15.6.21

Είναι η Πολιτική του Τρίτου Προγράμματος...



Ο Μάνος Χατζιδάκις σφράγιζε με την παρουσία του το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας όταν επί θητείας του (1975-1982) ως διευθυντής του σταθμού, ανέλαβε την αναδιοργάνωσή του με βάση το όραμά του για τη μουσική στην Ελλάδα και μια νέα ραδιοφωνική έκφραση.

Στις... 30 Απριλίου 1978 καθιερώθηκε η εβδομαδιαία εκπομπή πεντάλεπτων σχολίων του Μάνου Χατζιδάκι στο Τρίτο, τις Κυριακές το μεσημέρι, αναγνώσεις κειμένων από τον ίδιο, που με χιούμορ, με αυτοσαρκασμό και συγχρόνως εύστοχο και καυστικό τρόπο σχολίαζαν την επικαιρότητα της εποχής και της σύγχρονης Ελλάδας.

Ακούμε λοιπόν από το Αρχείο της ΕΡΤ την πρώτη εκπομπή Το σχόλιο του «Τρίτου», με τίτλο «Η Καινούρια μορφή ενός Προγράμματος και οι Ελέφαντες» που μεταδόθηκε στις 30 Απριλίου 1978.

Ο Μάνος Χατζιδάκις επικοινωνούσε με ένα πλατύτερο κοινό και εκφραζόταν για την νεοελληνική κοινωνία μέσα από τα ραδιοφωνικά σχόλια στο Τρίτο με την χαρακτηριστική γλωσσική τους ατμόσφαιρα και την θεματολογία τους, από το 1978 ως το 1980.

Στο έντυπο, που τυπωνόταν με ευθύνη του Τρίτου Προγράμματος εκείνα τα χρόνια, διαβάζουμε για το ύφος της εκπομπής: «Το πεντάλεπτο σχόλιο του Τρίτου κάθε Κυριακή στις 2 το μεσημέρι και την επανάληψη κάθε Τετάρτη στις 8 βράδυ, δεν είναι πολιτικό, όπως νόμισαν μερικοί σαν το πρωτοαναγγείλαμε. Είναι η Πολιτική του Τρίτου πάνω στα διάφορα καλλιτεχνικά και κοινωνικά θέματα του τόπου. Φυσικά το ύφος των σχολίων δεν διεκδικεί βραβείο εκλαϊκευμένης έκφρασης, χωρίς πάλι αυτό να σημαίνει πως είναι δυσνόητο και βαρυσήμαντο. Απλούστατα, είναι ένα παιχνίδι εκφραστικό που φιλοδοξεί να παρέχει, να παρουσιάζει, με τρόπο ευχάριστο την κατά την κρίση του Τρίτου, σωστή άποψη του «θέματος». («Τρίτο Πρόγραμμα», τεύχος 2, 6-12 Μαίου 1978)

e-tetradio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: