2.8.21

Ο κόσμος φλέγεται...


Η φωτιά που έκανε κάρβουνο την Αιγιαλεία έκαιγε από την περασμένη Δευτέρα και υποτίθεται ότι ήταν υπό έλεγχο. Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα, η καταστροφική αναζωπύρωσή της έγινε με ανέμους χαμηλής έντασης. Προφανώς υπάρχει κρατική ευθύνη για ό,τι έγινε. Κι επειδή την... κρατική μηχανή την κινεί η κυβέρνηση, η ευθύνη είναι απολύτως δική της.

Βάσει των στοιχείων της Πυροσβεστικής, που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα μας, μέσα σε τρεις μήνες φέτος -και χωρίς να υπολογίζεται η φωτιά στην Αιγιαλεία- κάηκε έκταση ίση με αυτή που κάηκε το 2019. Κι έχουμε ακόμα όλο τον Αύγουστο μπροστά μας. Προφανώς, κάποιο σοβαρό πρόβλημα υπάρχει στον κρατικό μηχανισμό. Κι επειδή αυτόν τον μηχανισμό τον διοικεί και τον θέτει σε λειτουργία η κυβέρνηση, η ευθύνη είναι όλη δική της.

Εδώ και μία εβδομάδα, η Μετεωρολογική Υπηρεσία και οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν για τον καύσωνα που ήρθε και ήδη βιώνουμε. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο, καθώς στην κορύφωσή του μπορεί να φτάσει και πάνω από τους 45 βαθμού Κελσίου. Η χώρα δηλαδή βρίσκεται σε πύρινο κλοιό, οι επιπτώσεις του οποίου είναι πολλές και οι κίνδυνοι για τους ανθρώπους και το περιβάλλον εξαιρετικά μεγάλοι.

Σε τέτοιες συνθήκες, υποτίθεται ότι ο κρατικός μηχανισμός, σε όλα τα επίπεδα, βρίσκεται σε συναγερμό και η χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, είτε αυτό ομολογείται επισήμως είτε όχι. Είναι; Δεν το ξέρουμε. Κι αν κρίνουμε από το πώς έχει αντιδράσει η κυβέρνηση, μάλλον δεν είναι.

Οταν το μέγαρο Μαξίμου χλευάζει την αντιπολίτευση για τις προτάσεις που κάνει αναφορικά με την αντιμετώπιση του καύσωνα και μπροστά στον κίνδυνο να έχουμε ανθρώπινα θύματα, τι ανάγκη μαρτύρων έχουμε για να καταλάβουμε ότι αυτή η κυβέρνηση αδυνατεί να αντιληφθεί τις καταστάσεις και τις ευθύνες της που απορρέουν από αυτές;

Οταν σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση για τη χώρα -την οποία οι ειδικοί είχαν προβλέψει και την περιμέναμε-, ο πρωθυπουργός επιλέγει να φύγει από την Αθήνα και να πάει για ξεκούραση, μπάνια και φωτογραφήσεις με λουόμενους, δεν χρειάζεται να ψάξουμε για να βρούμε τον κύριο υπεύθυνο. Και για όσα συμβαίνουν και για όσα θα συμβούν...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: