22.6.21

Κραυγή αγωνίας για τις φτωχές χώρες και τα εμβόλια...


Ένας μεγάλος αριθμός φτωχών εθνών, τα οποία λαμβάνουν εμβόλια για τον κορονοϊό μέσω ενός διεθνούς μηχανισμού διανομής, δεν έχουν αρκετές δόσεις για να... συνεχίσουν το πρόγραμμα εμβολιασμού των πληθυσμών τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο ανώτερος σύμβουλος του ΠΟΥ, δόκτωρ Μπρους Αϊλγουαρντ, δήλωσε ότι το πρόγραμμα COVAX έχει παραδώσει μόλις ενενήντα εκατομμύρια δόσεις σε 131 χώρες. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτός ο αριθμός δεν επαρκεί για να προστατεύσει τους πληθυσμούς από έναν ιό που διαδίδεται ακόμα σε όλο τον κόσμο.

Οι ελλείψεις καταγράφονται σε μια περίοδο κατά την οποία ορισμένα έθνη στην Αφρική αντιμετωπίζουν το τρίτο κύμα μολύνσεων.

Τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, κάλεσε τα πλούσια έθνη να σταματήσουν να συσσωρεύουν τα εμβόλια, την ώρα που η χώρα του αγωνίζεται να τιθασεύσει την αύξηση των κρουσμάτων.

Σε επίπεδο ηπείρων, μόνο 40 εκατομμύρια δόσεις έχει δοθεί μέχρι σήμερα στην Αφρική, ποσότητα που καλύπτει λιγότερο από το 2% του πληθυσμού, σύμφωνα με τον Ραμαφόζα.

Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται μαζί με τον Covax, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας περιφερειακός κόμβος που θα παράγει περισσότερα εμβόλια για τη Νότια Αφρική. Ο οργανισμός Covax ιδρύθηκε πέρσι για να διασφαλίσει ότι δόσεις εμβολίου για τον κορονοϊό θα είναι διαθέσιμες παντού στον κόσμο, με τις πλουσιότερες χώρες να αναλαμβάνουν το κόστος για τις φτωχότερες...

BBC-efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: