24.6.21

Ασύστολη προπαγάνδα: Ο Βρούτσης έταζε «συντάξεις με ένα κλικ»...


...ο Χατζηδάκης ανακάλυψε τώρα… ταλαιπωρία στον ΕΦΚΑ!...

Γιώργος Καρελιάς

Δεν λέμε κάτι καινοφανές, αλλά πρέπει να το λέμε. Αυτή η κυβέρνηση είναι μανούλα στην προπαγάνδα. Όχι μόνο διότι μπορεί να κάνει το μαύρο άσπρο. Αλλά και διότι κατορθώνει να διαστρέφει, κατά πως την βολεύει, την πραγματικότητα, σβήνοντας όσα έλεγε ο προηγούμενος υπουργός με… σπουδαίες ανακαλύψεις του διαδόχου του.

Η ιστορία των ασφαλιστικών ταμείων είναι μεγάλη, το ίδιο και η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων τους. Η οποία επί ΕΦΚΑ έγινε μεγαλύτερη. Ολοι το... γνωρίζουν. Μόνο οι δύο υπουργοί Εργασίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη τη μια κορόιδευαν και την άλλη, δήθεν, εκπλήσσονται από όσα συμβαίνουν.

Τρεις μέρες μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 ο νέος πρωθυπουργός επισκέπτεται το υπουργείο Εργασίας, για να δείξει το ενδιαφέρον του για τις εκκρεμείς συντάξεις. Με στόμφο ο τότε υπουργός εξαγγέλλει ότι σε λίγο οι συντάξεις θα δίνονται «με ένα κλικ». Και όλα αυτά την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν μέχρι και δύο χρόνια για να εξεταστεί η αίτησή τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται ξανά το ίδιο υπουργείο έξι μήνες αργότερα, τον Ιανουάριο του 2020. Τι έγινε με τις υποσχέσεις για τις εκκρεμείς συντάξεις; Τίποτα. Ουδεμία αναφορά.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά, σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός υπόσχεται ότι θα φροντίσει προσωπικά για τις εκκρεμείς συντάξεις, οι οποίες εν τω μεταξύ είχαν ξεπεράσει τις 300 χιλιάδες. Σε μια επίδειξη μαύρου χιούμορ ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την… πρόοδο που είχε γίνει στο θέμα αυτό.

Ηταν τέτοια η πρόοδος που ο Γιάννης Βρούτσης αντικαταστάθηκε. Ο πρωθυπουργός ξαναπάει (τρίτη φορά) στο υπουργείο Εργασίας και ακούει το νέο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να… θάβει τον προκάτοχό του, λέγοντας: «Για μένα οι εκκρεμείς συντάξεις είναι η νέα ΔΕΗ». Τόση πρόοδος είχε επιτευχθεί…

Εχουν περάσει έκτοτε έξι μήνες και ο ρέκτης υπουργός… ανακάλυψε, επιτέλους, τι συμβαίνει στον ΕΦΚΑ. Δηλαδή, ότι οι πολίτες ταλαιπωρούνται! Αυτό που γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν μια στοιχειώδη γνώση ή απλή σχέση με τα ασφαλιστικά, ο Χατζηδάκης προσπαθεί να το κάνει προπαγάνδα, με κινήσεις εντυπωσιασμού.

Ο ΕΦΚΑ είναι ένας γραφειοκρατικός και δυσκίνητος οργανισμός με απαρχαιωμένο- ή και χωρίς καθόλου- μηχανισμό. Ο υπουργός μετά από έξι μήνες ανακάλυψε ότι οι υπάλληλοι δεν απαντούν στα τηλέφωνα και στα ηλεκτρονικά μηνύματα των ασφαλισμένων. Και δεν απαντούν, πέρα από περιπτώσεις ακραίας αδιαφορίας, για ένα βασικό λόγο : διότι δεν υπάρχουν υπάλληλοι. Πολλές χιλιάδες αποχώρησαν τα τελευταία δέκα χρόνια της κρίσης και δεν αντικαταστάθηκαν. Η παρούσα κυβέρνηση προτίμησε να προσλάβει ειδικούς φρουρούς και όχι υπαλλήλους για να εκδίδονται γρήγορα ή συντάξεις. Επίσης, μετά από έξι μήνες, ο υπουργός αποφάσισε να…αναβαθμίσει το τηλεφωνικό κέντρο του Ταμείου!

Πού ζουν οι υπουργοί; Στα άνετα γραφεία τους, αποκομμένοι από την πραγματικότητα του μέσου ανθρώπου. Ετσι, αυτό που όλοι οι άλλοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι αυτοί χρειάζονται έξι μήνες θητεία για να το ανακαλύψουν. Και αντί να σκύψουν σοβαρά πάνω στο πρόβλημα, καταφεύγουν σε προπαγανδιστικές πιρουέτες. Αλήθεια, μπορεί να πει ο κ. Χατζηδάκης πόσο αυξήθηκε ο ρυθμός εξέτασης των αιτήσεων συνταξιοδότησης από τότε που ανέλαβε ό ίδιος το υπουργείο; Πόσες είναι οι εκκρεμείς συντάξεις και πότε θα δοθούν;

Μεταρρύθμιση δεν είναι να πληρώνεις τις υπερωρίες με ρεπό. Μεταρρυθμιστής σημαίνει, εν προκειμένω, να ενισχύεις τον ασφαλιστικό φορέα με προσωπικό και μέσα, ώστε να βγάζει γρηγορότερα περισσότερες συντάξεις. Και κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει, παρά τα μεγάλα λόγια και τις υποσχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού εδώ και δύο χρόνια. Όταν έρχονται τα δύσκολα, αναλαμβάνει η προπαγάνδα.

Φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του έχουν κάνει ευαγγέλιό τους αυτό που έχει πει ο Τσόρτσιλ: «Πολιτική είναι η ικανότητα να παρουσιάζεις σήμερα τι θα γίνει αύριο και να εξηγείς αύριο γιατί δεν έγινε»...

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: