28.8.21

«Ψάξτε τον δεύτερο του πρώτου και του δεύτερου γύρου»...


...λένε στελέχη που στηρίζουν Φώφη για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ...
Έμπειρο παλαιό «στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που εδώ και χρόνια κρατάει στάση ουδετερότητας στα εσωτερικά της Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και σαφείς αποστάσεις από την επικεφαλής
του κόμματος ενόψει της μάχης για την ηγεσία, μας έλεγε σε πρόσφατη συζήτηση που είχαμε πως η Φώφη Γεννηματά, προκειμένου να αντιμετωπίσει... το πρόβλημα με τα μονοψήφια ποσοστά και τις προσδοκίες της βάσης για αλλαγή, μπας και ξεκολήσει από το 7-8% , θα πρέπει να πει ορισμένες σκληρές αλήθειες. Όπως πχ «να θυμίσει πως ο Ανδρέας Λοβέρδος που ομνύει τώρα στο ΠΑΣΟΚ, ήταν αυτός που έφυγε από το ΠΑΣΟΚ, ιδρύοντας νέο κόμμα, που όμως δεν πέτυχε και έτσι επέστρεψε ξανά στη Χαριλάου Τρικούπη». Ή ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης «είναι άχρωμος και άοσμος, χωρίς κανείς να γνωρίζει τις πολιτικές του θέσεις».

Η Φώφη Γεννηματά, πάντως, στην παρούσα φάση ρίχνει το βάρος της στην αντιπολίτευση του ΚΙΝΑΛ και την επεξεργασία θέσεων απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης, ενώ οξύνει
τις επιθέσεις της προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη! «Η παράταξη έχει ανακτήσει και τα αντιπολιτευτικά της αντανακλαστικά και την μαχητικότητα της, παραμένοντας τεκμηριωμένη και υπεύθυνη με σύγχρονη προοδευτική ατζέντα. Χωρίς λαϊκισμούς και υπερβολές που κουβαλούν νερό στο μύλο του κυβερνητικού και παρά– κυβερνητικού μηχανισμού», αναφέρουν στελέχη του ΚΙΝΑΛ που στηρίζουν τη Φώφη Γεννηματά για μια νέα θητεία στην ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ενώ συμπληρώνουν με νόημα: «Τον Μητσοτάκη μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τον αποδομήσει και να τον κερδίσει. O ΣΥΡΙΖΑ για τον Μητσοτάκη είναι βολικοί πελάτες του είναι το γνωστό “καλώς τα παιδιά …καλώς τα 3-0”».

Τα ίδια στελέχη, μάλιστα, απαντούν σε διάφορες φήμες, που κυκλοφορούσαν κυρίως πριν το καλοκαίρι, όταν ακόμα η επικεφαλής του κόμματος δεν είχε μπει στη μάχη για την ηγεσία, πως «η Φώφη δεν θα είναι υποψήφια, θα αποσυρθεί γιατί βλέπει ότι δεν θα είναι στο δεύτερο γύρο…». «Ευσεβείς πόθοι και όνειρα θερινής νυκτός. Το φθινόπωρο όμως φθάνει και όλοι θα επανέλθουν στην πραγματικότητα που λέει “ψάξτε για το 2 ο και του 1 ου και του 2 ου γύρου”», αναφέρουν χαρακτηριστικά.


Το μεγαλύτερο, ωστόσο, πρόβλημα της Φώφης Γεννηματά μέχρι τώρα είναι το επιχείρημα που διακινούν εσωκομματικοί της αντίπαλοι, κυρίως η πλευρά του Ανδρέα Λοβέρδου, πως η Φώφη ότι ήταν να προσφέρει το πρόσφερε, τώρα είναι η ώρα να δοκιμαστούν νέα πρόσωπα. «Η διαρκής επίκληση αμφιλεγόμενων δημοσκοπήσεων δεν μπορεί όμως να αποτελέσει
πολιτική πλατφόρμα για την ηγεσία μιας παράταξης, πολύ δε περισσότερο της δικής μας. Την απάντηση την έχει δώσει η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα», μας απαντούν τα ίδια στελέχη. «Η Φώφη Γεννηματά νεκρανάστησε την παράταξη και διπλασίασε τα ποσοστά της στην πράξη, όχι στα λόγια. Και αυτή η ανοδική πορεία που οδηγεί σε ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και την παράταξη ξανά σε πρωταγωνιστικό ρόλο δεν πρέπει να ανακοπεί».

Οι ανθυποψήφιοί της, κυρίως ο Ανδρέας Λοβέρδος, επιμένουν να προτάσσουν στις πολιτικές τους προτάσεις στην επιστροφή του ΚΙΝΑΛ στο ΠΑΣΟΚ και στον «πράσινο ήλιο», που συγκίνησε γενεές ελλήνων στη μεταπολίτευση. «Για να επιστρέψεις κάπου προϋπόθεση είναι να έχεις φύγει Η ίδια η Φώφη Γεννηματά απάντησε πρόσφατα ότι “Τα πράγματα είναι απλά. Όλοι ξέρουν ότι Κίνημα Αλλαγής δεν θα υπήρχε χωρίς το ΠΑΣΟΚ αλλά ούτε ΠΑΣΟΚ χωρίς το Κίνημα Αλλαγής. Όλα τα άλλα είναι παιχνίδια με αναμνήσεις και συναισθήματα. Και οι δικές μου μνήμες και τα συναισθήματα για το ΠΑΣΟΚ δεν είναι για πούλημα”», σχολιάζουν τα συγκεκριμένα στελέχη, που απηχούν τις θέσεις και τις προθέσεις της προέδρου του κόμματος.


«Γιατί λοιπόν ξανά Φώφη;», είναι η επόμενη ερώτηση που έρχεται στο μυαλό.-Και εδώ, η απάντηση μόνο … «αμυντική» δεν είναι: «Ο χώρος χρωστάει στη Φώφη Γεννηματά την ύπαρξη και την επιβίωση του και χωρίς αυτή δεν θα υπήρχε καν αντικείμενο διλημμάτων, προβληματισμών και φιλοδοξιών. Χάριν της Φώφης Γεννηματά και μόνο με τη Φώφη Γεννηματά η παράταξη «πατάει» σταθερά και μπορεί να κάνει το άλμα. Κανείς άλλος, στη παρούσα φάση, δεν μπορεί να το εγγυηθεί αυτό. Στις εσωτερικές διαδικασίες το διακύβευμα είναι ποιος μπορεί να διασφαλίσει στο μεγαλύτερο βαθμό την πολιτική ενότητα του χώρου, να περιφρουρήσει απόλυτα την αυτόνομη πορεία του και να εγγυηθεί αδιαπραγμάτευτα την προοδευτική του ταυτότητα. Χωρίς έστω και ένα από αυτά κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε ανεπίστροφο πισωγύρισμα, στα πέτρινα χρόνια της απαξίας και της εξαφάνισης».

Στη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, παρατηρούν, όπως λένε, με προσοχή εκείνους που επιχειρούν να αναδείξουν πρόεδρο της αρεσκείας τους στο Κίνημα Αλλαγής. Τα στελέχη που συνομιλήσαμε, πάντως, δίνουν την εξής απάντηση: « Εδώ και αρκετά χρόνια ότι η παράταξη μας βρίσκεται υπό διωγμό και δέχεται διαρκή πόλεμο από την συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ που κατά παραγγελία και συντεταγμένα χτυπούν τη Φώφη Γεννηματά με απώτερο σκοπό να τελειώνουμε επιτέλους με το «επάρατο ΠΑΣΟΚ». Τώρα είναι οι ίδιες πρώην μεγαλόσχημες γραφίδες και μικρόφωνα που ενώ συστηματικά λυσσομανούσαν , χλεύαζαν και απαξίωναν το ΠΑΣΟΚ, τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος για την παράταξη και θα μας διαλέξουν και αρχηγό!!».

Η μάχη των εσωκομματικών εκλογών, πάντως, μόλις ξεκινάει στη Χαριλάου Τρικούπη, με τον Σεπτέμβριο να είναι κρίσιμος σε όλα τα ζητήματα, αλλά και στη θέση που θα καταλάβει ο κάθε υποψήφιος προς την τελική ευθεία της κούρσας!

Βασίλης Σκουρης (ieidiseis.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: