5.8.21

Αισθητή η έλλειψη επαρκών εναέριων μέσων πυρόσβεσης...


Πολλές ήταν οι διαμαρτυρίες πολιτών αλλά και εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων για την έλλειψη εναέριων μέσων που θα μπορούσαν να θέσουν ταχύτερα υπό έλεγχο τα μέτωπα των πυρκαγιών, που κατακαίνε τη χώρα. Όπως... επισήμαιναν οι πολίτες τα εναέρια μέσα καθυστέρησαν πολύ να ριχτούν στις μάχες με τις φλόγες.

Τις καταγγελίες και διαμαρτυρίες των πολιτών επιβεβαίωσε ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας της Αρχαίας Ολυμπίας, Βασίλης Αρβανίτης, που μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε πως «εάν είχαμε από την αρχή εναέρια μέσα», τότε η φωτιά θα είχε ήδη σβήσει. «Θα πιάναμε τη φωτιά στη γέννησή της και δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα».

Ανέφερε επίσης ότι οι κάτοικοι έχουν δίκιο που διαμαρτύρονται, καθώς «είμαστε πίσω στο 2007», όσον αφορά τα εναέρια μέσα. Εκτίμησε επίσης ότι «υπάρχει σχέδιο να καεί ο δήμος της Αρχαίας Ολυμπίας».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πύργου, Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του OPEN για την πυρκαγιά στο Πελόπιο, έκανε λόγο για δύσκολη κατάσταση, καθώς υπάρχουν πολλά πύρινα μέτωπα, ενώ όσο για το εάν επαρκούν οι δυνάμεις πυρόσβεσης που βρίσκονται στην περιοχή, είπε πως «θα μπορούσαν να είναι καλύτερα τα πράγματα», αν και έσπευσε να προσθέσει πως αυτό εξαρτάται και από τις άλλες πυρκαγιές που είναι σε εξέλιξη στη χώρα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι και η ίδια η Πυροσβεστική έχει εμμέσως επιβεβαιώσει την κατάσταση, καθώς ενημέρωσε ότι στην πυρκαγιά στη Μεσσηνία τα εναέρια μέσα επιχειρούν εκ περιτροπής και στη μεγάλη πυρκαγιά της Ηλείας.

Παρ' όλα αυτά, στην έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αφού εμμέσως πλην σαφώς υποστήριξε ότι το έργο της κατάσβεσης είναι επιτυχές, είπα ότι σε αυτό είναι «καταλυτικής σημασίας η ενίσχυση του εναέριου στόλου μας, που κατατάσσει τη χώρα μας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών με τα περισσότερα κατά κεφαλήν εναέρια μέσα». Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία, ούτε εξήγησε αν επαρκούν.

Να σημειωθεί πάντως, στη διάρκεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης, βλάβη παρουσίασε το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος, Beriev-200. Το οποίο επισκευάστηκε κατεπειγόντως ώστε να σταλεί για την κατάσβεση της φωτιάς στην Αρχαία Ολυμπία...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: