15.6.21

Αντιπυρικές δισεκατομμυρίων προανήγγειλε ο Χαρδαλιάς...


Ογδόντα τέσσερις ημέρες μετά την πρώτη σύσκεψη για την αντιπυρική περίοδο κι ενώ ακολούθησε άλλη μια υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μετά την καταστροφικότατη φωτιά που ξεκίνησε από το Σχίνο Κορινθίας και έφτασε μια ανάσα από Αλεποχώρι και Μέγαρα, δόθηκε από τους Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκο Χαρδαλιά η σχεδόν καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου για τις δράσεις που η Πολιτική Προστασία σχεδιάζει να αντιμετωπίσει τις φετινές αλλά και... τις μέλλουσες δασικές πυρκαγιές.

 Σχέδια και δράσεις που σύμφωνα την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης θα ξοδευτούν από τον κρατικό κορβανά, αφού φέτος όπως παραδέχθηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, τα εναέρια μέσα που νοικιάστηκαν θα κοστίσουν 17% περισσότερο από πέρσι, καθώς ο αριθμός των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων ξεπερνά όλα τα προηγούμενα δεδομένα.

Έτσι ενώ πέρσι ήταν 61 φέτος φτάσαμε τα 69, από τα οποία έξι είναι ελαφρού τύπου (AirTractors) αεροσκάφη, με την κυβέρνηση να σκέφτεται -όπως αποκάλυψε ο Ν. Χαρδαλιάς- να προχωρήσει στο μέλλον σε αγορά τέτοιων τύπου αεροσκαφών.


Όπως ανέφεραν εξάλλου οι πληροφορίες σε σύσκεψη που είχαν μετά την συνέντευξη Τύπου ο υπουργός με τον υφυπουργό συζητήθηκε η αγορά συνολικά 36 νέων αεροσκαφών Air-Tractor, τα οποία θα αγοραστούν μέχρι το 2030. Για φέτος, πάντως, τα έξι που νοικιάσαμε θα κοστίσουν λίγο πάνω από μισό δισ. ευρώ.

Με χαρακτηριστική εξάλλου άνεση αποκάλυψε ακόμη ο Ν. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ότι αύριο, Τετάρτη, θα γίνει η πρώτη Διυπουργική Επιτροπή της Πολιτικής Προστασίας με τον ίδιο ως πρόεδρο, την συμμετοχή ΥΦΕΘΑ Αλκιβιάδη Στεφανή και μέλη του ΚΥΣΕΑ, και το αποκλειστικό θέμα της θα είναι ή έγκριση του προγράμματος «Αιγίς» που θα κοστίσει 1,76 δισ. ευρώ.

Στο πρόγραμμα – το οποίο χαρακτήρισε ως το «μεγαλύτερο πρόγραμμα ενίσχυσης και εξοπλισμών για μη στρατιωτική χρήση»- προβλέπεται η αντικατάσταση των παλιών Canadair CL-215 (σ.σ. στο περιθώριο της συνέντευξης ανέφερε ότι σχεδιάζεται η αγορά 8 αεροσκαφών CL-515) και η αναβάθμιση CL-415 σε CL-515 σε βάθος πενταετίας. Υπολογίζεται, όπως είπε, ότι σε εννέα χρόνια θα έχει γίνει απόσβεση των αγορών.

Στο «Αιγίς», πρόσθεσε επίσης, θα ξοδευτούν πάνω από 160 εκ. για τη αγορά 900 και πλέον ειδικά οχήματα της Πυροσβεστικής μέσα από government to government διαδικασίες και ότι το πρόγραμμα εκτός από την Πυροσβεστική αφορά και την ενίσχυση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, ανάμεσα στους οποίους ξεχώρισε τους Δήμους που θα πάρουν 102 εκ. για μηχανήματα έργου, τα οποία και θα ενταχθούν στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα EΝGAGE.

Πρόσθεσε ακόμα, απαντώντας σε δημοσιεύματα που αναφέρονταν στο «γερασμένο» προσωπικό της Πυροσβεστικής, ότι για πέσει ο μέσος όρος ηλικίας σχεδιάζεται η πρόσληψη 3.000 μόνιμων υπαλλήλων από τον Σεπτέμβριο.

Όταν, δε, ερωτήθη τι απαντά στις αναφορές για τις ιδιαίτερα υψηλές φετινές δαπάνες δασοπυρόσβεσης απάντησε: «Το είπα και στη Βουλή. Όταν το ζήτημα αφορά στην ανθρώπινη ζωή, στην ανθρώπινη περιουσία και στην πρόληψη, δεν πρέπει να μιλάμε για οικονομικά ζητήματα. Αν κάποιος μου πει πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή, μπορούμε τότε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το κόστος της δασοπυρόσβεσης και της πρόληψης - γιατί για εμένα είναι μαζί αυτά- για το ύψος των δαπανών αυτών ώστε να μπουν στη ζυγαριά κόστους-ωφέλειας. Θεωρώ λοιπόν άτοπη οποιαδήποτε συζήτηση για το κόστος που δαπανά η κυβέρνηση - δαπανούμε τα χρήματα που χρειάζονται με βάση τις δυνατότητες που έχουμε και με βάση τα δεδομένα του εναέριου στόλου μας».

Μάνος Τσαλδάρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: