12.5.21

Επιχείρηση ωραιοποίησης της κατάστασης...


... από Μητσοτάκη στη συνάντηση με Ρέγκλινγκ...
Μπορεί η πανδημία να εξακολουθεί να εξαπλώνεται στη χώρα και ο αριθμός των Ελλήνων που έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής να μην είναι υψηλός, ωστόσο ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης επέλεξε να παρουσιάσει... μια θετική εικόνα κατά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) Κλάους Ρέγκλινγκ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας «φαίνεται ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», υπενθύμισε ότι η χώρα ετοιμάζεται για το άνοιγμα του τουρισμού, ενώ υποστήριξε ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν σταμάτησε ποτέ να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις», προκειμένου –όπως είπε ο πρωθυπουργός– «να διασφαλίσουμε μια βιώσιμη ανάκαμψη».

Από την πλευρά του ο Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε συγκρατημένος δηλώνοντας πως «έχουμε κάποιους θετικούς δείκτες, δεδομένων των συνθηκών», τόνισε με νόημα πως «η εφαρμογή των θετικών σχεδίων που έχουν προετοιμαστεί δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για καμία χώρα», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως «το κλειδί τώρα θα είναι η υλοποίηση».


Ακολουθεί ο διάλογος των δύο πολιτικών, όπως τον δίνουν κυβερνητικές πηγές:  

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλώς ήρθατε. Είναι μεγάλη μου χαρά που σας υποδέχομαι στην Αθήνα, ειδικά αυτή την εποχή και σε μια χρονική στιγμή που οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας φαίνεται ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Όπως γνωρίζετε, έχουμε επιταχύνει σε σημαντικό βαθμό το πρόγραμμα εμβολιασμών, βλέπουμε μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε τον τουρισμό από αυτό το σαββατοκύριακο. Όπως γνωρίζετε, ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός.

Κλάους Ρέγκλινγκ: Έφτασα χθες, το αεροπλάνο ήταν αρκετά γεμάτο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτά είναι πολύ θετικά νέα. Είμαι επίσης αρκετά αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, για αυτή τη χρονιά, την επόμενη αλλά και για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της. Και θα ήθελα να τονίσω πως και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ποτέ δεν σταματήσαμε να εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουμε μια βιώσιμη ανάκαμψη, χωρίς αποκλεισμούς, στην περίοδο μετά την πανδημία. Και τώρα που διαθέτουμε και τα επιπρόσθετα κεφάλαια….

Κλάους Ρέγκλινγκ: Θυμάμαι αυτό που μου είπατε την περασμένη χρονιά, τον Μάρτιο. Ότι δηλαδή η πανδημία -τότε μόλις ξεκινούσε- δεν είναι λόγος να σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις, αλλά να επιταχυνθούν. Αυτό το είχα κρατήσει στο μυαλό μου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό ακριβώς κάναμε. Και κυρίως σε επίπεδο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που καθιστούν την Ελλάδα πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Σε συμφωνία με τους θεσμούς, μειώσαμε την φορολογία με τρόπο βιώσιμο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, προωθήσαμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ελληνικού κράτους, ενώ ταυτόχρονα έγιναν και παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα, το οποίο γνωρίζω ότι είναι ένα ζήτημα με ιδιαίτερη σημασία για εσάς. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και με τον ρυθμό μείωσης των μη-εξυπηρετούμενων δανείων. Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι για το μέλλον και ανυπομονούμε για την εποικοδομητική μας συνεργασία.

Κλάους Ρέγκλινγκ: Πιστεύω πως όντως έχουμε κάποιους θετικούς δείκτες, δεδομένων των συνθηκών. Αυτή την περίοδο γνωρίζουμε πως υπάρχουν προκλήσεις για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλες τις χώρες -θα συζητήσουμε για αυτό. Ξέρουμε ότι η εφαρμογή των θετικών σχεδίων που έχουν προετοιμαστεί δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για καμία χώρα. Αλλά είναι κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη συγκυρία. Το κλειδί τώρα θα είναι η υλοποίηση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, και σε αυτή θα εστιάσουμε τώρα. Έχουμε υποβάλει το σχέδιό μας, όπως γνωρίζετε, και έχουμε και επιπρόσθετη χρηματοδότηση που δεν ήταν διαθέσιμη την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε. Σκοπεύουμε να επενδύσουμε τα κεφάλαια αυτά με τρόπο συνετό σε παραγωγικές επενδύσεις, αλλά και σε μεταρρυθμίσεις. Ανυπομονούμε και ελπίζουμε ότι θα είμαστε από τους πρώτους που θα έχουν την έγκριση του σχεδίου τους. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, πριν από το τέλος Ιουνίου.

Κλάους Ρέγκλινγκ: Νομίζω πως ήταν το δεύτερο σχέδιο που υπεβλήθη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είδα πως ο Επίτροπος Τζεντιλόνι είπε πως οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί είναι οι σωστές, κατά την παρουσία του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπου θα μιλήσω και εγώ αύριο. Επομένως θεωρώ πως είναι ένα καλό σχέδιο, ενώ το κλειδί θα είναι η υλοποίηση. Αλλά γνωρίζω πως εσείς και η κυβέρνησή σας συμμερίζεστε αυτή την άποψη.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: