11.5.21

Ερχονται οι ανακοινώσεις...


...για μετακινήσεις, απαγόρευση κυκλοφορίας και SMS...

Η αντίστροφη μέτρηση για την οριστική άρση των μέτρων lockdown που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό του κορονοϊού έχει πλέον ξεκινήσει. 

Την Τετάρτη ύστερα από εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει ίσως το... σημαντικότερο πακέτο μέτρων που θα αφορά την άρση του lockdown. 

Συγκεκριμένα αναμένεται να ανακοινωθεί η διεύρυνση του ωραρίου κατά το οποίο επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών, η οριστική κατάργηση των SMS στο 13033 και η κατάργηση του μέτρου απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Οπως μετέδωσε στο OPEN TV, η Σοφία Φασουλάκη, η κυβέρνηση επισπεύδει τα συγκεκριμένα μέτρα καθώς στις 15 Μαΐου, ανοίγει ο τουρισμός και θα ήταν εντελώς οξύμωρο οι τουρίστες να μπορούν να μεταφερθούν σε όποιο σημείο της χώρας θέλουν και οι Ελληνες πολίτες να εξακολουθήσουν να ζουν με αυστηρούς περιορισμούς.

Επομένως, όπως όλα δείχνουν την Τετάρτη, θα ανακοινωθεί η απόφαση της κατάργησης των διαπεριφερειακών περιορισμών. Σύμφωνα με το OPEN, την προηγούμενη εβδομάδα είχε πραγματοποιηθεί μία συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου για το εάν οι συγκεκριμένες μετακινήσει θα μπορούν να γίνονται μόνο κατόπιν αρνητικού self test. 

Ωστόσο, το σενάριο αυτό φαίνεται πως απομακρύνεται καθώς είναι δύσκολο να πραγματοποιείται έλεγχος των τεστ αυτών αλλά υπάρχει πρόβλημα και με την επάρκεια των self test. Υπενθυμίζεται πως αυτά είναι ήδη απαραίτητα για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία αλλά και για την προσέλευση πολλών εργαζόμενων στη δουλειά τους.

Για τα SMS στο 13033, όλα δείχνουν πως διανύουμε τις τελευταίες ώρες της εφαρμογής τους, καθώς την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί η κατάργησή τους. Την Κυριακή ο Αδωνις Γεωργιάδης διαμήνυσε πως η άρση των SMS ξεκινά στις 15 Μαΐου, δηλαδή παράλληλα με το άνοιγμα του τουρισμού.

Παράλληλα θέμα χρόνου θεωρείται και η μετάθεση του ωραρίου της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Οπως σημείωσε την Κυριακή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, από τις 15 του μηνός λογικά το ωράριο στην εστίαση θα πάει 12 το βράδυ, και μετά μια - δύο εβδομάδες θα διευρυνθεί έτι περαιτέρω, ενώ τα click away - click inside τελειώνουν στις 14 του μηνός».

Επανεκκίνηση οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα 10 Μαΐου, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, τόνισε πως η χώρα μας συνεχίζει -κατόπιν θετικών εισηγήσεων  της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας-  την πορεία επανεκκίνησης οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Συγκεκριμένα ανέφερε πως:

Από Δευτέρα 10 Μαΐου ξεκίνησαν να λειτουργούν τα  Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, καθώς και τα τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων. Επαναρχίζουν, επίσης, οι πρακτικές ασκήσεις φοιτητών του τελευταίου έτους και επί πτυχίω, σε όλα τα τμήματα, σε όλες τις σχολές, σε προγράμματα σπουδών α’ και β΄ κύκλου.

Παράλληλα ξεκίνησαν να λειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια. 

Ξεκίνησαν επίσης οι προπονήσεις για αθλήματα που έχουν διοργανώσεις έως και τον Σεπτέμβριο,  καθώς και η χρήση κολυμβητηρίων από αθλούμενους και θα ακολουθήσει σταδιακά η επανεκκίνηση πρόσθετων αθλητικών δραστηριοτήτων ανάλογα με την επικινδυνότητά τους σε ό,τι αφορά τον ιό.

Στις 14 Μαΐου γίνεται ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα -τόσο για την κοινωνία, όσο και για την οικονομία-  με το άνοιγμα του Τουρισμού και την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων. Την ίδια μέρα γίνεται το πρώτο βήμα στο χώρο του Πολιτισμού με το άνοιγμα των μουσείων.

Στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ταυτόχρονα επανεκκινούν οι πρακτικές, και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και τα  ωδεία.

Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με πληρότητα 75%.

Μια εβδομάδα αργότερα, στις 28 Μαΐου, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους -όχι όρθιους-  με ποσοστό πληρότητας 50%...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: