16.6.21

Ανατροπή με τον κορονοϊό...


…υπήρξαν κρούσματα στις ΗΠΑ την ίδια εποχή με την Κίνα…

Ο κορονoϊός κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ την περίοδο που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στη Κίνα, υποστηρίζει νέα μελέτη, την οποία αναπαράγει η Wall Street Journal. Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Infectious Diseases αναφέρει πως κρούσματα κορονοϊού εντοπίστηκαν σε πέντε πολιτείες των ΗΠΑ τους πρώτους μήνες της πανδημίας, αρκετά πριν ανακαλυφθεί ο ιός από τους επιστήμονες.

Οι ειδικοί ανέλυσαν δείγματα αίματος τα οποία ελήφθησαν για μελέτη του Εθνικού Ινστουτούτου Υγείας (ΝΙΗ) και εντόπισαν στοιχεία μόλυνσης σε μόλις εννέα από τους 24.079 συμμετέχοντες των οποίων τα δείγματα αίματος ελήφθησαν μεταξύ 2 Ιανουαρίου 2020 και 18 Μαρτίου 2020.

Η μελέτη ξεκαθαρίζει πως ο αριθμός των κρουσμάτων που βρέθηκαν στα δείγματα αίματος είναι μικρός, υποδηλώνοντας ότι οι πρώτες περιπτώσεις στις ΗΠΑ ήταν σποραδικές.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές τονίζουν πως με βάση τα στοιχεία της μελέτης, φαίνεται ότι ο κορονοϊός κυκλοφορούσε στις ΗΠΑ εβδομάδες πριν την επιβεβαίωση ότι ο ιός είχε φτάσει τη χώρα.

Επίσης, οι ερευνητές ανέφεραν τους τρεις λόγους για τους οποίους δεν σήμανε συναγερμός στην επιστημονική κοινότητα.

Πρώτον ήταν υπερβολικά ελάχιστες περιπτώσεις, ώστε να παρατηρηθεί κάποια ανησυχητική εξέλιξη, και δεύτερον ορισμένοι από τους νοσούντες είχαν ήπια συμπτώματα που δεν έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου.

Έπειτα, τα κρούσματα εμφανίστηκαν σε περιοχές που δεν ήταν το «στόχαστρο» των ειδικών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής επαγρύπνηση από τις αρμόδιες αρχές.

Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν ότι η μελέτη βοηθάει στη κατανόηση της διασποράς των πρώτων μολύνσεων.

«Μας βοηθά να κατανοήσουμε λίγο περισσότερο τη γεωγραφική εξάπλωση ως προς τα σημεία που βρισκόταν ο ιός εκείνες τις πρώτες μέρες της επιδημίας στις ΗΠΑ», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας και αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας, Κέρι Άλτχοφ.

Οι ερευνητές τονίζουν πως παρά τα αποτελέσματα της νέας μελέτης, δεν προκύπτει πως η πανδημία ξέσπασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

«Εάν κανείς κοιτάξει τις αεροπορικές μετακινήσεις σε όλον τον πλανήτη τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο του 2020, θα δει ότι ο κόσμος εξακολουθούσε να ταξιδεύει πολύ εκείνο το διάστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κέρι Άλτχοφ.

Η μελέτη σημειώνει πως τα εννέα άτομα που βρέθηκαν θετικά στον ιό, προέρχονται από διάφορες γεωγραφικές περιοχές της χώρας, και πολύ μακριά από μητροπολιτικές περιοχές όπως το Σιάτλ ή η Νέα Υόρκη που αποτελούν σημεία εισόδου τις ΗΠΑ και αναφέρθηκαν αργότερα και τα πρώτα κρούσματα.

Πέντε από τους εννέα ανθρώπους ήταν Αφροαμερικανοί, δύο ισπανόφωνοι και δύο λευκοί, σύμφωνα με τη μελέτη. Δύο εξ αυτών αναζήτησαν ιατρική βοήθεια για ήπια συμπτώματα Covid -19 κοντά στο χρονικό σημείο που είχε γίνει η αιμοληψία αλλά δεν διαγνώστηκαν με την ασθένεια. Ένας ανέφερε ότι είχε πυρετό βήχα και πονόλαιμο, και πιστεύεται ότι έπασχε από Covid-19…

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: