4.6.21

Αναδίπλωση για το φάλτσο της νομικής συμβούλου του Κράτους…


Σάλος από τις αποκαλύψεις της «Eφ.Συν.» για τις απειλές προς τους υπαλλήλους του υπ. Μετανάστευσης…

Σε αναδίπλωση οδηγήθηκε η νομική σύμβουλος του Κράτους στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, Ελένη Πασαμιχάλη, ύστερα από τον σάλο που προκάλεσε το χτεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για το πρωτοφανές στα δημοκρατικά χρονικά αυθαίρετο έγγραφό της, που απειλούσε τους υπαλλήλους του υπουργείου με πειθαρχικές και ποινικές διώξεις σε περίπτωση που παραστούν μάρτυρες σε δίκη κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Με καθυστέρηση τριών ημερών μετά την κοινοποίηση του απαράδεκτου εγγράφου την Τρίτη 1η Ιουνίου και ενώ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης είχε λίγο νωρίτερα προαναγγείλει, αν όχι υποδείξει, τον δρόμο της αναδίπλωσης, την ώρα βέβαια που ένιπτε τας χείρας του και διαβεβαίωνε για τη μη εμπλοκή της πολιτικής ηγεσίας στη λειτουργία του γραφείου της νομικής συμβούλου, η κ. Πασαμιχάλη εξέδωσε συμπληρωματικό έγγραφο στο οποίο επιχειρεί εκ των υστέρων να αιτιολογήσει νομικά και πραγματολογικά την αρχική γνωμάτευσή της.

Αλλά οι εξηγήσεις της κ. Πασαμιχάλη συνιστούν αναδίπλωση σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για καταστρατήγηση της ελευθερίας του πολίτη και του δημοσίου υπαλλήλου και παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης. Η νομική σύμβουλος του Κράτους παραθέτει τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα περί εχεμύθειας και αναφέρεται σε κατ’ εξαίρεση διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αλλά αυτές οι διατάξεις είναι γνωστές και δεν δικαιολογούν την αρχική γενική απαγόρευση της κ. Πασαμιχάλη, η οποία σημείωνε ρητά: «Η ένορκη κατάθεση υπέρ των αντιδίκων και εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σε δίκες με διάδικο το Ελληνικό Δημόσιο, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και ποινικό αδίκημα, καθώς και ότι η ένορκη κατάθεση υπαλλήλων των Υπηρεσιών του Υπουργείου είναι δυνατή μόνο προς επίρρωση των ισχυρισμών του Ελληνικού Δημοσίου [...]».

Με το συμπληρωματικό της έγγραφο η κ. Πασαμιχάλη αναιρεί εμφανώς την αρχική της γνωμάτευση, χωρίς ωστόσο να τολμά να προχωρήσει στην ανάκλησή της.

Ως προς την πραγματολογική αφορμή που προκάλεσε την απαράδεκτη γνωμάτευση, η κ. Πασαμιχάλη επικαλείται δύο δικαστικές υποθέσεις εργατικών διαφορών στα τέλη Μαΐου σχετικά με ασφαλιστικά μέτρα ή αγωγές συμβασιούχων του υπουργείου, στις οποίες είχαν κληθεί να καταθέσουν ενόρκως υπάλληλοι του υπουργείου.

Πρόκειται για υποθέσεις στις οποίες δεν έχουν καμία εφαρμογή οι διατάξεις για εχεμύθεια, όπως επισημαίνουν συνδικαλιστές και νομικοί, γεγονός που δημιουργεί εύλογες υποψίες για την πρόθεση να χρησιμοποιηθεί η επίμαχη διάταξη σε άλλες ανοιχτές υποθέσεις του υπουργείου με τη Δικαιοσύνη, καθώς μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση με εντολή εισαγγελέα για έργα εκατομμυρίων ευρώ του υπουργείου.

Πάντως το ίδιο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους φρόντισε να αδειάσει εύσχημα τη νομική του σύμβουλο, όχι ανακαλώντας την στην τάξη, αλλά με τη μάλλον ασυνήθιστη μέθοδο του Δελτίου Τύπου. Το Συμβούλιο επισημαίνει την πάγια επιστημονική του θέση «ότι δεν απαγορεύεται η εξέταση των υπαλλήλων του Δημοσίου ως μαρτύρων ενώπιον των δικαστηρίων ή των δικαστικών αρχών» και σημειώνει ότι «για την εξέταση αυτή θα πρέπει να τηρείται το καθήκον εχεμύθειας του υπαλλήλου». Καταλήγει ότι οι λειτουργοί του Συμβουλίου «σε καμία περίπτωση δεν θέτουν -ούτε θα μπορούσαν άλλωστε να θέσουν- πρόσθετους περιορισμούς στους υπαλλήλους που αφορούν στο επιτρεπτό ή στο περιεχόμενο της μαρτυρίας τους».

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου αφήνει έκθετο τον υπουργό Νότη Μηταράκη, ο οποίος έσπευσε να μιλήσει για «ελαφρότητα των στελεχών της αξιωματικής και ελάσσονος αντιπολίτευσης, στελεχών με κυβερνητική εμπειρία, να σχολιάζουν υποθέσεις χωρίς να έχουν διερευνήσει τις ισχύουσες διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα ([...] σχετικά με το καθήκον εχεμύθειας των δημοσίων υπαλλήλων». Ο κ. Μηταράκης επέλεξε να επιτεθεί στην «Εφ.Συν.» χαρακτηρίζοντας συκοφαντικό τον τίτλο του χτεσινού πρωτοσέλιδου ««Φράχτης» Μηταράκη στη Δικαιοσύνη», χωρίς ωστόσο να απαντά στα ερωτήματα αν υιοθετεί τη γνωμάτευση της κ. Πασαμιχάλη και αν το επίμαχο έγγραφο προέκυψε μετά από αίτημα του γραφείου του, ενισχύοντας το συμπέρασμα ότι συντάσσεται πλήρως τόσο με το αρχικό έγγραφο της νομικής συμβούλου τ όσο και με την αναδίπλωσή της.

Με πρωτοβουλία του τομεάρχη Μετανάστευσης Γιώργου Ψυχογιού και του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα, 48 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ζητούν με ερώτησή τους στους υπουργούς Μετανάστευσης, Δικαιοσύνης και Οικονομικών (στο οποίο υπάγεται το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους) να καταθέσουν όλη τη σχετική με το έγγραφο υπηρεσιακή αλληλογραφία. Κάνουν λόγο για «πρωτοφανή, ανήκουστη και εκτός νομιμότητας παρέμβαση εκ μέρους του Γραφείου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου που εισάγει καινά ήθη στη δικονομία, στη δημοσιοϋπαλληλική δεοντολογία και εν τέλει στην ίδια τη νομική επιστήμη, με αποκλειστικό στόχο την άσκηση πίεσης και τον εκφοβισμό των υπαλλήλων».

Να αποδοκιμάσει την εγκύκλιο κάλεσε την κυβέρνηση ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κώστας Ζαχαριάδης «αν επιθυμεί να θυμίζει έστω και στο ελάχιστο σύγχρονη ευρωπαϊκή κυβέρνηση και όχι την ΕΡΕ της δεκαετίας του ΄60». Για θεσμικό κατήφορο, εκτροπή και περιφρόνηση στο κράτος δικαίου και τη δημοκρατία κάνει λόγο ο ευρωβουλευτής του κόμματος Κώστας Αρβανίτης. Αιχμές για τις παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο με συμμετοχή της Frontex άφησε ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Μιχάλης Κριθαρίδης, που κάλεσε τους υπαλλήλους του υπουργείου να αγνοήσουν την εγκύκλιο.

Για «αντισυνταγματική, αυθαίρετη και απαράδεκτη» εγκύκλιο κάνει λόγο η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και καλεί την κυβέρνηση και το Συμβούλιο να την αποδοκιμάσουν και να την ανακαλέσουν…

Δημ. Αγγ.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: