13.5.21

Γιατί ο Μητσοτάκης αποφεύγει την αντιπαράθεση με τον Τσίπρα...


Για τον ΣΥΡΙΖΑ πλέον η μάχη για το 8ωρό δεν είναι απλά ενάντια σε ένα σκληρό νομοσχέδιο ενός μετριοπαθούς Υπουργού. Είναι αναμέτρηση με την ίδια τη ΝΔ και την κυβέρνηση που πλέον ρίχνει όλα της όπλα για την προώθηση του σκληρού πυρήνα της ατζέντα της, η οποία διευρύνει το κύμα και την ένταση των μαζικών και οργανωμένων αντιδράσεων από το εργατικό κίνημα και τις κοινωνικές δυνάμεις.

Στην... Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι το εργασιακό νομοσχέδιο είναι και ένα dealάρισμα του Μεγάρου Μαξίμου με μεγάλους παίχτες της εγχώριας επιχειρηματικής σκακιέρας οι οποίοι στο όνομα της ανταγωνιστικότητας επιδιώκουν την επιβολή πλήρους θεσμικής ασυδοσίας στην αγορά εργασίας.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι οι λεκτικές ακροβασίες και τα μεταφορικά σχήματα που παραβιάζουν τη λογική εκτός από δείγμα κυνισμού είναι και η απόδειξη των εξαρτήσεων της ΝΔ από συμφέροντα που την υπερβαίνουν.

Και ενώ η κυβέρνηση μιλά ήδη για κορυφαία μεταρρυθμιστική τομή με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να μπαίνει μπροστά και το επιτελείο του να μετέρχεται και νέα μέσα προπαγάνδας, στο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένοι να δώσουν τη μάχη όλοι μαζί.

Και οι 86 μπροστά

Το προσκλητήριο το έχει κάνει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στο Πολιτικό Συμβούλιο. Η μάχη θα δοθεί και με όρους επικοινωνίας με τα στελέχη  όλων των τάσεων να συμφωνούν καθολικά και σιωπηρά, ότι σε αυτό τον πόλεμο που έχει μπροστά του ο ΣΥΡΙΖΑ όλοι θα πρέπει να αφήσουν στην άκρη την ενδοσκόπηση και την εσωστρέφεια και να λειτουργήσουν ενιαία.

Και είναι γεγονός ότι όλα τα στελέχη έχουν ρίξει συντονισμένα τους εσωκομματικούς  τόνους, αποφεύγουν κάθε τοποθέτηση που μπορεί να δώσει λαβές για αρνητικό σχολιασμό με δεδομένη την επικοινωνιακή υπεροπλία της ΝΔ και στον Τύπο.
Έτσι όταν το νομοσχέδιο φτάσει στη Βουλή εκτός από τους αρμόδιους τομεάρχες του κόμματος και της ΚΟ και οι 86 Βουλευτές θα πάρουν το λόγο.

Εξάλλου ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έχει θέσει εδώ και αρκετό καιρό το κόμμα σε εκλογική ετοιμότητα μόλις η πανδημία υποχωρήσει καλώντας άπαντες να προσηλωθούν στη μάχη με τον αντίπαλο.

Το 8ωρο φέρνει κοντά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύει τον αντίπαλό του στο αδύνατο σημείο του, τους νέους.

Δύο ερωτήσεις για τους νέους που περιμένουν απάντηση

Σε όλες τις μετρήσεις από την αρχή σχεδόν του έτους η ΝΔ φαίνεται να έχει χάσει κάθε επαφή και διείσδυση στα νεανικά κοινά. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει στις νέες ηλικίες κατά κράτος σύμφωνα με τις μετρήσεις και αυτό το όπλο ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει να το χάσει.

Η γραμματέας της ΚΟ στη διάσκεψη των προέδρων όχι τυχαία έθεσε το ζήτημα της απάντησης που περιμένει ο αρχηγός της αξιωματικής από τον Πρωθυπουργό για το φλέγον ζήτημα των πανελλαδικών εξετάσεων και της αγονίας που κυριαρχεί στις οικογένειές τους και στους ίδιους τους 17ρηδες που κινδυνεύουν με το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ να μείνουν εκτός σχολών και μάλιστα σε μια σχολική χρονιά που δεν θα έχουν βρεθεί παρά μόνο για δυο μήνες στα θρανία.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη στο αίτημα ήταν σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές η απάντηση της πλειοψηφίας και η δεύτερη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη κινδυνεύει να μεταφερθεί στις κοινοβουλευτικές καλένδες.

Και δεν είναι πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης θα ανακαλύψει κάποιο τερτίπι για να αποφύγει το de bate στην ολομέλεια με τον Αλέξη Τσίπρα.

Από τα Χριστούγενα που ο κ. Τσίπρας κατέθεσε ερώτηση για το επίπεδο Δημοκρατίας με αφορμή την καταστολή των κινητοποιήσεων, τον αυταρχισμό και τα ζητήματα διαφάνειας,  ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημα και σε όλες τις άλλες περιπτώσεις μετέτρεπε τις ερωτήσεις των αρχηγών των κομμάτων σε προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις για να αποφύγει όπως σημειώνουν έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη την αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Και αυτή η ερώτηση ουσιαστικά στόχευε στο ίδιο ακροατήριο, τους νέους και τις ελευθερίες τους, ένα πεδίο από το οποίο ο κ. Μητσοτάκης κάνει τα πάντα για να αποφύγει παραδεχόμενος ουσιαστικά ότι δεν θέλει να δώσει μια μάχη με τον Αλέξη Τσίπρα στο γήπεδό του...

Σωτήρης Μπολάκης

libre.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: