10.5.21

Οι υπερεθνικιστές άλλαξαν στο παρά πέντε την πορεία στην ΙερουσαλήμΈπειτα από ένα πρωινό με βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Παλαιστίνιων και δυνάμεων της ισραηλινής αστυνομίας, που είχε σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 330 άτομα, την... τελευταία στιγμή η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αλλάζει το δρομολόγιο της πορείας των υπερεθνικιστών Ισραηλινών στην Ιερουσαλήμ, και να μην περάσουν από την παλιά πόλη.

Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν ότι μετά τα πρωινά επεισόδια, που σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό έστειλαν πάνω από 250 ανθρώπους στα νοσοκομεία, έχει αποκατασταθεί η ηρεμία στην πόλη, έστω προσωρινά. 

Η πορεία των εθνικιστών Εβραίων, που γιορτάζουν την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, δηλαδή την επέτειο από την προσάρτηση της πόλης στο Ισραήλ το 1967, επρόκειτο να περάσει μέσα από την πύλη της Δαμασκού και τη Μουσουλμανική Γειτονιά στην παλιά πόλη. Ωστόσο, μία ώρα πριν από την έναρξη της πορεία, άλλαξε η διαδρομή και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Haaretz, αυτό έγινε με απόφαση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

 
Τις τελευταίες ημέρες, πολλοί ήταν οι αξιωματούχοι ασφαλείας που προειδοποιούσαν για το πόσο επικίνδυνο να προκαλέσει νέες εντάσεις ήταν η διαδρομή αυτή, η οποία ξεκινούσε από τα δυτικά της Ιερουσαλήμ και συνέχιζε μέσα στη Μουσουλμανική Γειτονιά. Ωστόσο, παρά τις εκκλήσεις και τις προειδοποιήσεις, η ισραηλινή αστυνομία είχε διευκολύνει τους διοργανωτές, προσφέροντάς τους αστυνομικούς για την περιφρούρησή της.

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν οχυρωθεί από νωρίς στην παλιά πόλη ενώ, παρά τα αστυνομικά μέτρα, περίπου 150 άτομα επιχείρησαν να «σπάσουν» την απαγόρευση εισόδου χωρίς αποτέλεσμα.

Ωστόσο, εκκλήσεις για να αλλάξουν τα σχέδια της πορείας έφταναν μέχρι την τελευταία στιγμή στο γραφείο του Νετανιάχου και από προσωπικότητες από το εξωτερικό, που ζητούσαν να σταματήσει η βία και η καταστολή στην Ιερουσαλήμ, αλλά και να αλλάξει η διαδρομή της πορείας.

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές που μίλησαν στην εφημερίδα Haaretz, «μόνο ο Νετανιάχου μπορεί να σταματήσει την κρίση και να δώσει τέλος στα βίαια επεισόδια που επεκτείνονται πλέον και στη Δυτική Όχθη».

Την ίδια ώρα, ο Νετανιάχου έχει συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, για να εκτιμηθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ιερουσαλήμ και απειλεί με γενικότερη ανάφλεξη. 

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: