17.6.21

Στάχτες και δίκες...


Παντελής Μπουκάλας

Στις 8 Σεπτεμβρίου 2020, μια πυρκαγιά καταστρέφει το σημείο μηδέν της ντροπής, ελληνικής και ευρωπαϊκής: τον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια. Μία εβδομάδα αργότερα, στις 15 Σεπτεμβρίου, στις 2.23 μετά το μεσημέρι, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης ενημερώνει με...τουίτ: «Οι εμπρηστές της Μόριας κρατούνται». 

Ενα λεπτό αργότερα, στις 2.24, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βγαίνει εκτάκτως στα κανάλια και ανακοινώνει ότι «οι εμπρηστές της Μόριας κρατούνται». Πού χάθηκε το τεκμήριο αθωότητας; Ολόκληρο Αιγαίο χωρίζει την Αθήνα από τη Λέσβο, κάπου εκεί. Δεν είναι συνηθισμένο, αλλά συμβαίνει.

Δεν είναι, όμως, αυτό το μοναδικό τριτευούσης σημασίας ζήτημα. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, οι κατηγορούμενοι (που προχθές καταδικάστηκαν σε δεκαετή φυλάκιση χωρίς αναστολή) συνελήφθησαν έντεκα με εντεκάμισι το βράδυ της 15ης Σεπτεμβρίου. Πότε τους ανέκρινε η αστυνομία; Και πάλι σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, τα οποία επικαλέστηκαν (εις μάτην) οι συνήγοροι υπεράσπισης, μία με μιάμιση το μεσημέρι της 15ης. Δηλαδή ένα δεκάωρο πριν συλληφθούν και μία μόλις ώρα πριν οι δύο υπουργοί ανακοινώσουν περιχαρείς ότι «κρατούνται οι εμπρηστές της Μόριας». Δεν είναι συνηθισμένο, αλλά συμβαίνει.

Για τη σύλληψη των μεταναστών συνεργάστηκαν αστυνομία, ΚΥΠ και Αντιτρομοκρατική. Ετσι έπρεπε. Ετσι πρέπει πάντα. Το γνωρίζουμε και από την άμεση σύλληψη του αρχιχρυσαυγίτη Χρήστου Παππά, που νόμιζε ότι η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι και προσπάθησε ανεπιτυχώς να διαφύγει. Ποια καταδικαστικά στοιχεία σύναξαν οι τρεις υπηρεσίες; 

Ενα θολό βίντεο και την κατάθεση ενός άλλου μετανάστη, που έδωσε στην αστυνομία μόνο τα μικρά ονόματα των υπόπτων, και αυτή τούς ταύτισε ταχύτατα. Δύο εβδομάδες μετά την κατάθεσή του ο μάρτυρας παίρνει άσυλο, του επιτρέπεται μάλιστα να ταξιδέψει στην ενδοχώρα, όταν λόγω πανδημίας απαγορεύονταν οι μετακινήσεις. Και χάνεται, ίσως στη Γερμανία, χωρίς ωστόσο και να αναζητείται, ώστε να καταθέσει αυτοπροσώπως. Δεν είναι συνηθισμένο, αλλά συμβαίνει. 

Δεν μπορεί, οι τρεις υπηρεσίες θα διαθέτουν και άλλα επιβαρυντικά στοιχεία. Αδιάσειστα. Γι’ αυτό και δεν έπρεπε να απαγορευθεί η παρουσία δημοσιογράφων στη δίκη. Ούτε η παρουσία δικηγόρου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Ούτε η παρουσία παρατηρητών εκ μέρους διεθνών οργανώσεων δικηγόρων, από την Ισπανία και την Ελβετία. Απαγορεύτηκε όμως. Δεν είναι συνηθισμένο. Αλλά συνέβη. Εδώ όπου, ως γνωστόν, «γεννήθηκε και η Δικαιοσύνη»...

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: