4.6.21

Ρατσισμός στο παλάτι του Μπάκιγχαμ;...


Λίγες εβδομάδες μετά τα σχόλια του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ περί ρατσισμού στη βασιλική οικογένειας της Αγγλίας, δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian αποκαλύπτει ότι το Παλάτι του Μπάκιγχαμ υιοθέτησε αμφιλεγόμενους κανονισμούς -που παραμένουν σε... ισχύ μέχρι σήμερα- απαλλάσσοντας τη βασίλισσα Ελισάβετ από την υποχρέωση να υπακούσει σε νόμους κατά των διακρίσεων με βάση την καταγωγή και το φύλο.

Τα έγγραφα ανακαλύφθηκαν στο Εθνικό Αρχείο της Βρετανίας, στο πλαίσιο εν εξελίξει έρευνας για την εκμετάλλευση μιας μυστικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, γνωστής ως «Queen’s consent» (η συναίνεση της Βασίλισσας), να επηρεάζει κρυφά το περιεχόμενο βρετανικών νόμων.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Guardian, η βασίλισσα Ελισάβετ εγκρίνει απλώς τυπικά τα νομοσχέδια, αλλά παρεμβαίνει μυστικά όταν ένας νόμος αντιβαίνει με τα συμφέροντά της.

Στα τέλη Φεβρουαρίου περισσότερα από 50.000 άτομα στη Βρετανία υπέγραψαν ψήφισμα για έρευνα από το Κοινοβούλιο, ώστε να αποκαλυφθεί ο «ακατανόητος» μηχανισμός, που επιτρέπει στη μονάρχη να ελέγχει και να επηρεάζει τα νομοσχέδια, πριν αυτά εγκριθούν από τους βουλευτές.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν επίσης ότι το 1988, ο οικονομικός επικεφαλής της Ελισάβετ ενημέρωσε τους αξιωματούχους στο Μπάκιγχαμ ότι «δεν ακολουθείται η πρακτική να διορίζονται σε θέσεις υπαλλήλων στο παλάτι έγχρωμοι μετανάστες ή ξένοι», αν και τους επιτρεπόταν να εργαστούν ως υπηρέτες.

«Δεν κρατούσαμε αρχεία...»

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο πότε έληξε η συγκεκριμένη πρακτική, ενώ το παλάτι του Μπάκιγχαμ αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για την απαγόρευση και πότε ανακλήθηκε. Το παλάτι σχολίασε ότι σύμφωνα με τα αρχεία του, τη δεκαετία του 1990 προσελήφθησαν για να εργαστούν ως υπάλληλοι στο παλάτι άτομα που ανήκουν σε εθνικές μειονότητες, προσθέτοντας ότι πριν από εκείνη τη δεκαετία, δεν κρατούσε αρχεία για το φυλετικό υπόβαθρο των υπαλλήλων του.

Τη δεκαετία του 1960 οι βρετανικές κυβερνήσεις είχαν θεσπίσει νόμους βάσει των οποίων θεωρείται παράνομο εργοδότες να αρνηθούν εργασία σε κάποιον με κριτήριο την εθνικότητα ή την φυλή του. Ωστόσο, εδώ και τέσσερις δεκαετίες η βασίλισσα Ελισάβετ έχει εξαιρεθεί από την συγκεκριμένη νομοθεσία. Συνεπώς, εάν στο παλάτι, σε κατώτερες θέσεις, απασχολούνται άτομα από εθνοτικές μειονότητες και επιθυμούν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για θέματα μη ίσης μεταχείρισης στην εργασία τους, δεν μπορούν να το κάνουν.

Το παλάτι δεν αρνήθηκε ότι η βασίλισσα έχει εξαιρεθεί των νόμων για ίση μεταχείριση στην εργασία, αλλά υποστήριξε ότι υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης παραπόνων από τους εργαζόμενους στο Μπάκιγχαμ, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια: