12.5.21

Τι (δεν) έκανε η ΕΛ.ΑΣ....


...για τα ρατσιστικά εγκλήματα της Χρυσής Αυγής...

Γιώτα Τέσση

Δέκα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το πογκρόμ της 12ης Μαΐου 2011 στο κέντρο της Αθήνας, όταν μέλη της Χρυσής Αυγής, υπό την καθοδήγηση του Ηλία Κασιδιάρη και με τη συμμετοχή των Ηλία Παναγιώταρου, Παναγιώτη Ηλιόπουλου και Στάθη Μπούκουρα, εξαπέλυσαν άγρια ρατσιστική επίθεση με αφορμή τη δολοφονία του Μανώλη Καντάρη από αλλοδαπούς. 

Τραγικός απολογισμός, ένας 21χρονος Μπανγκλαντεσιανός νεκρός και... περισσότεροι από εκατό πρόσφυγες και μετανάστες τραυματίες, εκ των οποίων 20 σε σοβαρή κατάσταση. Πρόκειται για την πιο εκτεταμένη επίθεση που περιλήφθηκε στην ογκωδέστατη δικογραφία της εγκληματικής οργάνωσης του Μιχαλολιάκου.

Το πογκρόμ του 2011 δεν θα μπορούσε να λείπει από την πληρέστατη και εμπεριστατωμένη έκθεση της HumanRights360 με τίτλο «Η Ελληνική Αστυνομία και το ρατσιστικό έγκλημα μέσα από τη δικογραφία της Χρυσής Αυγής» σε συγγραφή-επιμέλεια του δικηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη, που με τους συναδέλφους του της πολιτικής αγωγής έδωσε πολύχρονο αγώνα για να αναδειχθεί το εύρος της εγκληματικής δράσης της Χρυσής Αυγής, και της HumanRights360 που δραστηριοποιείται και στην καταγραφή και αντιμετώπιση του ρατσιστικού εγκλήματος.


Σκοπός της έκθεσης είναι να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο οι διωκτικές αρχές στην Ελλάδα έχουν αντιμετωπίσει αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν με ρατσιστικό κίνητρο και να καταγράψει συμπεράσματα για την αποτίμηση της στάσης των διωκτικών αρχών αλλά και την αποφυγή ή ατιμωρησία παρόμοιων περιστατικών στο εγγύς μέλλον.

Ετσι, έχοντας ως πεδίο αναφοράς τη δικογραφία που σχηματίστηκε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η έκθεση περιλαμβάνει ένα πλούσιο υλικό εγγράφων και δικογραφιών το χρονικό διάστημα 2008-2013 και τα πορίσματά της είναι απαραίτητα «για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της οργανωμένης ρατσιστικής βίας, της θεσμικής αμεριμνησίας της Πολιτείας και της συστηματικής ατιμωρησίας των δραστών, στο παρόν και το μέλλον», όπως σημειώνεται στον πρόλογο.

Η «Εφ.Συν.» παρουσιάζει συνοπτικά τα ευρήματα της έκθεσης για τρεις από τις είκοσι υποθέσεις ρατσιστικής βίας που αποδελτιώνει η έκθεση και τις πρακτικές των διωκτικών αρχών που έχουν καταγραφεί μέσα από συγκριτική αξιολόγηση.

Το πογκρόμ της Χρυσής Αυγής, 12/5/2011

Στο κέντρο της Αθήνας, πολυπληθής ομάδα μελών και υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής υπό τη διεύθυνση των ηγετικών στελεχών της, Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρου κ.ά., προέβησαν σε μεγάλο αριθμό επιθέσεων κατά τυχαίων περαστικών, με μόνο κριτήριο την ορατή αλλοδαπότητά τους.


Τα θύματα ήταν δεκάδες, στην πλειονότητά τους μαχαιρωμένα και χτυπημένα στο κεφάλι, με πολλά από αυτά να διακομίζονται στην Πολυκλινική στην Ομόνοια και, μέσω ΕΚΑΒ, στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Το προηγούμενο βράδυ δολοφονήθηκε ο 21χρονος Α.Α.Μ., υπήκοος Μπανγκλαντές, μετά από επίθεση με μαχαίρι στα Κάτω Πατήσια. Οπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, οι δράστες φώναζαν: «Οσους βρούμε σήμερα, θα σας σφάξουμε».

Αν και οι αξιόποινες πράξεις τελέστηκαν μεσημεριανές ώρες, σε κοινή θέα και σε πολλές περιπτώσεις ενώπιον αστυνομικών, όπως προκύπτει από βιντεοληπτικό υλικό, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν συνέλαβαν κανέναν δράστη επ’ αυτοφώρω.

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατατέθηκε μηνυτήρια αναφορά για τη σωρεία εγκληματικών πράξεων κατά τις ημέρες 10-14/5/2011 από οργανωμένες ομάδες μελών της Χρυσής Αυγής. Ομως η μηνυτήρια αναφορά, για την οποία επελήφθη το 6ο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της ΕΛ.ΑΣ., τέθηκε στο αρχείο αγνώστων δραστών, ενώ τα πλημμελήματα παρεγράφησαν. Ανεξιχνίαστη παρέμεινε και η ανθρωποκτονία του 21χρονου Μπανγκλαντεσιανού.

Αθήνα, 3/7/2010

Στη συμβολή των οδών Σαρρή και Κραναού, δύο άγνωστοι δράστες σταμάτησαν το όχημά τους, αφού εντόπισαν τον H.M., υπήκοο Μπανγκλαντές, και του έριξαν καυστικό σπρέι στο χέρι. Οταν αυτός προσπάθησε να τους καταδιώξει, τον χτύπησαν, του αφαίρεσαν το κινητό και χρήματα και διέφυγαν.

Ο παθών προσήλθε αυθημερόν στην αστυνομία προσκομίζοντας τον αριθμό της πινακίδας του οχήματος στο οποίο επέβαιναν οι δράστες. Σχηματίστηκε δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Ακροπόλεως για το κακούργημα της ληστείας. Αν και στο διαβιβαστικό έγγραφο περιέχεται ιατροδικαστική έκθεση, δεν αναφέρεται αδίκημα σχετικό με σωματικές βλάβες.


Παρόλο που η ταυτοποίηση της πινακίδας είναι υπόθεση ρουτίνας, η έρευνα των αστυνομικών αρχών πραγματοποιήθηκε μετά την παρέλευση ενάμισι έτους. Ετσι, στις 12/3/2012, αστυνομικός του Τ.Α. Ακροπόλεως ταυτοποιεί ως ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου τον Ηλία Παναγιώταρο, ο οποίος όμως ισχυρίστηκε ότι στις 3/7/2010 ήταν στις Σπέτσες, όπου «έλαβε χώρα ο αρραβώνας μου σε γνωστό ξενοδοχειακό συγκρότημα του νησιού».

Ο κατηγορούμενος απολογήθηκε ενώπιον ανακριτή το 2015 και αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Η υπόθεση δεν οδηγήθηκε στο ακροατήριο και έληξε το 2019 με απαλλακτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Σύνταγμα, 22/8/2012

Στις 03:00 μετά τα μεσάνυχτα πέντε με έξι άγνωστοι δράστες, που φορούσαν μπλούζες που ανέγραφαν «Χρυσή Αυγή», πλησίασαν τον Ελληνοκύπριο Π.Π., κυπριακής και βρετανικής υπηκοότητας και κάτοικο Γερμανίας, τον ρώτησαν ποια είναι η καταγωγή του και, όταν δεν απάντησε, του προκάλεσαν σωματικές κακώσεις χτυπώντας τον με κλοτσιές και μπουνιές. Ο παθών μεταφέρθηκε με ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε κάταγμα στο ζυγοματοκογχικό σύμπλεγμα.

Στην επιστολή που απέστειλε στις ελληνικές αρχές από τη Γερμανία όπου επέστρεψε, ο παθών ανέφερε τα πραγματικά περιστατικά καθώς και την εκτίμησή του ότι οι δράστες τον χτύπησαν γιατί πίστεψαν ότι ήταν ξένος και αποχώρησαν μόνον όταν τους είπε ότι είναι Κύπριος. Λίγα λεπτά μετά τον τραυματισμό του, ο παθών μίλησε με αστυνομικό, ο οποίος τον παρότρυνε να μεταβεί στο νοσοκομείο.

Ωστόσο, από τη δικογραφία (που σχηματίστηκε μόνο μετά την επιστολή) και από κατάθεση έτερου αστυνομικού προκύπτει ότι ο επιληφθείς αστυνομικός δεν προέβη σε οποιαδήποτε αναφορά του περιστατικού, καθώς επίσης ότι η ΕΛ.ΑΣ. δεν μπόρεσε να εντοπίσει με δικές της ενέργειες ούτε καν το όνομα του εν υπηρεσία αστυνομικού, πόσο μάλλον τους δράστες.

Οι πρακτικές των διωκτικών αρχών

1. Καταγράφονται υποθέσεις κατά τις οποίες οι αξιόποινες πράξεις τελούνται ενώπιον αστυνομικών οργάνων, τα οποία όμως δεν προβαίνουν σε συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου, με συνέπεια οι δράστες να διαφεύγουν.

2. Σε πολλές υποθέσεις οι διωκτικές αρχές δεν προβαίνουν αυτεπαγγέλτως στις απαιτούμενες ενέργειες για την κατάρτιση δικογραφίας, αλλά αναμένουν από τους παθόντες ή από πολίτες που έλαβαν γνώση να προβούν σε σχετική καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα.

3. Οταν οι διωκτικές αρχές έχουν ήδη επιληφθεί, παρατηρείται αργοπορία στην εκτέλεση ανακριτικών ενεργειών ρουτίνας, γεγονός που καθυστερεί δραματικά την εξιχνίαση της υπόθεσης.

4. Κατά την κατάρτιση της δικογραφίας παρατηρείται συστηματική υποεκτίμηση του ποινικού φορτίου των εγκλημάτων, με νομικό χαρακτηρισμό (κυρίως των σωματικών βλαβών) υποδεέστερο αυτού που υποδεικνύουν τα πραγματικά περιστατικά.

5. Σε πλήθος υποθέσεων το ρατσιστικό κίνητρο δεν διερευνάται, ακόμα και όταν είναι απολύτως κυρίαρχο.

6. Σε κάποιες υποθέσεις αστυνομικά όργανα δίνουν στα θύματα την εικόνα ενεργητικής συνέργειας στη συγκάλυψη των αξιόποινων πράξεων και του ρατσιστικού τους κινήτρου.

7. Σε πολλές υποθέσεις τα πραγματικά περιστατικά τέλεσης των αξιόποινων πράξεων, η ταυτότητα των δραστών και η ύπαρξη ρατσιστικού κινήτρου προϊδέαζαν για την ύπαρξη οργανωμένης εγκληματικής δράσης. Ωστόσο, οι διωκτικές αρχές μέχρι την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα ουδέποτε διερεύνησαν τον οργανωμένο χαρακτήρα τέλεσης των αξιόποινων πράξεων.

8. Η συστηματική ατιμωρησία που απόλαυσαν από τις διωκτικές αρχές οι δράστες σήμανε την εδραίωση της πεποίθησης στα θύματα ότι η προσφυγή στις Αρχές είναι μάταιη.

9. Στο υπαρκτό αίσθημα ατιμωρησίας πρέπει να προστεθεί η απουσία νομοθετικού πλαισίου (μέχρι το 2015) για την προστασία του παθόντος πολίτη τρίτης χώρας που δεν διέθετε νομιμοποιητικά έγγραφα, γεγονός που είχε ως συνέπεια τη σύλληψη και -στις χειρότερες περιπτώσεις- την απέλαση του θύματος.

10. Είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αστυνομικές αρχές απέτρεψαν την τέλεση ρατσιστικών εγκλημάτων ή συνέλαβαν άμεσα τους δράστες...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: