3.8.21

Το πολλαπλό ενεργειακό φιάσκο...


Ανεξάρτητα από το αν το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας θα αντέξει στην τεράστια δοκιμασία στην οποία υποβάλλεται με την αναπόφευκτη αύξηση της ζήτησης ρεύματος, ανεξάρτητα από το αν θα γλιτώσουμε... κι αυτή τη φορά ένα μπλακ άουτ με ανεπανόρθωτες συνέπειες -που το ευχόμαστε-, η περιπέτεια του έγκαιρα προαναγγελθέντος καύσωνα αποκαλύπτει ένα πολλαπλό ενεργειακό φιάσκο.

Πρώτον, αναδεικνύεται ένα προβληματικό και εξαιρετικά εξαρτημένο από εισαγωγές ρεύματος -ακόμη και από την Τουρκία και τη Βόρεια Μακεδονία!- δίκτυο. Αυτό δεν είναι μεν κάτι καινούργιο, αλλά όταν αποκαλύπτεται μετά την πολυδιαφημισμένη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την είσοδο των ιδιωτών στην παραγωγή ρεύματος, την οποία τάχα εμπόδιζε το μονοπώλιο της ΔΕΗ, αναρωτιέται κανείς αν αυτή η απελευθέρωση πρόσθεσε κάτι ουσιαστικό στις ενεργειακές ανάγκες της χώρας.

Δεύτερον, ξεγυμνώνεται η βιαστική και βίαιη απολιγνιτοποίηση, προκλητικά χρηματοδοτημένη από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που μόλις πριν από λίγα 24ωρα πήραν πράσινο φως από τη Βουλή. Οι αποδιοπομπαίοι λιγνίτες αίφνης γίνονται αναγκαίοι και επανενεργοποιούνται, με πολλαπλάσιο κόστος, για να μην καταρρεύσει το σύστημα ηλεκτροδότησης.

Τρίτον, οι πολυδιαφημισμένες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά, για τα οποία έχουν δοθεί άδειες ίσες με το τριπλάσιο των ενεργειακών αναγκών της χώρας, δεν καταφέρνουν να καλύψουν πάνω από το 5% στην κορύφωση της ζήτησης.

Τέταρτον, και πιο τερατώδες: εννιά μήνες μετά την εκκίνηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και τη μετατροπή της αγοράς ρεύματος σε καζίνο εκτεθειμένο στις ακραίες διακυμάνσεις της χονδρικής τιμής, που από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει τριπλασιαστεί, οι καταναλωτές που έχουν μείνει πιστοί στη δημόσια ΔΕΗ σε λίγες μέρες θα έρθουν αντιμέτωποι με θηριώδεις αυξήσεις στα τιμολόγια, έως και 70%.

Ούτε λέξη δεν βρήκε να πει ο υπερκινητικός κ. Μητσοτάκης για το σκληρό τίμημα που καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά για τους τυχοδιωκτισμούς της κυβέρνησης στην ενεργειακή πολιτική. Σιγή ιχθύος για το τεράστιο φιάσκο που εκθέτει τη χώρα στον κίνδυνο εκτεταμένων διακοπών, τους καταναλωτές στη βεβαιότητα τεράστιων ανατιμήσεων και τους προστατευόμενους της κυβέρνησης, παραγωγούς, ψευτο-παραγωγούς και προμηθευτές ρεύματος, στη σιγουριά μεγάλων κερδών.

Εχει δίκιο η κυβέρνηση να επικαλείται την «ατομική ευθύνη» των πολιτών και στην αντιμετώπιση του ενεργειακού σοκ που προκαλεί ο καύσωνας. Οι πολίτες έχουν πράγματι την «ατομική ευθύνη» να απαλλαγούν από μια πολιτικά ανεύθυνη, ανάλγητη και επικίνδυνη κυβέρνηση...

Eφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: