2.8.21

Η παραπλάνηση και το ψέμα...


Είναι κοινοτοπία πια να λέμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο όπου το ψέμα συχνά επικρατεί της αλήθειας. Στον δημόσιο βίο κυριαρχεί ένα φαντασιακό περιβάλλον που φτιάχνουν τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας τα οποία κατευθύνονται από την κυβέρνηση. Και όλοι γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση πληρώνει τα ΜΜΕ για... να κάνουν αυτή τη δουλειά με τις λίστες Πέτσα και τις τροπολογίες απαλλαγής χρεών τους από τη Βουλή και με όποιον άλλο πρόσφορο τρόπο βρίσκει (δήθεν διαφημίσεις, καμπάνιες κ.λπ.). 

Ο πιο πρόσφορος όμως τρόπος χειραγώγησης των Μέσων Επικοινωνίας είναι η δημιουργία ενός χώρου ταύτισης συμφερόντων. Όσο οι ιδιοκτήτες των Μέσων είναι ταυτόχρονα εφοπλιστές, εργολάβοι, ιδιοκτήτες ομάδων και κάθε λογής επενδυτές κι όσο κατέχουν αυτές τις ιδιότητες όλες μαζί και ταυτοχρόνως, η ταύτισή τους με την κυβέρνηση είναι δεδομένη. Γιατί η Δεξιά μπορεί να εμφανίζεται στον απλό λαό ως ένα λαϊκό κόμμα που πρέπει να τον παραπλανήσει ώστε να υποκλέψει την ψήφο του, προκειμένου όμως για την αστική τάξη της χώρας δεν χρειάζεται καμιά τέτοια παραπλάνηση. Την ταύτιση των συμφερόντων τους την αντιλαμβάνονται εύκολα οι αστοί και την προωθούν με κάθε τρόπο.

Επίσημη παραπλάνηση

Με αυτό το σύστημα της επίσημης παραπλάνησης να κυριαρχεί στον δημόσιο βίο, είναι επόμενο πως το ψέμα θα κυριαρχεί σε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας. Θα δώσω δύο απτά παραδείγματα.

Κατηγορήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ πως είπε ψέματα στον ελληνικό λαό, κυρίως γιατί, ενώ το δημοψήφισμα που έκανε έβγαλε "όχι", εκείνος πολιτεύτηκε σαν να έβγαλε "ναι". Οι εξηγήσεις δόθηκαν, ακόμη και εκλογές προκλήθηκαν ώστε να έχει τη λαϊκή έγκριση η κυβέρνηση του 2015, ωστόσο, κανείς από τους “κατήγορους” δεν λέει ακόμα και σήμερα να σταματήσει το τροπάρι. Γιατί δεν επρόκειτο για κριτική, καλόπιστη ή κακόπιστη, αλλά για εργαλείο παραπλάνησης της κοινής γνώμης, που η εμβέλειά του διαρκεί πολύ περισσότερο από όσο η αληθινή επιρροή των γεγονότων που το προκάλεσαν.

Κατηγορήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι ψήφισε έναν νόμο με τον οποίο αποφυλακίζει κακούργους που βγαίνοντας από τη φυλακή ενισχύουν το έγκλημα στην κοινωνία. Το γεγονός, βέβαια, ήταν ότι δεν ήταν νόμος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά μιας επιτροπής διακεκριμένων νομικών που δούλευε γι’ αυτόν τον Κώδικα πάνω από δέκα χρόνια. Επί ΣΥΡΙΖΑ παραδόθηκε το πόρισμα της επιτροπής των νομικών και αυτό έγινε νόμος. Και επιπλέον κανείς από τους εγκληματίες που έχουν κάνει τα δύο τελευταία χρόνια την κοινωνία μας πεδίο παρανομιών και πρωτοφανών εγκλημάτων δεν έχει βγει με τον νόμο Παρασκευόπουλου. Ωστόσο το επιχείρημα ζει και βασιλεύει και επανέρχεται συνεχώς, ακόμα και από επίσημα δελτία της κυβέρνησης. Γιατί δεν πρόκειται για κριτική, καλή ή κακή, αλλά για εργαλείο παραπλάνησης και είναι αναγκαίο και σήμερα και αύριο στην κυβέρνηση και στο καθεστώς που αυτή υπηρετεί.

Απέναντι στο ψέμα, η αλήθεια

Η απάντηση στο ψέμα γίνεται με την επέλαση της αλήθειας. Αυτός είναι ο μόνος καθαρός και έντιμος τρόπος που έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τη λαίλαπα των ψεμάτων και της παραπλάνησης του λαού. Και η αλήθεια βρίσκεται στο ποιοι είμαστε, τι κάναμε και τι σκοπεύουμε να κάνουμε.

Χρειάζεται λοιπόν το πολιτικό μας στίγμα. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αποτελούμε τον βασικό κορμό της δημοκρατικής προοδευτικής παράταξης που θα ανατρέψει τη Δεξιά και θα υπερασπιστεί το κράτος δικαίου και το κράτος πρόνοιας.

Χρειάζεται να εξηγήσουμε με απτά παραδείγματα πως το έργο που κάναμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες Μνημονίου άφησε τα ίχνη του βαθιά στην ελληνική κοινωνία. Με το έργο μας στην Υγεία, την Παιδεία, τα οικονομικά του κράτους, στην πρόνοια και στον τομέα της προστασίας του πολίτη, στα έργα που επανεκκινήσαμε ή ξεκινήσαμε, στους πόρους που φροντίσαμε να εισέλθουν στη χώρα, με όλα αυτά και πολλά άλλα πορευόμαστε, παρά τις προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας να το κατεδαφίσει.

Σαν παράδειγμα θα αναφέρω αυτά που έγιναν στον τομέα της Παιδείας, τα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Δόθηκαν σχολικά γεύματα σε 153.244 μαθητές, 950 σχολείων, 63 δήμων.

Επανήλθαν οι 2.500 καθηγητές των ΕΠΑΛ που είχαν τεθεί επί Σαμαρά σε διαθεσιμότητα.
Καθιερώθηκε η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.
Δόθηκε ελεύθερη πρόσβαση σε πανεπιστημιακές σχολές αναλόγως της ζήτησης.

Σε όλα τα σχολεία, τα βιβλία για μαθητές και καθηγητές ήταν στη θέση τους από την αρχή της σχολικής σαιζόν.

Και αν πάμε σε μέτρα ακόμη πιο συγκεκριμένα, θα δούμε στην Τεχνική Παιδεία ότι αναβαθμίστηκαν τα ΕΠΑΛ μέσω νέων προγραμμάτων.

Δόθηκε πρόσβαση των αποφοίτων σε όλες ανεξαιρέτως τις πανεπιστημιακές σχολές με αυξημένο ποσοστό.
Προσλήφθηκαν ψυχολόγοι κι έγινε εφαρμογή της ενισχυτικής διδασκαλίας για τους μαθητές της επαγγελματικής εκπαίδευσης, με ταυτόχρονη διδασκαλία από δύο φιλολόγους και δύο μαθηματικούς.

Εφαρμόστηκε η τετραετής μαθητεία, όπου οι απόφοιτοι αναβαθμίζουν τα πτυχία τους, αποκτώντας επαγγελματική εμπειρία και λαμβάνοντας το 75% του κατώτατου μισθού με πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και ένσημα.

Και σε πιο ειδικές περιπτώσεις σπουδών, βλέπουμε ότι καταργήθηκαν οι εξετάσεις του υπουργείου πριν από τις εξετάσεις δραματικών σχολών.
Η εξέταση των σπουδαστών γίνεται από τις επιτροπές του υπουργείου μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του τρίτου έτους.

Σώθηκαν από το κλείσιμο τα μουσικά σχολεία και άνοιξαν καινούργια, που εξοπλίστηκαν και με μουσικά όργανα με τη βοήθεια του ιδρύματος Νιάρχου και με σύμβαση με το ίδρυμα Νιάρχος.
Ας γίνει λοιπόν από τον καθένα - καθεμιά μας η σύγκριση με τη λαίλαπα που έρχεται σήμερα στην Παιδεία προκειμένου να ενισχύσουν την ιδιωτική Παιδεία.

Έχουμε το πολιτικό σχήμα που στοχεύει στην προοδευτική διακυβέρνηση. Έχουμε το έργο που δείχνει πού είμαστε και τι κάναμε. Σύντομα θα έχουμε και το νέο προγραμματικό μας σχέδιο, που σύντομα θα εμφανιστεί, όπως έγινε με την Υγεία. Με αυτά τα όπλα ο λαός μας θα είναι έτοιμος να επανέλθει στο προσκήνιο. Με αυτά τα όπλα θα αντιμετωπίσουμε την επέλαση του ψεύδους και θα ξαναφέρουμε την χώρα σε τροχιά προόδου και δικαιοσύνης.

EYH KAΡΑΚΩΣΤΑ

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: