17.7.21

Το άνοιγμα της Αγγλίας είναι απειλή για τον κόσμο...



...λένε 1.200 επιστήμονες...
Σοβαρές προειδοποιήσεις για την ανάπτυξη και εξάπλωση νέων παραλλαγών του Sars-Cov2 μετά το πλήρες άνοιγμα της Αγγλίας και την άρση όλων των περιοριστικών μέτρων από τη Δευτέρα 19 Ιουλίου, απευθύνουν επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο.

Η... γεωγραφική θέση της Βρετανίας ως παγκόσμιος διαμετακομιστικός κόμβος αποτελεί πρόσφορο έδαφος για νέα παραλλαγμένα στελέχη του ιού που θα μπορούσαν να εξαπλωθούν ταχύτατα σε όλο τον κόσμο, τόνισαν οι επιστήμονες σε έκτακτη σύνοδο την Παρασκευή. Επίσης, εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τα σχέδια της Ντάουνινγκ Στριτ.

Κυβερνητικοί σύμβουλοι στη Νέα Ζηλανδία, το Ισραήλ και την Ιταλία ήταν μεταξύ εκείνων που προειδοποίησαν για τη βρετανική στρατηγική εξόδου απ' τα μέτρα την ώρα που σημειώνεται έξαρση λόγω της παραλλαγής Δέλτα, ενώ περισσότεροι από 1.200 επιστήμονες υπέγραψαν μια επιστολή στο περιοδικό Lancet προειδοποιώντας ότι η στρατηγική του Τζόνσον θα μπορούσε να επιτρέψει την ανάπτυξη παραλλαγών ανθεκτικών στα εμβόλια.

Ένας σύμβουλος της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας είπε στη σύνοδο ότι αυτός και οι συνάδελφοί του εξεπλάγησαν με την προσέγγιση που ακολουθείται στην Αγγλία. «Στη Νέα Ζηλανδία, πάντα κοιτάζουμε το Ηνωμένο Βασίλειο όσον αφορά την επιστημονική εμπειρογνωμοσύνη, γι 'αυτό είναι τόσο αξιοσημείωτο που δεν ακολουθεί καν βασικές αρχές δημόσιας υγείας», δήλωσε ο Michael Baker, καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Όταγκο και μέλος της τεχνικής συμβουλευτικής ομάδας Covid-19 του υπουργείου Υγείας της Νέας Ζηλανδίας.

Στη σύνοδο συμμετείχε επίσης ο καθηγητής José Martin-Moreno του Πανεπιστημίου της Βαλένθια, ανώτερος σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος είπε: «Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό παρά τις επιστημονικές γνώσεις που έχετε».

Άλλοι προειδοποίησαν ότι την προσέγγιση της βρετανικής κυβέρνησης θα μιμηθούν άλλες χώρες. «Αυτό που φοβάμαι είναι ότι ορισμένες από τις χειρότερες παρορμήσεις σε πολλές από τις πολιτείες μας θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο δρ William Haseltine, πρώην ερευνητής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και πρωτοπόρος ερευνητής του AIDS.

Η καθηγήτρια Christina Pagel του πανεπιστημίου του Λονδίνου δήλωσε στη σύνοδο: «Λόγω της θέσης μας ως παγκόσμιου ταξιδιωτικού κόμβου, οποιαδήποτε παραλλαγή γίνεται κυρίαρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο πιθανότατα θα εξαπλωθεί στον υπόλοιπο κόσμο. Η πολιτική του ΗΒ δεν μας επηρεάζει απλώς. Επηρεάζει όλους και όλοι έχουν μερίδιο σε αυτό που κάνουμε».

Η επιστολή στο επιστημονικό περιοδικό Lancet αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση ξεκινά ένα επικίνδυνο και ανήθικο πείραμα, και την  καλούμε να σταματήσει τα σχέδια για την εγκατάλειψη των μέτρων στις 19 Ιουλίου 2021».

Οι νέες μολύνσεις από κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο έξι μηνών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, και ο αριθμός των ασθενών στα νοσοκομεία και οι θάνατοι λόγω Covid είναι στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: