4.7.21

Δυο χρόνια Ν.Δ: Πόσο άλλαξαν οι ισορροπίες...



 ... στην πολιτική σκηνή;...
Αν θεωρήσουμε ότι η ανάλυση των δεδομένων του «σήμερα» είναι το κλειδί για την ασφαλή πρόβλεψη του τι θα συμβεί «αύριο», τότε τα πράγματα είναι …πολύ δύσκολα για όποιον προσπαθήσει να... διαβλέψει πως θα εξελιχθεί το πολιτικό σκηνικό. Ενώ η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη «κλείνει» δύο χρόνια στην εξουσία σε μερικές ημέρες, οι αστάθμητοι παράγοντες μοιάζουν να είναι περισσότεροι από τις «σταθερές».


Η παγκόσμια πανδημία του Covid 19 καθιστά τις διεθνείς συνθήκες δυναμικά μεταβαλλόμενες και απρόβλεπτες. Στο εσωτερικό πάλι το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής «βάζουν δύσκολα» στους δύο βασικούς πολιτικούς πόλους: Την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η «φωτογραφία της στιγμής» όπως απεικονίστηκε στην έρευνα της about people για το 20/20 του News 24/7 έδειξε ότι η σημερινή κυβερνητική πλειοψηφία είναι «τρωτή». Η αποτίμηση του κυβερνητικού έργου είναι αρνητική για την πλειοψηφία των ψηφοφόρων (55,2%). Όμως καταγράφεται ένα σημαντικό ποσοστό (42%) που έχει θετική γνώμη. Επίδοση, αν μη τι άλλο, αποδεκτή για ένα κόμμα που βρέθηκε να κυβερνά εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας που ίσως αλλάζει συθέμελα τον σύγχρονο κόσμο.

Με βάση αυτά, το πολιτικό μέλλον της χώρας και οι συνθήκες διακυβέρνησής της, είναι «ανοιχτά» σε πολλά σενάρια. Παράλληλα σε συνθήκες «λεπτών ισορροπιών» όπως αυτές που προδιαγράφονται, σημαντικό αντικειμενικά ρόλο θα παίζουν οι «γρήγορες» αποφάσεις σε κάθε στροφή της συγκυρίας, το ίδιο και οι προσωπικότητες των αρχηγών των κομμάτων. Είτε των δύο μεγαλύτερων, είτε των μικρότερων, εφόσον κληθούν να παίξουν ρυθμιστικούς ρόλους.

Ν.Δ: ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΕΣ ΜΕ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

 Όπως όλες οι κυβερνήσεις του πλανήτη, έτσι και η Νέα Δημοκρατία κρίνεται για την διετή θητεία της με βάση τον τρόπο που αντιμετώπισε την υγειονομική κρίση του Covid 19 και το πώς προετοιμάστηκε για την συνεπακόλουθη οικονομική κρίση.

Παράλληλα όμως θα κριθεί και για τις πολιτικές της προτεραιότητες και την εφαρμογή του προγράμματός της. Άλλωστε όπως έχει πολλάκις διακηρύξει όχι μόνον δεν ανέστειλε την εφαρμογή του λόγω της πανδημίας, αλλά αντίθετα πιστεύει ότι η προώθησή του με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς είναι η διέξοδος από τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί. Τεκμήριο του ότι θεσμοθέτησε ένα μεγάλο μέρος των πολιτικών της επιλογών είναι ο πολύ μεγάλος αριθμός των νομοσχεδίων που έχει ψηφίσει. Προσεγγίζουν τα 200 μέσα σε 24 μήνες.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: