17.5.21

Ξανθός: Έλλειμα αξιολόγησης των self test...


Έλλειμα αξιολόγησης των self test και αδιαφάνεια για τα επιδημιολογικά δεδομένα και τον έλεγχο των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Ανδρέας Ξανθός με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του... ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργό Υγείας τα self test αποτελούν μια διαγνωστική μεθοδολογία που δεν έχει δοκιμαστεί και ότι μόνο συμπληρωματικό ρόλο μπορεί να έχει σε μια στρατηγική έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης ατόμων με ασυμπτωματική λοίμωξη covid-19 σε αυτή τη φάση της πανδημίας.

«Το κύριο βάρος πρέπει να δοθεί σε αξιόπιστους ελέγχους με μοριακά και rapid test που διενεργούνται από πιστοποιημένα εργαστήρια του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνηση, παρότι στα λόγια αναφέρεται σε "συμπληρωματικό εργαλείο", στην πράξη θεωρεί ότι τα self-test είναι το "κλειδί" για την επιστροφή στην κανονικότητα, μεταθέτοντας την ευθύνη της διεξαγωγής τους από το Σύστημα Υγείας στους πολίτες και αποδίδοντας τους περίπου την ίδια βαρύτητα και επιδημιολογική σημασία με τους εμβολιασμούς», αναφέρει και ζητά απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα:

1. Έχει γίνει αξιολόγηση της συμβολής των self test στην ανίχνευση ασυμπτωματικών φορέων του SARS-CoV-2 στη χώρα και με ποια στοιχεία γενικεύεται η χρήση τους σε όλους του τομείς της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής ;

2. Ποια είναι η επιδημιολογική εικόνα των μεταλλάξεων του ιού στην Ελλάδα και πόσο αυτές επηρεάζουν την πορεία της πανδημίας; Πως και με ποια στοιχεία ενημερώνονται οι διεθνείς βάσεις δεδομένων;...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: