1.7.21

Γιατί έρχονται μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα...


Eνα άγριο παιχνίδι κερδοσκοπίας εξελίσσεται, εν μέσω καύσωνα, στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας της Χώρας μας. Οι τιμές στη χονδρεμπορική αγορά, «Τιμή Εξισορρόπησης Αγοράς» (ΤΕΑ) αυξήθηκαν κατά...28% μέσα σε μια μέρα και έφτασαν τα 128 ευρώ/Μεγαβατώρα (MW/h) όταν τον προηγούμενο μήνα (Μάιος 2021) ήταν στα 63 ευρώ η MW/h (Αύξηση 100%). Και ένα μήνα πριν την εφαρμογή του Target Model (Οκτώβρης 2020) ήταν στα 47 ευρώ η MW/h! Δηλαδή μέσα σε λίγους μήνες όπου άρχισε να εφαρμόζεται το νέο χρηματιστηριακό Μοντέλο στην Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας, το λεγόμενο Target Model, οι τιμές στη χονδρεμπορική έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί!

Σίγουρα η τελευταία αλματώδης αύξηση έγινε από τους κερδοσκόπους της Η/Ενέργειας προσμένοντας αύξηση της ζήτησης ρεύματος μετά από την πρόβλεψη της ΕΜΥ για μεγάλη άνοδο των θερμοκρασιών στα επίπεδα του καύσωνα. Αισχροκέρδεια μεν, αναμενόμενη δε αφού το ρεύμα αντί για κοινωνικό αγαθό έγινε αγοραίο εμπόρευμα που υπόκειται στους καπιταλιστικούς κανόνες «προσφοράς και ζήτησης». Όμως αν πάμε λίγο πίσω στο χρόνο, από την 1η Νοεμβρίου του 2020 που ξεκίνησε η λειτουργία του Target Model στην Ελλάδα, θα δούμε ότι οι τιμές στη χονδρεμπορική ανεβαίνουν συνέχεια παρότι η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας συνεχώς μειώνεται λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας αλλά και της οικονομικής ανέχειας των εργαζομένων και του λαϊκών νοικοκυριών.

 

Αυτή η εξέλιξη τινάζει στον αέρα της θεωρίες των αστών οικονομολόγων περί προσφοράς και ζήτησης, του ανταγωνισμού που δήθεν μειώνει τις τιμές και άλλων νεοφιλελεύθερων αμπελοφιλοσοφιών. «Τραγική φιγούρα» ο πρώην Υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος αφού στήριξε για μήνες ολόκληρες τις θεωρίες περί πτώσης των τιμών του ρεύματος από τη λειτουργία του Target Model, μόλις ξεκίνησε η λειτουργία του και είδες τις τιμές να «ανεβαίνουν στα ουράνια» άρχισε να απειλεί τους βιομήχανους για να σταματήσουν αυτές τις ξέφρενες αυξήσεις οι οποίες τινάζουν στον αέρα τις υπερφίαλες θεωρίες της ΕΕ και των Κυβερνήσεών της. Προχώρησε μάλιστα σε κάποια διοικητικά μέτρα χωρίς φυσικά κανένα αποτέλεσμα. Τραγέλαφος ο Χατζηδάκης, αφού τους έδωσε «το όπλο» απορεί γιατί «πυροβολούν».

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο  του Στέφανου Πρασσου, πατηστε ΕΔΩ... 

Πηγή  kommon.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: