1.6.21

"Ο πρωθυπουργός ξεπληρώνει γραμμάτια σε μια επιχειρηματική ελίτ"...


Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τα εργασιακά, τη διαχείριση της πανδημίας αλλά και την προσέγγιση στα ελληνοτουρκικά άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο STAR Κεντρικής Ελλάδας, στο περιθώριο της περιοδείας του στην Εύβοια.

Ειδικά με αφορμή το... νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη που βάζει «στο μάτι» το 8ωρο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προειδοποίησε ότι είναι «μια παρέμβαση θεσμική που όχι μόνο καταργεί, καταστρατηγεί το 8ωρο, αλλά μια παρέμβαση η οποία στην πραγματικότητα θα οδηγήσει σε απολύσεις. Θα οδηγήσει σε μείωση μισθών και αύξηση του χρόνου εργασίας και δυστυχώς σε νέα εκτόξευση του braindrain. Δηλαδή της μετανάστευσης νέων ανθρώπων κυρίως, υψηλά ειδικευμένων, με υψηλή εκπαίδευση, στο εξωτερικό για να ζητήσουν εργασία με αξιοπρεπείς όρους και συνθήκες». 

Σε αυτό το πλαίσιο ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «αυτές οι αντιλήψεις αποδείχτηκαν αποτυχημένες» και «μας οδήγησαν στη χρεοκοπία», ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «ξεπληρώνει γραμμάτια», απέναντι, είπε, «σε μια ελίτ επιχειρηματική, στο ΣΕΒ πάνω απ’ όλα που θα έχει περισσότερα κέρδη μέσα από τη μείωση του εργασιακού κόστους». 

Μεταξύ άλλων, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «το πρώτο που έκανε με το που ανέλαβε ήταν να καταργήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που εμείς επαναφέραμε μετά την έξοδο από τα μνημόνια» αλλά και «να διαλύσει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας που εμείς ανασυγκροτήσαμε 4,5 χρόνια και να εφαρμόσει την κατάργηση του 8ωρου μέσα από τη θέσπιση των ατομικών συμβάσεων εργασίας».

«Η οικονομία δεν μπορεί να έχει ανάπτυξη και προοπτική αν κάποιοι λίγοι κερδίζουν, αν αυτά τα κέρδη δεν τα διανέμουν στο κοινωνικό σύνολο», τόνισε ακόμα και υπογράμμισε πως: «Προφανώς θα υπάρχει ανάκαμψη το επόμενο διάστημα. Αλλά αυτή η ανάκαμψη πρέπει να είναι συμπεριληπτική, πρέπει να τους αφορά όλους. Δεν μπορεί να αφορά μονάχα κάποιους επώνυμους, κάποιους μεγάλους επιχειρηματίες. Η ανάπτυξη πρέπει να αφορά και τους εργαζόμενους. Αν δεν προστατεύσουμε την εργασία, τότε δεν πρόκειται να ενισχύσουμε την κοινωνική συνοχή και οι ανισότητες στη χώρα μας θα διευρύνονται διαρκώς». 

«Άλλο ένα ρουσφέτι στους ιδιοκτήτες κολεγίων»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ άσκησε κριτική και για το θέμα της μεγάλης μείωσης των εισακτέων φέτος στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, κατηγορώντας για άλλη μια φορά την κυβέρνηση ότι θεσμοθέτησε την ελάχιστη βάση εισαγωγής επειδή «θέλει να μεγαλώσει την πελατεία των ειδικών κολεγίων». «Είναι άλλο ένα ρουσφέτι στους ιδιοκτήτες κολεγίων στη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη σφαγή εισακτέων που έχει γίνει στη χώρα ποτέ».

«Η πολιτική της ΝΔ δεν έχει ακόμα εμφανίσει τα σημάδια των επιπτώσεων στην ελληνική κοινωνία, διότι η πανδημία αποτέλεσε ένα μεγάλο διάλειμμα σε ότι αφορά την εφαρμογή αυτών των αντιλήψεων. Ο κόσμος όμως τώρα θα αρχίσει να βλέπει τι ακριβώς σημαίνει Νέα Δημοκρατία. ΝΔ σημαίνει μείωση μισθών, σημαίνει ελαστικοποίηση ωραρίου, σημαίνει να δουλεύουμε ως λάστιχο με τον κίνδυνο της απόλυσης, σημαίνει να σπουδάζουν μονάχα όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα και η πλειοψηφία των φτωχών οικογενειών να βρίσκεται με την αγωνία για το εάν θα σπουδάσουν τα παιδιά», είπε επίσης.

Διαχείριση πανδημίας

Όσον αφορά στην πανδημία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναγνώρισε μεν ότι τηρουμένων των αναλογιών «η εμβολιαστική διαδικασία πάει καλά», αλλά άσκησε κριτική στην κυβέρνηση ότι δεν στήριξε το ΕΣΥ και τους ανθρώπους του.

Για τα εμβόλια ειδικά επέρριψε το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης στην Ε.Ε. «Εδώ υπάρχει, κατά την άποψή μου, μια μεγάλη αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά να ανταποκριθεί σε αυτή τη μεγάλη πρόκληση της εποχής μας», επισήμανε.

«Ήμασταν η χώρα με το μεγαλύτερης διάρκειας lockdown και το πιο αναποτελεσματικό. Έξι μήνες lockdown: κλειστά τα σχολεία, κλειστή η μικρομεσαία επιχείρηση, το λιανικό εμπόριο, πράγμα το οποίο οδήγησε σε ασφυξία χωρίς τελικά να υπάρχει αποτέλεσμα. Δεν τη λες και θετική αυτή τη διαχείριση», παρατήρησε μεταξύ άλλων και επανέλαβε για άλλη μια φορά την κριτική για το πώς άνοιξε πέρυσι ο τουρισμός αλλά και για την κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

«Το μεγάλο θέμα στη διαχείριση ήταν ο τρόπος με τον οποίο χειραγώγησαν την επιστημονική κοινότητα, εργαλειοποιήσανε την επιστημονική κοινότητα. Οι μεγάλες αντιφάσεις προκειμένου να μην προβούν στις αναγκαίες ρυθμίσεις και στα αναγκαία μέτρα», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Σε τελική ανάλυση, τόνισε, «η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη απέδειξε και ανέδειξε τις ίδιες ιδεοληπτικές εμμονές για τις οποίες αναφέρθηκα και πιο πριν. Η απαξίωση του δημοσίου, η μη ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, η επιμονή στο να μη δοθούν δημόσιες δαπάνες για να ενισχυθεί η υγειονομική προστασία και η δυνατότητα να είμαστε ασφαλέστεροι απέναντι στη διάδοση του ιού».

«Οι θλιβερές στατιστικές δεν μπορούν να κρυφτούν»

Στη συνέχεια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας, δηλαδή απωλειών ανθρώπινης ζωής σε σχέση με τα κρούσματα.  Το μεγαλύτερο.

Για να είμαι απόλυτα ακριβής, είναι 30η στον κόσμο και στην 6η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει δηλαδή μεγαλύτερο ποσοστό από χώρες όπως η Ιταλία που είχαμε το δράμα του Μπέργκαμο, τη Γαλλία, από χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες που θρηνούν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, από χώρες όπως η Ινδία ακόμη, που βλέπετε τι γίνεται εκεί το τελευταίο διάστημα».

«Αυτές οι στατιστικές, οι θλιβερές στατιστικές δεν μπορούν να κρυφτούν», πρόσθεσε και τόνισε: «Το παιχνίδι με τους αριθμούς δεν μπορεί να κρυφτεί από τα τουριστικά πρακτορεία και από τη διεθνή κοινότητα».

Θα μας βρουν απέναντι αν μοιράσουν χρήμα στη λογική λίστας Πέτσα

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μια ευκαιρία για τη χώρα, είπε ο Αλ. Τσίπρας αλλά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επέλεξε να το κάνει όλο αυτό, να παρουσιάσει ένα σχέδιο χωρίς διαβούλευση». 

«Έχουμε σοβαρές ενστάσεις για την αρχιτεκτονική αυτού του σχεδιασμού. Και έχουμε σοβαρές ενστάσεις τελικά και για τη διαδικασία. Διότι αν η κυβέρνηση ετοιμάζεται να μοιράσει 30 δισ. με τον τρόπο που μοιράζει δημόσιο χρήμα σε ημέτερους με ευκαιρία και αφορμή την πανδημία, με τακτικές και μεθόδους λίστας Πέτσα που μοίρασε χρήμα χωρίς κριτήρια σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης προκειμένου να λιβανίζουν τον Μωυσή και με μεθόδους όπως αυτές της κ. Νικολάου -που δεν είναι μόνο η κ. Νικολάου, να μην αδικώ τη γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής- είναι δεκάδες γενικοί γραμματείς και υπουργοί με τις απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες που δημιουργούνται τελευταία στιγμή.

Αν ετοιμάζονται να διαχειριστούν με αυτό τον τρόπο το δημόσιο χρήμα, να ξέρουν ότι θα μας έχουν απέναντι. Γιατί το δημόσιο χρήμα δεν ανήκει στους διαχειριστές της εξουσίας, ανήκει στον ελληνικό λαό».

Ο κ. Τσίπρας εξήγησε ότι θέση του κόμματος είναι πως «αυτοί οι πόροι είναι μια ευκαιρία για να πάμε σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο που θα δίνει έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στην καινοτομία, στις νέες τεχνολογίες, στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών. Είναι ευκαιρία για την αναδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας, είναι ευκαιρία για να στηριχθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι μια ευκαιρία για την ψηφιοποίηση του κράτους και τον ψηφιακό μετασχηματισμό και κυρίως για την πράσινη μετάβαση».

«Σοβαρό έλλειμμα στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική»

Αιχμηρός ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «σοβαρό έλλειμμα στρατηγικής», με αφορμή την επίσκεψη Τσαβούσογλου.
Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσίπρας απάντησε πως είναι υπέρ των διαύλων επικοινωνίας και του ουσιαστικού διαλόγου, όχι του διαλόγου για το διάλογο. 

«Σήμερα, που δίνεται η ευκαιρία στο τραπέζι του διαλόγου να θέσει τα μεγάλα ζητήματα, όρους και προϋποθέσεις και να θέσει προ των ευθυνών της την Τουρκία, η αίσθησή μου είναι ότι επιλέγει να κάνει διάλογο για τον διάλογο και να συζητάει μονάχα χαμηλής πολιτικής ζητήματα. Είναι λάθος αυτή η στρατηγική, επαναλαμβάνω είναι το παιχνίδι της Τουρκίας αυτό», πρόσθεσε.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι «αυτή η σύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με τη διαφορά της χώρας με την Τουρκία, την υφαλοκρηπίδα δηλαδή και την προοπτική επίλυσής της, νομίζω ότι είναι μια στρατηγική που μπορεί να έχει αρχή, μέση και τέλος και να έχει οφέλη για τη χώρα.

Η κυβέρνηση φαίνεται να μην το αντιλαμβάνεται, θεωρώ ότι πολύ σύντομα αν συνεχίσει αυτή την ασπόνδυλη στρατηγική τα πράγματα για τη χώρα δεν θα είναι καλά και θα έχουμε συνέπειες». 

Επίσης, αναφέρθηκε στην υποκριτική στάση του στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, σημειώνοντας ότι «αν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία σήμερα, θα είχαμε και στα βόρεια σύνορά μας μια κατάσταση που έχουμε στα νοτιοδυτικά μας, θα είχαμε μια Λιβύη στα βόρεια σύνορά μας. Θα είχαμε τη διαρκή παρουσία της Τουρκίας εκεί». 

«Πού πήγαν τελικά όλοι αυτοί που με περικεφαλαίες και ανδριάντες έβγαιναν στους δρόμους και έκαναν κινητοποιήσεις εκείνες τις μέρες; Πού έχουν εξαφανιστεί; Και τι έχει να πει σήμερα ο κ. Μητσοτάκης σε όλους αυτούς με τους οποίους ήταν αγκαζέ, χέρι χέρι και τους κινητοποιούσε λέγοντάς τους ότι είναι προδοτική η συμφωνία, όταν την τηρεί και την τιμά τη συμφωνία; Δεν είναι μόνο ότι την τηρεί, την τιμά.

Προφανώς, το να μη φέρνει προς ψήφιση τα μνημόνια, να τα καθυστερεί εννοώ, για λίγους μήνες, δεν του δίνει κάποιο όφελος. Διότι κάποια στιγμή θα βρεθεί ενώπιος ενωπίω με τις αποφάσεις του και θα πρέπει να βγει στον ελληνικό λαό και να εξηγήσει γιατί κρατά σήμερα αυτή τη στάση, ορθώς λέω εγώ, αλλά γιατί κράτησε τη στάση της δημαγωγίας και του λαϊκισμού σπεκουλάροντας σε ένα εθνικό ζήτημα κρίσιμο προκειμένου να γίνει πρωθυπουργός, το 2018» επισήμανε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: