3.6.21

Το υπουργείο Μετανάστευσης θα υπονομεύει τη Δικαιοσύνη;...


Ενα πλήρες επιτελικό κράτος εν κράτει επιχειρείται να εγκαθιδρυθεί στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, με αυθαίρετες απειλές σε δημόσιους υπαλλήλους οι οποίες καταστρατηγούν συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες και εμποδίζουν ευθέως την απονομή δικαιοσύνης. Μετά τις απευθείας αναθέσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και τις... τοποθετήσεις μετακλητών υπαλλήλων σε υπηρεσιακές θέσεις ευθύνης, τώρα ακολουθεί μια πρωτοφανής παρέμβαση στη Δικαιοσύνη με απειλές για πειθαρχική και ποινική δίωξη σε υπαλλήλους που καλούνται να καταθέσουν μάρτυρες σε υποθέσεις με διάδικο το Δημόσιο.

Το πρωτοφανές έγγραφο, που δεν επικαλείται καμία διάταξη του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα ή άλλου νομικού κειμένου ούτε κάποιο σχετικό αίτημα της διοίκησης, έχει θέμα «Εξέταση υπαλλήλων ως μαρτύρων σε δίκες με διάδικο το Ελληνικό Δημόσιο». Φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 441-ΛΠ820/2021, υπογράφεται από τη Νομική Σύμβουλο του Κράτους, Ελένη Πασαμιχάλη, και στάλθηκε την Τρίτη 1η Ιουνίου από το Γραφείο Νομικού Συμβούλου στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με παραλήπτες τη Γενική Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου, την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, την Υπηρεσία Ασύλου και την Αρχή Προσφυγών, με κοινοποίηση στο Γραφείο Υπουργού.

Ούτε λίγο ούτε πολύ το έγγραφο απειλεί τους υπαλλήλους του υπουργείου με πειθαρχική και ποινική δίωξη αν καταθέσουν «υπέρ των αντιδίκων και εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου», είτε ενόρκως σε ακροατήριο, είτε γραπτώς σε συμβολαιογράφο. Επιτρέπει την ένορκη κατάθεση υπαλλήλων «μόνο προς επίρρωση των ισχυρισμών του Ελληνικού Δημοσίου, κατόπιν έγγραφου αιτήματος του Γραφείου μας και κατόπιν συνεννόησης με τον αρμόδιο χειριστή της υπόθεσης».

Σύμφωνα με νομικούς, συνδικαλιστές και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ., στους οποίους απευθύνθηκε η «Εφ.Συν.», το έγγραφο καταστρατηγεί την ελευθερία του πολίτη -ιδιότητα την οποία δεν χάνουν ασφαλώς οι δημόσιοι υπάλληλοι- να καταθέτει στη Δικαιοσύνη με σκοπό την ανακάλυψη των πραγματικών γεγονότων και της αλήθειας και την απόδοση δικαιοσύνης. Ούτε βέβαια μπορεί να θεωρηθεί υπέρτερο της δικαιοσύνης και της αλήθειας η θολή και απροσδιόριστη έννοια των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου που επικαλείται το έγγραφο.

Επιπλέον, αντιθέτως από όσα ισχυρίζεται το νομικά απαράδεκτο κείμενο, τους μάρτυρες τους καλεί η Δικαιοσύνη και όχι οι διάδικοι, οι οποίοι προτείνουν αλλά δεν αποφασίζουν την κλήση μαρτύρων. Οι μάρτυρες έχουν υποχρέωση να καταθέσουν τα πραγματικά περιστατικά όπως τα γνωρίζουν και δεν δεσμεύονται από το ποιος διάδικος τους προτείνει. Αλλωστε η Δικαιοσύνη έχει δικαίωμα να διατάξει τη βίαιη προσαγωγή μάρτυρα, χωρίς βέβαια να λαμβάνει υπόψη τις αυθαίρετες εγκυκλίους της διοίκησης.

Οι νομικοί διευκρινίζουν επίσης ότι το έγγραφο δεν αφορά την κατάθεση απόρρητων πληροφοριών ή υποθέσεις διασφάλισης εχεμύθειας και προσωπικών δεδομένων. Στις περιπτώσεις αυτές η προστασία των πληροφοριών καλύπτεται πλήρως από σειρά άλλων διατάξεων σε περιπτώσεις κατάθεσης στο δικαστήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το τελευταίο διάστημα υπήρξαν σε εξέλιξη δικαστικές υποθέσεις συμβασιούχων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που διεκδικούν εργασιακά δικαιώματα ή επαναπρόσληψη. Παραμένει ωστόσο άγνωστο ποιων τα συμφέροντα επιχειρεί να προστατέψει το συγκεκριμένο αυθαίρετο έγγραφο, όπως και από τι, γιατί και έναντι ποιων, με δεδομένες τις ανοιχτές υποθέσεις που έχει το υπουργείο με τη Δικαιοσύνη τόσο για ζητήματα καταστρατήγησης της εργασιακής νομοθεσίας όσο και για απευθείας αναθέσεις πολλών εκατομμυρίων, για τις οποίες, όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, διενεργεί προανάκριση ο εισαγγελέας. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι τα συνδικαλιστικά όργανα των υπαλλήλων του υπουργείου έχουν ζητήσει διευκρινίσεις και εξετάζουν τις περαιτέρω ενέργειές τους. Τεκμηριωμένη θέση αναμένεται να πάρει και το Διοικητικό Επιμελητήριο.

Η «Εφ.Συν.» έθεσε χτες στο γραφείο Τύπου του υπουργείου πέντε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με το ασαφές και αυθαίρετο έγγραφο, αλλά το υπουργείο δεν ήταν χτες σε θέση να τις απαντήσει:

Με βάση ποιες διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα ή άλλες νομικές διατάξεις εκδίδεται το κείμενο αυτό;

Επέχει θέση εγκυκλίου του υπουργείου;

Τη συγκεκριμένη θέση της Νομικής Συμβούλου την υιοθετεί ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου;

Το συγκεκριμένο έγγραφο απαντά σε αίτημα του Γραφείου Υπουργού και ποιο είναι αυτό;

Ποιες υποθέσεις αφορά η αναφερόμενη πρόθεση πληρεξουσίων δικηγόρων των αντιδίκων του Δημοσίου να ζητούν ένορκη κατάθεση ή βεβαίωση από υπαλλήλους του υπουργείου;...

Δημήτρης Αγγελίδης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: