21.9.21

ΣΥΡΙΖΑ: Από το επιτελικό στο αποτελεσματικό δημοκρατικό κράτος...


“Αντίο” στο επιτελικό κράτος, όπως τουλάχιστον το οικοδόμησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη σκοπεύει να πει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε περίπτωση που αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας. Μάλιστα στην Κουμουνδούρου λένε ότι το “δήθεν επιτελικό κράτος” αποδείχτηκε ότι είναι... άκρως αναποτελεσματικό στις φετινές καταστροφικές πυρκαγιές όπου παρατηρήθηκε παντελής έλλειψη συντονισμού μεταξύ επιτελών και υπηρεσιών.

Πώς θα αντικαταστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ το επιτελικό κράτος

Ως εκ τούτου με το καλημέρα μίας μελλοντικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μαζί με μία σειρά νομοθετημάτων (Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα ΑΕΙ, πτωχευτικό, πανεπιστημιακή αστυνομία, εργασιακό) θα “ξηλωθεί” και ο Νόμος για το επιτελικό κράτος.

Το νέο μοντέλο διακυβέρνησης όπως το παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ στηρίζεται στο Αποτελεσματικό Δημοκρατικό Κράτος, που θα εγγυάται  όπως είπε την κοινωνική συνοχή και θα βασίζεται στις αρχές της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας.

Ο “αντικαταστάτης” του επιτελικού κράτους προβλέπει την κατάργηση της Προεδρίας της κυβέρνησης, που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι και πολυδάπανη και αναποτελεσματική και την δημιουργία  σε επίπεδο Γραφείου του πρωθυπουργού ενός λιτού και λειτουργικού σχήματος στο πρότυπο άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Το σχέδιο για το νέο μοντέλο διακυβέρνησης προβλέπει την αποκομματικοποίηση του κράτους με αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης. 

Σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ θα καταργηθούν οι “στρατιές” των μετακλητών στο δημόσιο τομέα. Σήμερα, εξήγησε, ο κάθε υπουργός έχει στη δικαιοδοσία του μία στρατιά μετακλητών που σε κάθε ανασχηματισμό την παίρνει μαζί του και φεύγει. Επίσης, θα καταργηθούν οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για δυνατότητα τοποθέτησης μετακλητών σε θέσεις της πάγιας διοικητικής ιεραρχίας. Στο πλαίσιο αυτό θα καταργηθούν και οι προκλητικές αμοιβές των λεγόμενων golden boys  σε δημόσιους οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας.

Για δύο κρίσιμους τομείς όπως η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και η εθνική ασφάλειας δημιουργούνται σύγχρονες, σταθερές και υπό διαρκή διακομματικό έλεγχο δομές. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη σύσταση Ενιαίας Αρχής Πολιτικής Προστασίας -στη βάση του πορίσματος Γκολντάμερ-αλλά και τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, θεσμός που θα λειτουργεί ως όργανο σχεδιασμού της εθνικής στρατηγικής και συντονισμού της δράσης των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας.

Το σχέδιο που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας προβλέπει να γίνεται η επιλογή της ηγεσίας της ΕΛΑΣ με τη συμμετοχή της Βουλής από τη Διάσκεψη των Προέδρων της. Οι προσλήψεις στα Σώματα Ασφαλείας θα διενεργούνται μόνο μέσω ΑΣΕΠ και πανελλαδικών εξετάσεων. (Όλες οι προσλήψεις στο δημόσιο θα διενεργούνται αποκλειστικά μέσω ΑΣΕΠ)

Εκ παραλλήλου θα θεσπιστεί η αξιοκρατική επιλογή διοικήσεων νοσοκομείων και άλλων κρίσιμων δομών του κοινωνικού κράτους μέσω ανοιχτών διαδικασιών.

Η αυτοδιοίκηση ενισχύεται με στόχο το αποκεντρωμένο κράτος δίπλα στον πολίτη. Αρμοδιότητες του κοινωνικού κράτους παραχωρούνται σε δήμους και αναπτυξιακές στις περιφέρειες. Επίσης, σύμφωνα με το νέο μοντέλο διακυβέρνησης ενισχύεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δημοσίου, ο πλουραλισμός στην ενημέρωση μέσω της δημόσιας τηλεόρασης, ενώ οι διοικήσεις της ΕΡΤ και του ΑΠΕ θα επιλέγονται από τη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής. 

Με βάση τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι αρμοδιότητές τους επιστρέφουν στα αρμόδια υπουργεία. Εκ παραλλήλου θα δημιουργηθεί κι ένα νέο θεσμικό πλαίσιο διαφάνειας και ελέγχου της εγκυρότητας των μετρήσεων της κοινής γνώμης.

Σημειωτέον πως κατά την παρουσίαση του νέου μοντέλου διακυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε πολιτικά πως σε κυβερνητικές θέσεις θα τοποθετηθούν και εκπρόσωποι των κοινωνικών ομάδων που κρατούν την οικονομία και τη χώρα όρθιες. Θα προέρχονται από τη μεσαία τάξη, τη νέα γενιά και τους εργαζόμενους. Δεν θα είναι πάντως εκπρόσωποι ούτε του ΣΕΒ, ούτε της ΓΣΕΕ διευκρίνισε στην συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: