14.5.21

Μεγάλο πολιτικό πρόβλημα για τη ΝΔ η αναγκαστική συνεπιμέλεια...


Οι δέκα τροπολογίες, που κατέθεσαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη, ουσιαστικά “καίνε” το νομοσχέδιο για την αναγκαστική συνεπιμέλεια.

Και αυτό διότι είτε η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αλλάξει συθέμελα το νομοσχέδιο, το... οποίο ήδη έχει υποστεί μία τροποποίηση λόγω εσωκομματικών αντιδράσεων, είτε θα βρεθεί αντιμέτωπη με το ρίσκο της καταψήφισης εάν δεν περάσει τουλάχιστον η πλειοψηφία των τροπολογιών.

Κατά της αναγκαστικής συνεπιμέλειας έχει ταχθεί και ο βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ Βασίλης Υψηλάντης. Δηλαδή αυτή τη στιγμή το νομοσχέδιο προτίθενται να στηρίξουν ως έχει 155 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν και άλλοι/ες ενστάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα η κ. Κεφαλογιάννη με άρθρο της στην εφημερίδα “Εστία” έκανε λόγο για σοβαρές αστοχίες που προσκρούουν στο συμφέρον του παιδιού, ενώ χαρακτήριζε νομικώς προβληματική τη διατύπωση για εξ ίσου γονική μέριμνα και εξέφραζε την ανησυχία ότι το νομοσχέδιο μπορεί να οδηγήσει σε εναλλασσόμενη κατοικία.

Στη συνέχεια εξέφρασε την αντίθεση της και στη Βουλή, όπου έριξε βόμβες και η κ. Γιαννάκου. Η πρώην υπουργός εστίασε την κριτική της στο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων στην υποχρεωτικότητα της συνεπιμέλειας και του χρόνου παραμονής σε κάθε γονέα, αλλά και στο γεγονός ότι επιβάλλει την συνεπιμέλεια σε όλες τις περιπτώσεις.

Η κ. Κεφαλογιάννη και η κ. Γιαννάκου με τις δέκα τροπολογίες που κατέθεσαν αποδόμησαν περαιτέρω πλήρως το νομοσχέδιο, απογυμνώνοντας τη γονεοκεντρική του λογική, καθώς έδειξαν ότι οι διατάξεις του δεν έχουν διαμορφωθεί με γνώμονα και επίκεντρο το παιδί, αλλά τις επιθυμίες των γονέων. 

Μεταξύ άλλων πρότειναν να αποσυρθούν οι αναφορές στην οικογένεια του άλλου γονέα (το νομοσχέδιο έχει γίνει γνωστό και ως “νομοσχέδιο της πεθεράς” για το λόγο αυτό), αλλά και να επιτρέπεται η μετακόμιση του γονέα με τον οποίο διαμένει το τέκνο (συνήθως της μητέρας) χωρίς την έγκριση του συζύγου, και να μην απαιτείται ούτε καν πρωτόδικη καταδίκη σε περίπτωση οικογενειακής βίας ή σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά να αρκεί η διαπιστωμένη από τις αρχές πράξη.

Σημειωτέον ότι αρχικά το νομοσχέδιο προέβλεπε ότι για να χάσει τη συνεπιμέλεια ο ένας από τις δύο γονείς σε περίπτωση οικογενειακής βίας ή σεξουαλικής κακοποίησης, θα χρειαζόταν τελεσίδικη καταδίκη. Μετά τις αντιδράσεις και άλλων βουλευτίνων της ΝΔ όπως η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας της Βουλής Σοφία Βούλτεψη (εν τω μεταξύ τη θεση της εχει πάρει η Άννα Καραμανλή, που υποστηριζει ενθέρμως το νομοσχέδιο), η διάταξη αυτή τροποποιήθηκε και ορίστηκε ότι αρκεί η πρωτόδικη καταδίκη. Αλλά όπως επισημαίνουν Γιαννάκου- Κεφαλογιάννη και σε αυτή την περίπτωση ενδέχεται να έχει συνεπιμέλεια ένας κακοποιητής/ βιαστής για δύο με τρία χρόνια.

Μέχρι στιγμής δεν είχε υπάρξει κάποια αντίδραση από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι το Μαξίμου έχει στηρίξει κεντρικά το νομοσχέδιο, το οποίο όμως διαμορφώθηκε χωρίς διάλογο με τις γυναικείες οργανώσεις, αλλά με ισχυρή παρέμβαση του λόμπι των αποκαλούμενων “Ενεργών Μπαμπάδων”.

Πάντως, την κυβέρνηση ευνοεί στη διαχείριση του ζητήματος το γεγονός ότι με αφορμή τον κορονοϊό η Βουλή παραμένει σε “καραντίνα” και συνεχίζει με συνεδριάσεις των 60 ατόμων και ψηφοφορίες δι’ αλληλογραφίας.

Εάν αυτό το νομοσχέδιο συζητείτο στην Ολομέλεια της Βουλής με πλήρη σύνθεση και «κανονικές» ονομαστικές ψηφοφορίες, επικοινωνιακά θα ήταν πιο δύσκολη η κατάσταση. Αλλά και έτσι, το ενδεχόμενο να είναι το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη που θα καταψηφιστεί από βουλευτές της συμπολίτευσης, δημιουργεί πολιτικό ζήτημα...

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: