15.7.21

Απολύσεις ανεμβολίαστων...


Γιατί η δήλωση Μιχαηλίδου έχει βάση…

Να “αδειάσει” τον εαυτό της έλαβε άνωθεν εντολή η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδη, μετά την δημόσια τοποθέτηση της ότι η άδεια άνευ αποδοχών για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε δομές ευπαθών ομάδων δεν θα είναι εις το διηνεκές αλλά... θα οδηγεί μετά από κάποιο διάστημα σε απόλυση.

Η υφυπουργός ανασκεύασε με εντολή Μαξίμου παραδεχόμενη λάθος διατύπωση ως προς το σκέλος της απόλυσης, όμως επί της ουσίας αποκάλυψε αυτό που αναπόδραστα θα ζητήσουν από την κυβέρνηση οι ιδιωτικές δομές φροντίδας ευπαθών ομάδων και υγείας:  η αναστολή εργασίας για τον ανεμβολίαστο να έχει χρονική διάρκεια ώστε να προχωρούν στην συνέχεια σε νέα πρόσληψη για να καλύπτουν τα κενά.

Γιατί; Γιατί όπως εξηγούσαν εργατολογοι δεν διευκρινίζεται αν η αναστολή εργασίας ή άδεια άνευ αποδοχών όπως την περιγράφουν κυβερνητικά στελέχη, θα επιβάλει ή όχι στον εργοδότη να ασφαλίζει τον ανεμβολίαστο υπάλληλο του για το επίμαχο χρονικό διάστημα.

Άρα στην περίπτωση που το κράτος δεν αναλάβει να χρηματοδοτήσει ή να επιδοτήσει τα “έξοδα” του ανεμβολιαστου υπαλλήλου και ο ιδιώτης εργοδότης κληθεί να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές εις διπλούν, τόσο για τον ανεμβολιαστο υπάλληλο που θα είναι σε άδεια άνευ αποδοχών όσο και για το νέο υπάλληλο που θα προσλάβει για να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησης του, γίνεται εύκολα αντιληπτό τι θα ακολουθήσει στην ιδιωτική αγορά εργασίας.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ επίσης σημείωσε ότι η έννοια της αναστολής είναι μια έννοια μεταβατικότητας και προσαρμογής. Εκτίμησε μάλιστα ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις για ορισμένα επαγγέλματα για υποχρεωτικά υγειονομικά πρωτόκολλα, που αν δεν πληροί ο εργαζόμενος θα οδηγεί σε απολύσεις τους  εργαζομένους, που δεν τα τηρούν.

Παρά τις καθαρές τοποθετήσεις υπουργών και έως να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, το κυβερνητικό επιτελείο ξορκίζει διατυπώσεις για απολύσεις, δεδομένου ότι στρώνει χαλί για υποχρεωτικό εμβολιασμό και των εκπαιδευτικών εφόσον τα ποσοστά εμβολιασμού τους το φθινόπωρο κριθούν φτωχά.

Σχολεία και πανεπιστήμια θα λειτουργήσουν κανονικά φέτος όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμεως, δείχνοντας πίσω από τις λέξεις πρόσβαση στο αμφιθέατρο των εμβολιασμένων φοιτητών…

Στεφανία Μουρελάτου

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: