12.5.21

Η μαζική σφαγή δεν πρέπει να είναι θέμα μόνο για μια-δυο εφημερίδες...



Οι μαζικές δολοφονίες στη Γάζα, με αποκλειστική ευθύνη τού Ισραήλ, δεν είναι υπόθεση που πρέπει εκτιμάται ως τρομακτική από μόνο μια-δυο εφημερίδες. Είναι υπόθεση του Ανθρώπου –και σαν τέτοια θα έπρεπε να αναδειχτεί από την Ενημέρωση. Όμως, η σφαγή, οι δολοφονίες ενηλίκων και παιδιών, δεν «έπαιξαν» ψηλά στην επικαιρότητα των τηλεοπτικών δελτίων αλλά στα ψιλά... Το ίδιο... και των ραδιοφωνικών δελτίων. Το εντυπωσιακότερο: υπάρχουν σημερινές εφημερίδες στα πρωτοσέλιδα των οποίων η σφαγή είναι ανύπαρκτη –καμιά συγκίνηση! Για τη Δημοκρατία, την Κόντρα και την Εστία το γεγονός είναι ως μη υφιστάμενο καθώς αγνοείται στα πρωτοσέλιδά τους. Για άλλες η σφαγή έχει στις πρώτες σελίδες τους μονόστηλη διάσταση (Νέα, Ελεύθερος Τύπος) και μόνο σε μία, στην Εφημερίδα των Συντακτών, το έγκλημα κατά των Παλαιστινίων, με τις συνακόλουθες απώλειες άμαχων Ισραηλινών, γίνεται μοναδικό βασικό θέμα.

Στον Ριζοσπάστη υπάρχει αναφορά στο κύριο θέμα του («Νέα σφαγή στην Παλαιστίνη», αναφέρει ο υπέρτιτλος) αλλά η απάνθρωπη επιχείρηση του Ισραήλ συνδυάζεται με τις γενικότερες εξελίξεις σε Μαύρη Θάλασσα και Μεσόγειο, καθώς και με τη στάση της Ελλάδας («Άκρως επικίνδυνη για τον λαό η εμπλοκή της χώρας στα σχέδια ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ» ο τίτλος του βασικού).

Η Αυγή έχει μεγάλη προβολή των γεγονότων στη Γάζα, αλλά όχι στο βασικό της θέμα το οποίο το δίνει στα εργασιακά. Οι Espresso, Star, On Time δεν έχουν αναφορά στο πρωτοσέλιδό τους. Το βασικό θέμα της Εφημερίδας των Συντακτών εικονογραφείται με σχεδίασμα του Μιχάλη Κουντούρη, στο οποίο η σημαία τής Παλαιστίνης έχει την αναγραφή «I can’t breathe».

 harddog-sport.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: