17.4.21

Αναστέλλονται οι εμβολιασμοί με την "Johnson & Johnson"...



Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και επικεφαλής του προγράμματος «Ελευθερία», Μάριος Θεμιστοκλέους, έκανε γνωστό, με καθυστέρηση ημερών, το «πάγωμα» της χρήσης του εμβολίου της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας «μέχρι να... έχουμε νεότερη ενημέρωση από τον EMA».

Η χώρα μας έχει παραλάβει περισσότερες από 33.000 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και τη Δευτέρα αναμενόταν να ξεκινήσει η χρήση του.

«Δεν θα γίνουν τα συγκεκριμένα εμβόλια μέχρι να έχουμε νεότερη ενημέρωση από τον EMA» ανέφερε (MEGA) ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και πρόσθεσε ότι δεν είχε προγραμματιστεί κάποιο ραντεβού για τα συγκεκριμένα εμβόλια.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανέφερε ότι θα ανακοινώσει την Τρίτη τις συστάσεις του για το εμβόλιο. Η χρήση του συγκεκριμένου εμβολίου στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχει ανασταλεί, λόγω της εμφάνισης σπάνιων θρομβοεμβολών σε εμβολιασθέντες.

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους έκανε αναφορά και στο εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζοντας ότι υπήρχε πρόβλημα λόγω των διαφορετικών αποφάσεων που είχαν οι ευρωπαϊκές χώρες, όμως τα επιστημονικά δεδομένα είναι ξεκάθαρα ότι τα οφέλη του εμβολιασμού είναι περισσότερα από το μη εμβολιασμό.

Aρκετές χώρες στην Ευρώπη έχουν «παγώσει» προσωρινά τη χρήση του εμβολίου αναμένοντας οδηγίες από τις υγειονομικές αρχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: