17.6.21

Η κυβέρνηση υποδέχεται την Ούρσουλα...


...και περιμένει… ζεστό χρήμα...

Επισφραγίζεται σήμερα το ευρωπαϊκό «ναι» στο ελληνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, με τα πρώτα 4 δισεκατομμύρια ευρώ να φτάνουν μέσα στον Ιούλιο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχεται στην Αθήνα την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τη χώρα να περιμένει σχεδόν 7,8 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο στοίχημα της κυβέρνησης, που... αναμένει τα ευρωπαϊκά κονδύλια όχι μόνο για να γυρίσει η χώρα σελίδα στη μετά COVID εποχή αλλά και για να κάνει στροφή σε μια πιο ανταγωνιστική και εξωστρεφή οικονομία. Κυβερνητικά στελέχη εστιάζουν στο «ρηξικέλευθο χαρακτήρα» αυτού του προγράμματος, καθώς εκτιμούν πως μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη με κατεστημένες αντιλήψεις.

Παράλληλα σημειώνουν πως το εργασιακό νομοσχέδιο - που ψηφίστηκε χθες - είναι μόνο η αρχή και θα υπάρξει ενίσχυση της μεταρρυθμιστικής ατζέντας με νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες (για παράδειγμα θα ακολουθήσει νομοσχέδιο για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση) Το φιλόδοξο εγχείρημα για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης βασίζεται σε 4 πυλώνες: την ψηφιακή μετάβαση, την αύξηση της απασχόλησης, την ενίσχυση της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής συνοχής και την πράσινη οικονομία.

Τα μεγάλα έργα υποδομής

Βαρύτητα δίνεται σε μεγάλα έργα υποδομής, όπως ο βόρειος οδικός άξονας της Κρήτης, ο άξονας Ε65 που θα συνδέει τη νότια και την κεντρική Ελλάδα με την Εγνατία Οδό αλλά και σημαντικά έργα που αφορούν στην αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα, καθώς επισημαίνεται πως η οικονομία έχει δείξει ισχυρά αντισώματα στην πανδημία. Εκτιμάται ότι το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, έχει τη δυνατότητα να προσθέσει ακόμα 7 μονάδες στο ΑΕΠ σε ορίζοντα εξαετίας (πέρα από τη φυσιολογική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας).

Παράλληλα μπορεί να δώσει το «φιλί της ζωής» στην ταλαιπωρημένη από τον κορoνοϊό αγορά εργασίας και να οδηγήσει στη δημιουργία 200.000 πρόσθετων θέσεις εργασίας. Συνολικά σε βάθος πενταετίας μπορούν να κινητοποιηθούν σχεδόν 60 δισεκατομμύρια ευρώ, από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, επιχορηγήσεις και δανεισμό, με ενεργοποίηση και του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα στα «συν» είναι ότι η χώρα θα λάβει φέτος σχεδόν 7.8 δισεκατομμύρια σε σχέση με το αρχικό ποσό που αναμενόταν να είναι περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το μήνυμα από την κυβέρνηση

Πάντως το μήνυμα που εκπέμπεται από την κυβερνητική πλευρά είναι πως τα χρήματα δεν πρόκειται να … σκορπιστούν στους πέντε ανέμους και δεν πρόκειται να ακολουθηθούν αποτυχημένα μοντέλα του παρελθόντος. Άλλωστε η εκταμίευση των κονδυλίων εξαρτάται από την ικανοποιητική εκπλήρωση των στόχων, όπως αυτοί έχουν καθοριστεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης. Σε περίπτωση που η Επιτροπή διαπιστώσει ότι τα έργα δεν έχουν εκπληρωθεί μπορεί να αναστείλει την καταβολή μέρους ή και του συνόλου της χρηματοδότησης.

Όσον αφορά στο σημερινό πρόγραμμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μεταβούν στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς, όπου θα παρουσιαστούν - μέσω συνδέσεων με διάφορα μέρη της Ελλάδας - οι δράσεις του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν οι δράσεις :των υποθαλάσσιων διασυνδέσεων, των αναδασώσεων, του ψηφιακού μετασχηματισμού της εκπαίδευσης, του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, της αναβάθμισης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και της αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: