18.6.21

Εργασιακό: The Project...


Για την ηγετική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, η ψήφιση του εργασιακού νομοσχεδίου, εκτός από βασικός πολιτικός στόχος ήταν και ένα πολύμηνο επικοινωνιακό project. Χωρισμένο σε 3 φάσεις. Όπως είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργός στην Βουλή «αργήσαμε να προχωρήσουμε σε αυτή την κεντρική μας μεταρρύθμιση η οποία βέβαια προβλέπεται με απόλυτη σαφήνεια στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Έπρεπε, ωστόσο, να... μελετηθεί καλά και να εκδηλωθεί την κατάλληλη στιγμή».

Η πρώτη φάση ξεκίνησε πολλούς μήνες πριν, για την ακρίβεια τον Σεπτέμβριο του 2020 με την ανακοίνωση της πρόθεσης να έρθει ένα τέτοιο νομοσχέδιο στην Βουλή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην ομιλία του στην ΔΕΘ. Ακολούθησαν πολλές διαρροές σε φίλιες εφημερίδες και ιστοσελίδες, ώστε η κυβέρνηση να μετρήσει εντυπώσεις και αντιδράσεις. Παράλληλα με συνεχή δημοσιεύματα εναντίον των συνδικαλιστών, των απεργιών και έρευνες για το πόσο λίγο ανταγωνιστική είναι η ελληνική οικονομία με το «ανελαστικό» εργατικό της δίκαιο.

Η δεύτερη φάση αφορούσε την επιλογή του κατάλληλου υπουργού. Στον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου ο Κωστής Χατζηδάκης αντικατέστησε τον – μάλλον πιο «μπρουτάλ» και «σαμαρικό» - Γιάννη Βρούτση. Ο νέος υπουργός επιδόθηκε στον «καλλωπισμό» του νομοσχεδίου. Ο κεντρικός πυρήνας των διατάξεων του που αφορά την κατάργηση του 8ωρου, τις πολλές και απλήρωτες υπερωρίες, την κατάργηση της δικαστικής διεκδίκησης για επαναπρόσληψη και τα μέτρα περιορισμού των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων «στολίστηκε»: 

Με διεθνείς συμβάσεις για την σεξουαλική παρενόχληση, γονικές άδειες και τεχνολογικές καινοτομίες όπως η ηλεκτρονική κάρτα. (Φυσικά τίποτε από αυτά τα τελευταία δεν πρόκειται να «λειτουργήσει» αφού δυσχεραίνεται κάθε εργατική διεκδίκηση).

Η τρίτη φάση ήταν η διαχείριση των διαδικασιών ψήφισης και των κοινωνικών αντιδράσεων. Η κυβέρνηση φρόντισε να «κρύψει» την καρδιά του νομοσχεδίου πίσω από τα «καλωπιστικά» άρθρα που ενσωμάτωσε στο νομοσχέδιο. Εκμεταλλεύθηκε και το γεγονός ότι τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης τα ψήφισαν, προκειμένου να καλλιεργήσει μια εικόνα ευρείας αποδοχής. Την ίδια στιγμή, στον πολιτικό διάλογο «βγήκε» με ένα σκληρό νεοφιλελεύθερο προσωπείο αναγορεύοντας τον συνδικαλισμό ως τον μεγάλο εχθρό της κονωνίας και τα εργασιακά δικαιώματα ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Στο τέλος εμφανίστηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχόμενος με τις προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης 220.000 θέσεις εργασίας.

Οφείλουμε να πιστώσουμε στην κυβέρνηση πως επρόκειτο για ένα εξαιρετικά απαιτητικό project και τολμηρό. Πρέπει να είναι κανείς πολύ φιλόδοξος για να «πουλήσει» ως «ευλογία» το πιο ακραίο, αντεργατικό νομοθέτημα που ψηφίστηκε στην χώρα εδώ και δεκαετίες Ένα νόμο που συναγωνίζεται ακόμη και αυτούς της κυβέρνησης Παπαδήμου.

Ταυτόχρονα όμως ήταν και ένα project υψηλού ρίσκου. Γι αυτό ακριβώς και απέτυχε. Αντικείμενό του δεν ήταν η ψήφιση του νομοσχεδίου, αφού η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 158 βουλευτών το είχε εξαρχής διασφαλίσει. Ήταν το να μην βρεθεί απομονωμένη η κυβέρνηση πολιτικά και κοινωνικά.

Στο πεδίο της κοινωνίας τόσο οι απεργιακές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν όσο και η γενικότερη αίσθηση που υπάρχει δείχνει πως το νομοθέτημα δεν έγινε αποδεκτό. Ενδεικτικό το ότι ακόμη και τα πλέον «φιλικά» μέσα ενημέρωσης προς το Μέγαρο Μαξίμου δεν διανοήθηκαν να προβάλλουν θετικά κάποια από τις ουσιώδεις διατάξεις του νόμου. Έχουν κι αυτά θεατές ή αναγνώστες.

Στο πεδίο της πολιτικής πάλι, η ηγεσία της Ν.Δ δεν βρέθηκε μόνον σε θέση άμυνας απέναντι στο σύνολο της αντιπολίτευσης, δημιουργώντας συνθήκες συμπράξεων που καθόλου δεν επιθυμεί. Ούτε μόνον εκτέθηκε από την έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής που «ξετίναξε» το νομοθέτημα.

Επιπρόσθετα ανέδειξε μια εικόνα απροθυμίας ακόμη και στο εσωτερικό της. Από την συζήτηση στην Βουλή ήταν εμφανές ότι έλλειψαν κορυφαίοι υπουργοί και στελέχη που δεν θέλησαν να «λερώσουν» το όνομά τους υπερασπιζόμενοι ένα τέτοιο νομοθέτημα. Παρά το ότι θεωρείται από τους σημαντικότερους νομοθετικούς στόχους της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η ομάδα των «προθύμων» να το υποστηρίξουν ανήκε στον στενό πυρήνα της φιλελεύθερης πτέρυγας και του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος...

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: