4.6.21

Διπλό μήνυμα Τσίπρα…


…σε συντρόφους και κεντροαριστερά…

Ο Αλέξης Τσίπρας παρά το περιεχόμενο των ερωτήσεων και της κατεύθυνσης που είχαν, μίλησε για εκείνα τα οποία ήθελε να επισημάνει ενόψει Φθινοπώρου. Εκλογές και συνεδριακές διαδικασίες ήταν οι δυο λέξεις κλειδιά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε με αυτή τη συνέντευξη στην αρχή του καλοκαιριού να βάλει τους συντρόφους του στο κάδρο των ευθυνών για τη χάραξη του μέλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το μήνυμα στους «κορυφαίους» ήταν σαφές. Σήμερα είσαι τομεάρχης και στο στενό πυρήνα της ηγετικής ομάδας, αύριο στην κυβέρνηση μπορεί και να μην είσαι ούτε καν Υπουργός.

Όταν όμως ο πρόεδρος βάζει και τον εαυτό του στο ίδιο κάδρο τότε αρχίζουν οι ερμηνείες.

Πέταξε το γάντι

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που αναμένεται να διεξαχθεί το Φθινόπωρο εκτός από απολογιστικό των κυβερνητικών πεπραγμένων, όπως θα επιδιώξουν να το καταστήσουν κατά ένα μέρος του αρκετοί από τους δυσαρεστημένους, θα είναι και ένα συνέδριο το οποίο φαίνεται ότι θα βάλει όλα τα θέματα από την αρχή.

Από τη διεύρυνση και το πρόσημο του κόμματος μέχρι ζήτημα ηγεσίας και τρόπου εκλογής αρχηγού.

Ο κ. Τσίπρας με το βλέμμα πάντα στις κάλπες και με τους ψιθύρους να συνεχίζουν να ακούγονται για το ζήτημα της ηγεσίας σε περίπτωση νέας ήττας από τη ΝΔ φαίνεται να έριξε με τη συνέντευξή του το γάντι σε όσους τον αμφισβητήσουν.

Για όσους τον γνωρίζουν ο κ. Τσίπρας δεν έχει βγάλει από το πίσω μέρος του μυαλού του το ενδεχόμενο εκλογής αρχηγού για πρώτη φορά στο ΣΥΡΙΖΑ με ανοιχτές διαδικασίες και από τη βάση και όχι μέσα από συνεδριακές διαδικασίες.

Με το διάδοχο να μην έχει ακόμη βρεθεί ή στη χειρότερη να μην υπάρχει όπως εκτιμούν οι προεδρικοί του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά προκαλεί να τεθεί και θέμα ηγεσίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας εξάλλου βρίσκεται στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ περισσότερα από δέκα χρόνια και μια ανανέωση της εντολής των μελών δεν θα ήταν αρκετή για να σημάνει μια ισχυρή επανεκκίνηση του ίδιου αλλά και του νέου ΣΥΡΙΖΑ που οικοδομείται.  

Κεντροαριστερά

Το Φθινόπωρο όμως θα είναι θερμό και γεμάτο εξελίξεις για τον χώρο της κεντροαριστεράς. Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ και εκλογές στο ΚΙΝΑΛ θα αναδείξουν αναπόφευκτα όλα τα διλήμματα του χώρου και τα πρόσωπα θα πρέπει να αποκαλυφθούν.

Ο κ. Τσίπρας βλέπει το χρόνο να πλησιάζει και δεν κρύβει την πρόθεσή του να βάλει απέναντί του τον κάθε ένα υποψήφιο για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Η απλή αναλογική είναι το μεγάλο του στοίχημα. Μπορεί να το επιχείρησε μετριοπαθώς, αλλά θέλει να βλέπει το ρόλο του ηγετικό και στην προσπάθεια συγκρότησης του μετώπου των προοδευτικών δυνάμεων που θα εμποδίσουν τη Δεξιά να συνεχίσει όπως είπε την καταστροφή.

Επιθυμεί ένα ΚΙΝΑΛ αυτόνομο αλλά και αντι Δεξιό. Κατανοεί την ανάγκη της αυτονομης πορείας που χαράζει η Φώφη Γεννηματά, βλέπει κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ το Γιώργο Παπανδρέου, αλλά με τον Ανδρέα Λοβέρδο το θεωρεί αδύνατο να υπάρξει η οποιαδήποτε συνεννόηση μετά τις εκλογές.

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ παρά την ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά του απέφυγε να εμπλακεί. Σε αυτές στις περιπτώσεις ισχύει το ό,τι και να πεις χρησιμοποιείται εναντίον σου. Το μόνο που σχολίαζαν ατύπως από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε τον βολικό του αντίπαλο.

Ο κ. Λοβέρδος σήκωσε το γάντι ενώ όπως σχολίαζαν στελέχη του Κινήματος θα μπορούσε απλά να του στείλει λουλούδια ή γλυκά, ωστόσο στην απάντησή του ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτοπροβάλλεται δεν είχε απάντησε επι της ουσίας της κατηγορίας του Αλέξη Τσίπρα.

Ο κ. Λοβέρδος βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για την παλινόρθωση του ΠΑΣΟΚ, όμως η μάχη δεν θα κριθεί από την ταμπέλα, αλλά από τον με ποιόν θα πας να κυβερνήσεις. Και αυτή τη φορά η απλή αναλογική κάνει το δίλημμα πιο κρίσιμο για το μέλλον του χώρου.

Σωτ.Μπολ.

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: