3.8.21

Στους δρόμους της Γαλλίας ξανά τα κίτρινα γιλέκα...


Την επανεμφάνισή τους στους δρόμους της Γαλλίας έκαναν τα «Κίτρινα γιλέκα». Σε πάνω από 150 πόλεις συμμετείχαν το περασμένο Σαββατοκύριακο στις μαζικές διαδηλώσεις κατά των αναγκαστικών μέτρων εμβολιασμού για ορισμένες επαγγελματικές κατηγορίες και το υγειονομικό πάσο. Φορώντας και πάλι κίτρινα γιλέκα, φέρνουν στη... μνήμη το κύμα διαμαρτυριών από τον Νοέμβριο του 2018, που προκάλεσε στον πρόεδρο Μακρόν σοβαρή εσωτερικοπολιτική κρίση.

Σύμφωνα με τη DW, σχεδόν σε 300.000 είχε φτάσει ο αριθμός των διαδηλωτών στο απόγειο των κινητοποιήσεων. Το περασμένο Σαββατοκύριακο ήταν πάνω από 200.000 σύμφωνα με επίσημες πηγές. Σαφής αύξηση σε σχέση με τα δύο προηγούμενα Σαββατοκύριακα πριν από την απόφαση του κοινοβουλίου για την αυστηροποίηση των μέτρων. Παρατηρητές περιγράφουν το νέο κύμα διαμαρτυριών ως εξαιρετικά ετερογενές. Στις τάξεις των διαδηλωτών συναθροίζονται οπαδοί της άκρας Δεξιάς και της Αριστεράς, αλλά και μετριοπαθείς πολίτες. Είτε νέα φοιτήτρια είτε ηλικιωμένος οικογενειάρχης, με μάσκα ή χωρίς, εμβολιασμένος ή όχι, πλούσιος ή φτωχός, οι διαμαρτυρίες εναντίον των μέτρων τροφοδοτούνται από πολλά κοινωνικά στρώματα.

Ποσοστό 35% στηρίζει το κίνημα

Liberté, ελευθερία, είναι το αίτημα γραμμένο στα πλακάτ, γιατί σε αυτά τα μέτρα της κυβέρνησης βλέπουν οι διαμαρτυρόμενοι την περιστολή των ελευθεριών τους. Και ίσως με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και για πυροσβέστες, και το υγειονομικό πάσο για την είσοδο σε εστιατόρια και τραίνα, τα μέτρα να έχουν όντως μαζικά αυστηροποιηθεί. Η πλειοψηφία στηρίζει την κυβερνητική πολιτική, αλλά από την άλλη και οι διαδηλώσεις ξυπνούν συμπάθειες. Ποσοστό 35% των ερωτηθέντων σε μία αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση δήλωσε ότι στηρίζει το κίνημα και το αντιμετωπίζει με συμπάθεια. Ανάμεσα στα ίδια τα Κίτρινα γιλέκα το ποσοστό αποδοχής ανεβαίνει στα 2/3 των ερωτηθέντων.

Ποσοστό 26% των εμβολιασμένων είναι εναντίον του υγειονομικού πάσου και των αυστηρών μέτρων

«Πρόκειται για το γνωστό στη Γαλλία συναίσθημα εγκατάλειψης που αντικρύσαμε και στην κρίση με τα Κίτρινα γιλέκα, στο οποίο βασίζονται οι διαδηλώσεις κατά του υγειονομικού πάσου» εξηγεί ο Ζαν Φιλιπ Ντιμπρίλ από το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων ifop. Εκείνο που αιφνιδιάζει στα δημοκοπικά στοιχεία είναι ότι ένα 26% των εμβολιασμένων είναι εναντίον του υγειονομικού πάσου και των αυστηρών μέτρων, που επιβάλλει η κυβέρνηση για να αυξήσει τους εμβολιασμούς και να θωρακίσει καλύτερα τη χώρα από το διαφαινόμενο τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Ο Βενσάν Τουρνιέ, πολιτικός επιστήμων από το Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών της Γκρενόμπλ, διακρίνει μια τομή στο νέο κίνημα διαμαρτυρίας. Μέχρι τώρα τα μέτρα κατά του κορονοϊού της κυβέρνησης γίνονταν αποδεκτά από την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων και τον σκληρών μέτρων εγκλεισμού. «Με το νέο υγειονομικό πάσο η κατάσταση άλλαξε», υποστηρίζει. «Πρόκειται για περιορισμό των ατομικών ελευθεριών, αλλά και την καθιέρωση μιας μορφής διακρίσεων. 

Με τη δημιουργία κοινωνίας δύο τάξεων τίθεται εν αμφιβόλω μια αρχή αστικής κουλτούρας ριζωμένη στην ισότητα» υποστηρίζει ο ειδήμων σε συνέντευξη στην εφημερίδα Le Figaro. Παρά τις μεγάλες κινητοποιήσεις, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η γαλλική κυβέρνηση θα αλλάξει ρότα. Αντ' αυτού, εκπρόσωποί της προειδοποιούν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μετριοπάθεια. Ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν ανέβασε στο Twitter ένα βίντεο εξαγριωμένων διαδηλωτών στο Μονπελιέ να επιτίθενται σε κινητό φαρμακείο πάνω στο πεζοδρόμιο...

deutsche welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: