16.4.21

Τα εσωκομματικά στο τραπέζι...


Ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το τοπίο των εσωκομματικών και να γίνουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις για τις διαδικασίες αποτελεί η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, την οποία συγκαλεί η Φώφη Γεννηματά στις 2 το μεσημέρι. 

Σκοπός της ηγεσίας, μέσα από την... αποσαφήνιση του οδικού χάρτη και των διαβεβαιώσεων που θα δοθούν ενώπιον βουλευτών, ευρωβουλευτών και κάθε ενδιαφερόμενου, είναι να πέσουν οι τόνοι γύρω από το θέμα και η συζήτηση να επικεντρωθεί στα τρέχοντα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας. 

Αιχμή της αντιπολιτευτικής τακτικής της Χαριλάου Τρικούπη αποτελεί φυσικά η πανδημία, η κρίση και τα προβλήματα που δημιουργεί, το Ταμείο Ανάκαμψης και η αξιοποίηση των πόρων από την Ε.Ε., καθώς και οι προωθούμενες ρυθμίσεις από την κυβέρνηση που αφορούν το πεδίο των εργασιακών και βρίσκουν σφόδρα αντίθετο το κόμμα της Κεντροαριστεράς.

Βασική μέριμνα της κ. Γεννηματά σε ό,τι αφορά τα εσωκομματικά είναι πατήσει φρένο στη σεναριολογία για το πλαίσιο, τις ημερομηνίες και την υποψηφιότητά της. Για τον λόγο αυτό, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες της, αναμένεται να επαναλάβει τη δέσμευση για τήρηση του καταστατικού, θα υπενθυμίσει την κοινή απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου για τη διεξαγωγή ειδικής συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής το φθινόπωρο που θα προσδιορίσει επακριβώς το χρονοδιάγραμμα της εκλογής και, τρίτον, θα βάλει τέλος σε ύποπτες, όπως τις χαρακτηρίζουν στο επιτελείο της, διαρροές για τις δικές της προθέσεις, δηλώνοντας ότι θα δώσει κανονικά το «παρών» στη μάχη για την ανανέωση της θητείας της.

Παράλληλα θα επαναλάβει την προτροπή της προς τα στελέχη και ιδίως προς τους διεκδικητές της αρχηγίας να μην ιεραρχούν τις προτεραιότητες με βάση τις προσωπικές τους φιλοδοξίες, μια αναφορά που έκανε και πρόσφατα και θεωρήθηκε ευθεία βολή προς τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος κινείται ιδιαίτερα δραστήρια για την προώθηση της υποψηφιότητάς του.

Σημειώνεται μάλιστα ότι την περασμένη Δευτέρα ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και πρώην υπουργός έδωσε στη δημοσιότητα ένα πρώτο κείμενο με τις θέσεις του εν είδει πολιτικού μανιφέστου, στο οποίο τόνιζε την ανάγκη να γίνει το Κίνημα Αλλαγής δύναμη εξουσίας και να μην ετεροπροσδιορίζεται, φράση-μομφή για τη στρατηγική τής νυν επικεφαλής του κόμματος.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να λάβει μέρος και ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος, αν και προετοιμάζεται για τις κάλπες στα τέλη του έτους, εντούτοις επιμένει να ακολουθεί μια διαφορετική τακτική, δίνοντας προς το παρόν έμφαση σε θέματα που σχετίζονται με τη συγκυρία αντί των εσωκομματικών. 
Στην παρέμβασή του για τις εσωκομματικές εκλογές πρόκειται να υποστηρίξει πάντως ότι πρέπει να γίνουν με ανοιχτό και δημοκρατικό τρόπο, κάτι που θα στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα δεχτεί διαδικασίες -όπως κυκλοφόρησε τελευταία- με «κλειστό μητρώο»...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: