10.5.21

Επιστροφή σε νηπαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια...


Τι ισχύει για self test...

Με τη βεβαίωση αρνητικού self test στα χέρια επιστρέφουν το πρωί της Δευτέρας 10 Μαΐου στα σχολεία οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί όλων των σχολικών βαθμίδων. 

Εκτός δηλαδή από τα Λύκεια και τα σχολεία ειδικής αγωγής τα οποία λειτουργούσαν και πριν από το Πάσχα, το κουδούνι θα χτυπήσει το... πρωί της Δευτέρας για Νηπιαγωγεία αλλά και για Γυμνάσια, Δημοτικά, τα οποία τους τελευταίους μήνες λειτούργησαν αποκλειστικά μέσω τηλεκπαίδευσης. 

Πρόκειται για ακόμα ένα σημαντικό βήμα προς την ολική άρση των μέτρων του lockdown και την επιστροφή στην προ κορονοϊού πραγματικότητα.

Οι μαθητές μπορούν να κάνουν τα self test μέχρι και νωρίς το πρωί της Δευτέρας 10 Μαΐου, λίγη ώρα δηλαδή πριν μπουν στις σχολικές αίθουσες. Σε κάθε περίπτωση τα self tests είναι υποχρεωτικά και όσοι δεν προσκομίζουν τις σχετικές βεβαιώσεις έχουν κυρώσεις, κάτι που ισχύει και για τους εκπαιδευτικούς, ακόμα και εάν έχουν ήδη εμβολιαστεί. 

Η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ κορονοϊού γίνεται δύο φορές την εβδομάδα για κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό. Βάσει του ΑΜΚΑ μαθητές και εκπαιδευτικοί των Λυκείων προμηθεύονται δύο δωρεάν τεστ την εβδομάδα από φαρμακεία. Το αποτέλεσμα του πρώτου θα επιδεικνύεται για την προσέλευση στο σχολείο από Δευτέρα έως Τετάρτη και του δεύτερου την Πέμπτη.

Πώς γίνεται η δήλωση του αποτελέσματος

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Στην πλατφόρμα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test. Αν το self-test είναι αρνητικό, για τους μαθητές θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας αυτής.

Οι μαθητές φέρουν την σχολική αυτή κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας για το πρώτο test και της Πέμπτης για το δεύτερο test. Για τους εκπαιδευτικούς θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα, τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό, θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της ίδιας πλατφόρμας για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή. Στην ιστοσελίδα self-testing.gov.gr.υπάρχει σύνδεσμος ο οποίος παραπέμπει σε σταθερά σημεία που λειτουργούν συγκεκριμένες ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή και την Κυριακή και εκεί αναγράφονται και οι ώρες λειτουργίας του κάθε σημείου, όπου διενεργούνται δωρεάν επαναληπτικά tests.

Προβλήματα στη λειτουργία της πλατφόρμας Self-testing.gov.gr

Προβλήματα αντιμετώπισαν όσοι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί θέλησαν να μπουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr το βράδυ της Κυριακής 9 Μαΐου. Λίγο πριν της 21:00 το βράδυ και για σχεδόν μία ώρα, όσοι έμπαιναν στην πλατφόρμα για να δηλώσουν το αποτέλεσμα των self test τους δεν μπορούσαν να το κάνουν διότι η σελίδα δεν «φόρτωνε». 

Επειτα από αρκετή ώρα η πλατφόρμα επανήλθε, αλλά τα προβλήματα συνεχίστηκαν καθώς πολλοί ήταν αυτοί που τόνιζαν πως δεν μπορούσαν να τυπώσουν τα αποτελέσματα. Σε κάθε περίπτωση, έχει ανακοινωθεί πως εάν δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή στο σπίτι, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μία χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα και τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.     

Τα πρώτα αποτελέσματα

Μέχρι και τις 19:00 της Κυριακής 9 Μαΐου στην ειδική πλατφόρμα self-testing.gov.gr,  είχαν ανακοινωθεί 255.528 αποτελέσματα self test μαθητών για την ανίχνευση κορονοϊού, εκ των οποίων 858 ήταν θετικά, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ. Η θετικότητα, δηλαδή, μέχρι στιγμής κυμαίνεται στο 2,97%.

Πρόκειται για ένα πολύ μικρό δείγμα μαθητών καθώς σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, συνολικά αύριο Δευτέρα 10 Μαΐου επιστρέφουν στα σχολεία συνολικά 1,7 εκατομμύρια άτομα, ωστόσο ξεκαθαρίζεται πως πολλοί μαθητές με αρνητικό αποτέλεσμα τεστ, θα μεταβούν αύριο στα σχολεία χωρίς υποβολή στοιχείων στο σύστημα αλλά με γραπτή δήλωση του αποτελέσματος.

Οσοι μαθητές βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό και δεν θα πάνε στο σχολείο τη Δευτέρα και θα πρέπει να κάνουν δεύτερο μοριακό τεστ για να επιβεβαιωθεί εάν το αποτέλεσμα του τεστ ήταν σωστό ή όχι. Το δεύτερο τεστ μπορούν φυσικά να το κάνουν είτε σε δομή του ΕΟΔΥ, είτε ιδιωτικά...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: