12.5.21

Λιβύη: Θρίλερ με την υπουργό Εξωτερικών που «στρίμωξε» τον Τσαβούσογλου...


Ένα πολιτικο-διπλωματικό θρίλερ είναι σε εξέλιξη στην Λιβύη, με την υπουργό Εξωτερικών Νάζλα Μαγκούς -η οποία «στρίμωξε» τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου κάνοντας λόγο σε κοινή συνέντευξη Τύπου για την ανάγκη να αποχωρήσουν όλα τα ξένα στρατεύματα από την χώρα, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών. Η έκπληξη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ήταν εμφανής -μιας και βρέθηκε... για δεύτερη φορά στριμωγμένος, αφού είχε προηγηθεί το «επεισόδιο» με τον Νίκο Δένδια, στην επίσκεψή του στην Άγκυρα. 

Μετά από την επεισοδιακή κοινή συνέντευξη Μαγκούς - Τσαβούσογλου, στη Λιβύη  «κυκλοφόρησε» ένα έγγραφο το οποίο προανήγγειλε την διεξαγωγή κυβερνητικής έρευνας για την Μαγκούς, με το αιτιολογικό ότι έκανε την επίμαχη δήλωση για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων χωρίς να έχει πάρει την έγκριση από το συμβούλιο των υπουργών της μεταβατικής κυβέρνησης που κυβερνά την χώρα, ενόψει των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο. 

Οι αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς, η οποία επιχείρησε να πείσει ότι άλλο οι μισθοφόροι τρίτων χωρών και άλλο οι δικοί της, ήταν θέμα χρόνου  να περάσουν την πόρτα και της κυβέρνησης στη Λιβύη, στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι από όλες τις φυλές της χώρας -κάποιοι προερχόμενοι και από τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους». 

Ο ίδιος ο μεταβατικός πρωθυπουργός Άμπντελ Χαμίντ Ντμπεϊμπά θεωρείται φίλος της Τουρκίας -και μάλιστα είχε πραγματοποιήσει μυστικό ταξίδι
στην Άγκυρα για να συναντήσει τον Ερντογάν λίγο μετά από τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για να διαβεβαιώσει για την σταθερή υποστήριξη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, που «εξαφανίζει» τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αγνοώντας την επήρεια της Κρήτης στον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Βεβαίως, στη συνέχεια ο Ντμπεϊμπά ζήτησε την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων -χωρίς να προσδιορίσει σε ποια στρατεύματα αναφέρεται, ενώ έκανε λόγο και για έναρξη συνομιλιών για διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα. 

Ωστόσο,  ο Μοχάμεντ Χαμούντα, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Υπουργών της μεταβατικής κυβέρνησης, δήλωσε ότι το κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας ως κυβερνητική απόφαση περί παραπομπής της υπουργού Εξωτερικών Μαγκούς για έρευνα, είναι λανθασμένο. Επικαλέστηκε  μάλιστα την εφημερίδα της κυβέρνησης, για να πείσει ότι δεν υπήρξε κίνηση διαδικασίας έρευνας για την υπουργό Εξωτερικών. Μένει να φανεί αν επρόκειτο για μία προειδοποίηση προς την υπουργό από τους τουρκόφιλους της λιβυκής κυβέρνησης ή αν η υπόθεση θα έχει συνέχεια...

πηγη protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: