15.4.21

Έντονη αντιπαράθεση Δένδια - Τσαβούσογλου...



...σε ζωντανή μετάδοση (BINTEO)...

Kαι ενώ η συνέντευξη Τύπου ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Νίκο Δένδια και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ξεκίνησε σε ήρεμο κλίμα, στη συνέχεια ανέβηκε η ένταση και μέσα σε λίγα λεπτά ήρθαν με έντονο τρόπο στο προσκήνιο όλα τα ζητήματα που χωρίζουν τα δύο κράτη: από τις... έρευνες και τις εξορύξεις στον Αιγαίο και τις παραβιάσεις στον εναέριος χώρος, μέχρι τη Συνθήκη Λωζάννης και την αποστρατικοποίηση των νησιών. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για την «απειλή πολέμου» εκ μέρους της Άγκυρας, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει κάποια από τα κυριαρχικά δικαιώματά της. Όπως είπε, η Τουρκία δεν αποδέχεται τη σύμβαση του ΟΗΕ για το θαλάσσιο δίκαιο, αναφέροντας μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το τουρκολιβυκό μνημόνιο. 


Άμεση ήταν η αντίδραση από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος έκανε λόγο για προκλητικές κατηγορίες εκ μέρος του κ. Δένδια, τις οποίες η Άγκυρα δεν μπορεί να αποδεχθεί.  

Διεθνές δίκαιο και Συνθήκης της Λωζάννης
Ο Έλληνας ΥΠ.ΕΞ. επανήλθε, τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο στο Αιγαίο και τη Ανατολική Μεσόγειο, με τον ομόλογό του να απαντά ότι η Αθηνά χρησιμοποιεί τη Συνθήκη της Λωζάννης όπως τη συμφέρει, τη στιγμή που ελληνικός στρατός βρίσκεται παρανόμως στα νησιά του Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι «εμμένουμε στην αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού» και αναφερόμενος στη Συνθήκη της Λωζάννης έθεσε και πάλι το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης κατά πάγια τακτική της Άγκυρας. Κατηγόρησε μάλιστα την Ελλάδα ότι «αναφέρεστε σε αυτά που σας συμφέρουν, αλλά δεν αναφέρεστε στη Συνθήκη της Λωζάννης ως προς την αποστρατιωτικοποίηση».

Για το Αιγαίο είπε ότι «υπάρχει και το θέμα του εναέριου χώρου» και απαντώντας στις ευθείες βολές του Ν. Δένδια για παραβίαση του διεθνούς δικαίου είπε όχι ότι δεν έχουμε σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, αλλά πρέπει να έχουμε πάντα συνείδηση που αποβλέπει κάθε χώρα. «Μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή την ένταση, αλλά αυτός δεν είναι ο σκοπός», συμπλήρωσε.

Για τη μουσουλμανική μειονότητα

Νωρίτερα είχε κινηθεί σε πιο ήπιους τόνους, προτάσσοντας την ανάγκη για συνέχιση του διαλόγου και την προτροπή να αποφευχθούν οι προκλητικές δηλώσεις. Ωστόσο σχεδόν εξαρχής προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής πλευράς αφού αναφέρθηκε σε «τουρκική μειονότητα» στην Ελλάδα, με τον κ. Δένδια να τον διορθώνει, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα αναγνωρίζουμε μουσουλμανική μειονότητα.

Στην Ελλάδα υπάρχει «μουσουλμανική μειονότητα, αυτό λέει και η Συνθήκη της Λωζάννης», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός. «Και οι δύο μειονοτικές ομάδες θα πρέπει να συνεχίσουν αν διαβιούν με τρόπο που να τους οδηγεί σε ευημερία και ειρήνη, πράγμα που θα έχει θετικό απόηχο στις μεταξύ μας σχέσεις», είπε σχετικά, ενώ λίγο μετά σημείωσε ότι «δίνουμε μεγάλη σημασία στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στην Ελλάδα...». 

Τουρκία και Ευρώπη

Ο κ. Δένδιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο επισήμανε ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο σεβασμός στις αρχές και στις αξίες της Ε.Ε., τονίζοντας με νόημα ότι μία από αυτές είναι ο σεβασμός στην κυριαρχία των χωρών-μελών.

Ανάφερε με νόημα ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν είναι «τρίτος», αλλά είναι «η οικογένειά μας».

Όσο για το μεταναστευτικό, ο Ν. Δένδιας τόνισε ότι δεν θα πρέπει η Τουρκία να κάνει μαθήματα στην Ελλάδα.

Δειτε ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: