12.5.21

«Στον ΣΥΡΙΖΑ δε χρειαζόμαστε 'κομισάριο' παλαιάς κοπής»...


Ο βουλευτής Τρύφωνας Αλεξιάδης μιλά στο libre για τις παθογένειες που εμποδίζουν τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να γίνει η ο μπροστάρης της Προοδευτικής Συμμαχίας που θα πάρει την εξουσία και όχι απλά και μόνο την κυβέρνηση.

Ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών ασκεί σκληρή κριτική στους παραγοντισμούς μέσα στο κόμμα και ρίχνει τα καρφιά του σε όσους διεκδικούν ρόλο επιτρόπου μέσα στο κόμμα.

Για τις δηλώσεις του σε... σχέση με τη φορολογία μιλά για λαθροχειρία των στελεχών της ΝΔ αλλά και για δειλία να αντιπαρατεθούν στα ίσα για τα όσα είχε αναφέρει για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΤΡΥΦΩΝΑ ΑΛΕΞΙΑΔΗ

-Τα μηνύματα είναι δυσοίωνα για την οικονομία τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Πολλοί μιλούν ήδη για κρυφό μνημόνιο πίσω από τις προϋποθέσεις που τίθενται για την εκταμίευση των χρημάτων από το ταμείο ανάκαμψης. Το βλέπετε και εσείς ως ενδεχόμενο;

Δεν είναι κρυφή ούτε η έκθεση Πισσαρίδη, ούτε ο νόμος για το πτωχευτικό δίκαιο, ούτε οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά και όλα όσα αποκαλύπτονται καθημερινά. Είναι το μνημονιακό πλαίσιο στο οποίο θέλει να οδηγήσει τη χώρα η ΝΔ, όπως έκανε πριν το 2015 (μαζί με το ΠΑΣΟΚ βεβαίως).

Γιατί να θυμίσω, για αυτούς τα μνημόνια δεν ήταν η καταστροφή, αλλά «η καλύτερη λύση, που αν δεν υπήρχε, έπρεπε να την εφεύρουμε».

Γιατί τα μνημόνια ήταν και είναι ο φερετζές, η πρόφαση  που κρύβει τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ. Το χειρότερο είναι ότι η ΝΔ παρέδωσε το 2015 τη χώρα σε μνημόνιο, ο ΣΥΡΙΖΑ την έβγαλε και τώρα η ΝΔ την ξαναβάζει από το παράθυρο.

-Στη μάχη για το 8ωρο ο ΣΥΡΙΖΑ ρίχτηκε με όλες του τις  δυνάμεις. Το κάλεσμα σας βρήκε την ανταπόκριση που θα θέλατε από τον κόσμο της εργασίας ;

Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν δυναμικές και μαζικές. Βεβαίως και το επόμενο διάστημα πρέπει να μαζικοποιήσουμε τους αγώνες και να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο δυνατό πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο, ενάντια στην επερχόμενη βαρβαρότητα.

Και  είναι η ώρα πολιτικές δυνάμεις και πρόσωπα που από το 2015, στοχοποιούν, επιτίθενται ή δεν στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ με διάφορες προφάσεις, να απαντήσουν. Θα δημιουργήσουμε το αναγκαίο μέτωπο αντίστασης ή θα συνεχίσουμε την αριστερή εσωστρέφεια με επιχειρήματα που δεν πείθουν πλέον κανένα; Την ώρα της μάχης δεν κοιτάς δίπλα σου, κοιτάς τον εχθρό απέναντι.

-Οι συσχετισμοί υπάρχουν στην ΕΕ για να επιτευχθεί αυτό το νέο κοινωνικό συμβόλαιο που προτείνουν οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές  και να μετουσιωθεί σε πανευρωπαϊκή οικονομική πρόταση; Η πολιτική Μπάϊντεν μπορεί να επηρεάσει τις αποφάσεις στην Ευρώπη ή θα υπερισχύσει και πάλι η γερμανική λιτότητα;

Πολλαπλά και αντιφατικά τα μηνύματα που εκπέμπονται από διαφορετικές χώρες και κόμματα στην Ευρώπη και φαντάζει πολύ δύσκολη μια πανευρωπαϊκή πρόταση.

Χωρίς τη δόμηση μιας νέας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής απέναντι στα καίρια θέματα της οικολογίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, των δικαιωμάτων κ.λπ. θα υπάρξουν δυσκολίες και στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κάνει ότι είναι δυνατό (σαν το μεγαλύτερο σε ποσοστό κόμμα Αριστεράς της Ευρώπης) για να μετακινηθεί η Ευρώπη προς τις θέσεις που εξέφρασε ο Μπάϊντεν και όχι απέναντί του. Σίγουρα πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η δεύτερη δύναμη στο πολιτικό σύστημα. Για να εξελιχθεί σε μια ηγεμονική δύναμη το κόμμα τι πρέπει να κάνει πέρα από την αναμονή της φθοράς που υφίσταται ήδη η ΝΔ;

Να ξεπεράσει δισταγμούς, ερωτηματικά και παθογένειες που δεν επιτρέπουν την πολιτική εξέλιξη που έχει αποφασίσει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Δηλαδή τη δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης, που με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει όχι απλά την κυβέρνηση, αλλά την εξουσία.

Ξεκινήσαμε ήδη, αλλά πρέπει να επιταχύνουμε.

-Τι κάνει περισσότερη ζημιά στην εικόνα του κόμματος; Η ήπια αντιπολίτευση, η παρατεταμένη εσωκομματική ζύμωση για την αριστερή ταυτότητα ή η ρητορική στελεχών όπως ο κ . Πολάκης;

Ζημιά μας κάνει ό,τι είναι έξω από τις συλλογικές δημοκρατικές αποφάσεις των οργάνων μας.

Ατομικές ατζέντες, ιδιοτέλειες κάθε είδους, παραγοντισμοί, φράξιες – τάσεις και ό,τι άλλο δεν έχει σχέση με τη λειτουργία ενός αριστερού κόμματος, αλλά τροφοδοτεί τον αντίπαλο και όχι τον αγώνα μας.

Στο θέμα για «αριστερή ταυτότητα» σας ενημερώνω ότι τα αριστερόμετρα έχουν σκουριάσει πλέον και δεν αποδίδουν. Κριτήριο είναι η κοινωνία και ο πολίτης και όχι ο «κομισάριος» παλαιάς κοπής.

-Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοίξει τις διαδικασίες του και να απευθυνθεί σε ευρύτερα ακροατήρια αλλά και σε άλλες δυνάμεις και πρόσωπα από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας; Θα ήταν καλό για το κόμμα να ακολουθήσει το μοντέλο λειτουργίας των άλλων κομμάτων, όπως την εκλογή για παράδειγμα αρχηγού από τη βάση;

Έχουμε ήδη ανοίξει τις διαδικασίες. Στο θέμα εκλογής αρχηγού από τη βάση, ας μη βιαζόμαστε. Έχουμε συνέδριο μπροστά μας, και αν τεθεί σαν ζήτημα, σίγουρα θα συζητηθεί.

-Στοχοποιηθήκατε και εσείς για δηλώσεις σας σχετικά με «αναγκαιότητα αύξησης των φόρων». Τι ακριβώς έγινε;

Η ΝΔ προσπαθεί απεγνωσμένα να αλλάξει την ατζέντα, όταν το θέμα των δηλώσεων Μπάιντεν για τις πατέντες, το θέμα Φουρθιώτη ή οι αλλοπρόσαλλες δηλώσεις στελεχών της κ.λπ. την εκθέτουν. Προσπαθεί να στοχοποιήσει στελέχη μας και ήρθε και η σειρά μου.

Στην απάντηση που δημοσιοποίησα αποκαλύπτω την πολιτική λαθροχειρίας και το δημοσιογραφικό όργανο που πήρε εντολή να την εκτελέσει. Γνωρίζουμε στον Πειραιά πράγματα και καταστάσεις και δεν θα «τσιμπήσω». 

Τα περίεργα είναι:

Αν και το ζήτησα δημόσια, δεν βρέθηκε ούτε ένα στέλεχος της ΝΔ, να τολμήσει τον δημόσιο διάλογο για τις δηλώσεις μου. Εκθέτει τους εμπνευστές με τον χειρότερο τρόπο.

Στην ανακοίνωση της ΝΔ…. λογόκριναν τη θετική αναφορά μου στον ιδρυτή της ΝΔ! Γιατί άραγε;

Είναι τόσο άσχετοι και αδιάβαστοι στο γραφείο τύπου της ΝΔ που στην απάντησή τους, συγκρίνουν ποσοστά διαφορετικών μεγεθών από αυτά που αναφέρθηκα. Δεν πειράζει όμως, θα διαβάσουν και θα μάθουν...

libre.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: