3.8.21

Στον «αστερισμό» της τρίτης δόσης...



...η Ευρώπη.
Το σχέδιο της κυβέρνησης...

Η επέλαση της παραλλαγής Δέλτα και οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις για το φθινόπωρο φέρνουν την χορήγηση ενισχυτικής δόσης στο επίκεντρο του σχεδιασμού.

Ολοένα και...περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καταρτίζουν σχέδια για την χορήγηση τρίτης, ενισχυτικής δόσης, των εμβολίων κατά του κορονοϊού, υπό το βάρος της επέλασης του κορονοϊού και της κυριαρχίας της παραλλαγής Δέλτα.


Τελευταίο κράτος που ετοιμάζεται να χορηγήσει τρίτη δόση είναι η Σουηδία, η οποία προγραμματίζει να εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού το 2022, ενώ ενδέχεται να ξεκινήσει από τους πιο ευάλωτους ήδη από το φθινόπωρο.

«Εκτίμησή μας είναι ότι δεν είναι δυνατό να εξαλειφθεί ο ιός και άρα το έργο του εμβολιασμού θα πρέπει να είναι μακροπρόθεσμο και να επικεντρώνεται στη μείωση της σοβαρής νόσησης και της θνητότητας», υπογράμμισε ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Σουηδίας Άντερς Τέγκνελ σε ανακοίνωσή του.

Ήδη χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ουγγαρία ετοιμάζονται να ξεκινήσουν προγράμματα για χορήγηση τρίτης δόσης, ενώ η συζήτηση έχει ξεκινήσει δυναμικά και στη χώρα μας.

Το Ισραήλ χορηγεί από τα μέσα Ιουλίου τρίτη, αναμνηστική δόση εμβολίου σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, ενώ χθες έγινε γνωστό ότι οι ενισχυτικές τρίτες δόσεις των εμβολίων ενδέχεται να αρχίσουν να διατίθενται για περίπου 32 εκατομμύρια Βρετανούς από τον επόμενο μήνα, μαζί με το εμβόλιο για τη γρίπη. 

Σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας επεσήμανε ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εμβολιασμό ανοσοκατεσταλμένων, ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων, ακόμα και τον Σεπτέμβριο, εφόσον η Επιτροπή δώσει το «πράσινο φως».

Στο θέμα της χορήγησης τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, αναφέρθηκε χθες κατά την καθιερωμένη ενημέρωση και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας. 

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι αυτή που θα αποφασίσει για το εάν θα δοθεί το «πράσινο φως» για μία τρίτη δόση, σημειώνοντας πάντως ότι αυτό μπορεί να αρχίσει να εφαρμόζεται από τα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Το σύστημα επιχειρησιακά είναι έτοιμο να υποδεχτεί την τρίτη δόση, στο τέλος του μήνα ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, αν η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών το αποφασίσει, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε σε τρεις παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθεί σε ποιους θα χορηγηθεί αυτή η τρίτη δόση. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, οι παράγοντες είναι η ηλικία των ατόμων, η ανοσοκαταστολή και ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει από τον πλήρη εμβολιασμό τους. Επισήμανε πάντως ότι «δεν ισχύουν οι 6 μήνες», αναφερόμενος στη χρονική περίπου που παλαιότερα είχαν ορίσει οι επιστήμονες όσον αφορά το πότε θα πρέπει να προχωρήσει κάποιο άτομο πλήρως εμβολιασμένο σε μια τρίτη δόση. 

Efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: