16.5.21

Όταν τα γυρνάνε οι Μακεδονομάχοι...



Την προηγούμενη Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, «συγκλόνισε» την τρέχουσα ειδησεογραφία επιλέγοντας ένα προβοκατόρικό τρόπο να αναγγείλει την ριζική αλλαγή των απόψεων των δικών του όσο και της κυβέρνησης στο ζήτημα της φαρμακευτικής κάνναβης για την οποία θα ψηφιστεί σύντομα ειδικό νομοσχέδιο: Συνεχάρη τον πρώην σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Καρανίκα, ένα από... τα πρόσωπα που επί χρόνια βρίσκονταν στο στόχαστρο της Ν.Δ ως αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα όμως ανέδειξε ένα ζήτημα που αφορά την πολιτική ζωή της χώρας τα τελευταία χρόνια, η ακόμη καλύτερα τις τελευταίες δεκαετίες: Το «Δικαίωμα στην κωλοτούμπα». Σε μία πιο λόγια εκδοχή του το «Δικαίωμα στην Κυβίσθηση».


Πρόκειται για μία πολιτική πρακτική που η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει εφαρμόσει . Σε πολύ σημαντικά ζητήματα μάλιστα. Έτσι λοιπόν με αφορμή τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης αξίζει κανείς να θυμηθεί τις πιο «κραυγαλέες» αλλαγές πλεύσης αυτής της κυβέρνησης. Με απλά λόγια τις «Γαλάζιες Κωλοτούμπες»…

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ

Η στάση της Νέας Δημοκρατίας απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών, είναι η κατ’ εξοχήν «κωλοτούμπα» που χρεώνεται η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η σκληρή αντίθεσή της σε όσα συμφώνησαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ και ψηφίστηκαν από την Βουλή στις 25 Ιανουαρίου του 2019 από 153 βουλευτές θεωρείται άλλωστε ένα από τα βασικά στοιχεία που συνέτειναν ώστε να κερδίσει τις εκλογές του Ιουλίου του 2019.

Η Νέα Δημοκρατία με την έλευσή της στην εξουσία τον Ιούλιο τυ 2019 σταδιακά πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή στροφή στο ζήτημα της συμφωνίας αυτής.. Έτσι ενώ προεκλογικά την αποκαλούσε αρνητική για τα εθνικά συμφέροντα και κάποιοι βουλευτές της χρησιμοποιούσαν πολύ σκληρότερους χαρακτηρισμούς, σήμερα αξιώνει την πλήρη εφαρμογή της. Κάτι που επισημαίνεται άλλωστε σε όλες τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ζόραν Ζάεφ.




Συνηθισμένο θέαμα πλέον οι συναντήσεις σε φιλικό κλίμα Μητστάκη - Ζάεφ. Δεν έδειχνε όμως αυτή την εικόνα η Νέα Δημοκρατία ώς αντιπολίτευση το 2019. Μια κατάσταση που δύσκολα παραβλέπει ένα τμήμα των ψηφοφόρων της.  EUROKINISSI


Η μεταστροφή βαρύνει την Νέα Δημοκρατία παρά το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δηλώσει με σαφήνεια το 2019 ότι εφόσον η συμφωνία κυρωθεί από την Βουλή είναι μονόδρομος η εφαρμογή της από την επόμενη κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει κυρίως από τις αντιδράσεις των δικών της βουλευτών που ακόμη αντιδρούν «υπογείως» στην συμφωνία. Βασικός εκφραστής της διαφωνίας αυτής είναι ο Αντώνης Σαμαράς αλλά εκτιμάται ότι και πολλοί άλλοι βουλευτές μοιράζονται τις απόψεις του.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Γερασιμου Λιβιτσανου, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: