5.8.21

ΣΥΡΙΖΑ: Τρία άμεσα ερωτήματα για τις πυρκαγιές...


Ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στην θέση του ότι δεν πρόκειται να κάνει «αντιπολίτευση στα αποκαϊδια» ούτε και να ασκεί κριτική ενώ μαίνονται μέτωπα πυρκαγιάς, όμως εκφράζει την βούλησή του να ελέγξει την κυβέρνηση. Ζητά να δοθούν απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα σε σχέση με... τον αντιπυρικό σχεδιασμό αλλά και τα άμεσα μέτρα στους πληγέντες.

Τα πολιτικά ερωτήματα

Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», άμεσα τίθενται 3 πολιτικά ερωτήματα: «Τι κάνουμε και ποιο είναι το επιχειρησιακό σχέδιο για ανοιχτά μέτωπα; Ποιο είναι το σκέδιο για την αποκατάσταση των περιοχών» όπως και το αν και πως η πολιτεία θα στηρίξει τα θύματα των πυρκαγιών.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κατά την χθεσινή επίσκεψή του στην Βαρυμπόμπη ότι «δεν περιμένουμε από τον κ.Μητσοτάκη να πει ότι τα σπίτια θα ξαναγίνουν αλλά να πει ποια θα είναι τα οικονομικά μέτρα για τους ανθρώπους που επλήγησαν».

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κρύβει την ανησυχία της σχετικά με το τι θα γίνει στις καμένες περιοχές. Πιο ειδικά συνδυάζει τα ερωτήματα που προκύπτουν με το νομοσχέδιο που ψήφισε ως υπουργός Περιβάλλοντος ο Κωστής Χατζηδάκης περίπου έναν χρόνο πριν με την αποκατάσταση των περιοχών. Ιδίως επειδή το νομοθέτημα προβλέπει διευκολύνσεις για «βαριές» επενδύσεις με πολύ χαλαρά περιβαλλοντικά κριτήρια. Θυμίζει ότι στο νομοσχέδιο εκείνο είχε αντιταχθεί το σύνολο των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ παρά τις φραστικές διακηρύξεις δεν θεωρούν πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει το ότι υφίσταται άμεσο πρόβλημα με την κλιματική αλλαγή. Ο Νάσος Ηλιόπουλος σημείωσε ότι πιο σωστό όρος είναι να μιλά κανείς για «κλιματική κρίση». Επισήμανε χαρακτηριστικά πως «ήδη τα στοιχεία δείχνουν ότι είχαμε αύξηση των καμμένων εκτάσεων κατά 50% σε σχέση με το 2020 και 116% σε σχέση με το 2019». Επίσης όμως εκτίμησε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η λεγόμενη «alt right» εκδοχή της δεξιάς δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα, εκτιμώντας ότι η τάση αυτή είναι πολύ ισχυρή και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας. «Είναι παγκόσμια τάσης της νέας ακροδεξιάς να υποβαθμίζει την επιστημονική έρευνα και τα επιστημονικά δεδομένα» είπε χαρακτηριστικά.

Πρόκληση ο υπουργικές δηλώσεις

Όσον αφορά την πολιτική διαχείριση στην αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζουν να θεωρούν προκλητικές τις δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και Νίκου Χαρδαλιά. Αμφότεροι περιέγραψαν έναν κρατικό μηχανισμό σε ετοιμότητα και μια αυτάρεσκη εκτίμηση για τα αποτελέσματα.

Η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, Χαρά Καφαντάρη, αμφισβήτησε την προετοιμασία που έγινε για την αντιπυρική προστασία αυτό το καλοκαίρι. Ανέφερε χαρακτηριστικά πως «από τον Φλεβάρη που είχαμε τη Μήδεια μέχρι τώρα δεν έχουν μαζευτεί οι κορμοί των δέντρων και λοιπά υπολείμματα τα οποία τώρα αποτελούν ξερή καύσιμη ύλη». Θύμισε επίσης πως «ο κ. Χαρδαλιάς στις 25 Μαΐου εξήγγειλε από το Τατόι ότι εξασφάλισε την αντιπυρική προστασία της περιοχής και των τέως βασιλικών κτημάτων. Πώς εξασφάλισε αντιπυρική προστασία στο Τατόι;».

Ένα ρητορικό ερώτημα έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, αναρωτώμενος «εάν δεν ήταν προετοιμασμένος ο μηχανισμός, όπως λέει ο κ. Χρυσοχοΐδης, τι ακριβώς θα είχε γίνει; Πόσες άλλες ζημιές θα είχαμε υποστεί; Δεν μπορεί, το πρώτο που να ακούγεται από τους υπεύθυνους υπουργούς να είναι ότι τα πήγαμε καλά. Δείχνει μια αυτάρκεια, αλαζονεία και είναι μια προκλητική δήλωση. Θα περιμένουμε περισσότερες εξηγήσεις για τον σχεδιασμό, για τα αποτελέσματα και για το τι κάνουμε από εδώ και μπρος»...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: