12.4.21

Παρακινδυνευμένες οι προβλέψεις για το Πάσχα...


Στα ύψη οι εισαγωγές στα νοσοκομεία...

Με μικρά και σταθερά βήματα συνεχίζεται η πορεία της χώρας κι ενώ το τρίτο και σφοδρότερο επιδημικό κύμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Επιστήμονες και κυβέρνηση με «πυξίδα» τα επιδημιολογικά δεδομένα και την αντοχή του συστήματος υγείας (επιχειρούν να) χαράσσουν τον οδικό χάρτη της επανεκκίνησης με ορόσημο το... Πάσχα. Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινά, καθώς από σήμερα επιστρέφουν στις σχολικές αίθουσες οι μαθητές του Λυκείου και οι εκπαιδευτικοί - με το δίχτυ ασφαλείας που δημιουργούν τα τεστ αυτοδιάγνωσης (self test)- και παράλληλα λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ σε όλη τη χώρα, πλην της επιβαρυμένης επιδημιολογικά Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

Οι προβλέψεις για τον εορτασμό του Πάσχα, που ημερολογιακά απέχει τρεις εβδομάδες, είναι ακόμη παρακινδυνευμένες. Οι ειδικοί και η κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα έχουν μια πληρέστερη επιδημιολογική εικόνα στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, οπότε και θα έχουν συμπληρωθεί 20 ημέρες από τη λειτουργία εμπορικών καταστημάτων και δύο εβδομάδες από τη διά ζώσης εκπαίδευσης των μαθητών.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων «επενδύει» πολύ στην ορθή και συστηματική χρήση των self test, σε πρώτη φάση στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, για τη δημιουργία μιας όσο το δυνατόν ευκρινέστερης εικόνας της επιδημίας αλλά και για την απομόνωση των ασυμπτωματικών φορέων, που θα μειώσει τη διασπορά του κορωνοϊού.

Το βαθύ αποτύπωμα της επιδημίας στο σύστημα υγείας

Οι διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 που εισάγονται κάθε μέρα στα νοσοκομεία και ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια (ανέρχονται στα 30.000) παρακολουθούνται με πολλή προσοχή από τους ειδικούς, που γνωρίζουν ότι αυτοί οι σκληροί δείκτες μπορούν να αποτελέσουν στέρεο έδαφος για την επάνοδο στην κανονικότητα αλλά και να ναρκοθετήσουν την έξοδο από την επιδημία.

Ωστόσο, η μελανή εικόνα της επιδημίας που αφήνει βαθύ αποτύπωμα στο σύστημα υγείας, μετριάζει την ελπίδα ότι το κύμα του κορωνοϊού θα ελεγχθεί πολύ σύντομα και επιβεβαιώνει την ανάγκη της τήρησης των ατομικών προστατευτικών μέτρων (χρήση μάσκας, αποστάσεις, καλή υγιεινή χεριών) τουλάχιστον μέχρι την επίτευξη της πολυπόθητης «ανοσίας της αγέλης».

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο 4.519 νέα κρούσματα - ειδικότερα, 2.801 προχθές και 1.718 χθες. Ο χθεσινός αριθμός κρουσμάτων ήταν μειωμένος κατά 12% σε σχέση με την αντίστοιχη ημέρα της προηγούμενης εβδομάδας, που αντιστοιχεί, όμως, σε μικρό λόγω Κυριακής αριθμό τεστ – συνολικά 28.887 τεστ. Σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν πρόκειται για συγκυριακή μείωση ή αρχή σταθεροποίησης της επιδημιολογικής καμπύλης.

Οι κρίσιμοι, οι «σκληροί» δείκτες, όμως, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Οι νέες εισαγωγές ασθενών το περασμένο Σάββατο ήταν 535 και χθες μέχρι νωρίς το βράδυ 568. Από τους 1.103 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη Covid -19 που εισήχθησαν το προηγούμενο διήμερο στα νοσοκομεία όλης της χώρας, οι 553 νοσηλεύτηκαν στην Αττική.

Στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου νοσηλεύονται πλέον 2.617 άτομα και σε εκείνα της βόρειας Ελλάδας άλλοι 1.456 ασθενείς - αξίζει να σημειωθεί πως και στις δύο περιοχές καταγράφεται σταθερά αύξηση στις εισαγωγές νέων ασθενών.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς στα νοσοκομεία είναι μια «ανάσα» πριν από τους 800 και συγκεκριμένα έως χθες ανέρχονταν σε 780. Μάλιστα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλη Γιαννάκο, 52 ασθενείς ήταν χθες διασωληνωμένοι εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αρκετοί εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη που έχει αρχίσει να θυμίζει ημέρες Νοεμβρίου. Στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας χθες «έσπασε» το φράγμα των 200 διασωληνωμένων.

Από την περασμένη Δευτέρα έως και χθες είχαν εισαχθεί σε κλινικές covid-19 όλης της χώρας 4.133 άτομα, εκ των οποίων τα 2.007 στην Αττική. Οι ειδικοί δεν αναμένουν να ανακοπεί άμεσα το κύμα των εισαγωγών προς τα νοσοκομεία.

Για τον λόγο αυτό οι επικεφαλής του υπουργείου Υγείας έχουν δρομολογήσει, μετά το Θριάσιο (180 απλές κλίνες και 33 κλίνες ΜΕΘ), να μετατραπεί σε covid νοσοκομείο και το «Κωνσταντοπούλειο- Αγία Όλγα», με 178 απλές κλίνες και 20 κλίνες ΜΕΘ. Αποκλειστικά για τη νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό είναι το «Σωτηρία», το «Σισμανόγλειο», ο «Ερυθρός Σταυρός» το «Αγία Βαρβάρα», το «Αμαλία Φλέμιγκ», η «Παμμακάριστος».

Τέλος, προετοιμάζονται άλλες 43 κλίνες ΜΕΘ covid στα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς», «Ευαγγελισμός», Λαϊκό, Ιπποκράτειο, Ογκολογικό «Άγιοι Ανάργυροι» και «Ελπίς». Αυτές θα αναπτυχθούν ως πολυδύναμες ΜΕΘ κυρίως στα χειρουργεία των νοσοκομείων ενώ στο «Γ. Γεννηματάς» θα παραχωρηθεί και η καρδιολογική κλινική...

Δεν υπάρχουν σχόλια: