17.4.21

Τηλεοπτικός κατιμάς...



Οι σειρές μυθοπλασίας στην ελληνική τηλεόραση δοκιμάστηκαν σκληρά στην εποχή των μνημονίων και για ένα μεγάλο διάστημα είχαν μπει στον «πάγο». Οι σεναριογράφοι, οι σκηνοθέτες, οι... ηθοποιοί, οι τεχνικοί βρίσκονταν, ουσιαστικά, σε μια ιδιότυπη αναστολή εργασίας και ο καλλιτεχνικός κλάδος βίωνε την πρώτη πολύ μεγάλη επαγγελματική κρίση –με τη μεγαλύτερη να τη βιώνει τώρα, στην εποχή του κορωνοϊού. Με την είσοδο του Open στην τηλεοπτική αγορά, άρχισε να ζεσταίνεται και η «αγορά» των σίριαλ. Το νέο κανάλι ζήτησε μια σειρά από… σειρές (που δεν είχαν την επιτυχία που προσδοκούσε) και αυτό ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των ανταγωνιστών που αντέδρασαν επιστρέφοντας και αυτοί στην εγκαταλελειμμένη μυθοπλασία. 

Τα τελευταία χρόνια τα σίριαλ, δραματικά και κωμωδίες, πήραν τη ανιούσα, με τη συμμετοχή στο παιχνίδι και της δημόσιας τηλεόρασης που έβγαλε κάποιες ποιοτικές δουλειές. Στον ιδιωτικό τομέα, οι Άγριες Μέλισσες έκαναν τη διαφορά –τη μεγάλη διαφορά. Χωρίς, βέβαια, και σε αυτές να λείπουν οι αδυναμίες (εύκολες λύσεις, στατικά πλάνα στο καφενείο, στο ραφτάδικο, στα σπίτια –με τους πρωταγωνιστές εν παρατάξει να συζητούν–, με κρυφά ραντεβού σε ολάνοικτους αγρούς κ.ά.) το σίριαλ της διετίας κάνει αυτό που έχει δηλώσει η Κατερίνα Διδασκάλου: χωρίζει την τηλεόραση σε δύο εποχές, στην πριν από τις Μέλισσες και στη μετά. 

Στη σειρά υπάρχουν σκηνές υψηλή αισθητικής, το κάστινγκ γίνεται με επιμονή και σχολαστικότητα, σχεδόν το σύνολο των ηθοποιών πετυχαίνει εξαιρετικές ερμηνείες, η υποστήριξη του μύθου από τη μουσική, τα τραγούδια, τις φωνές είναι παραδειγματική και το σενάριο γράφεται με φρεσκάδα, ανατροπές, επινοήσεις, ανάπτυξη παράλληλων ιστοριών που κρατάνε στην κορυφή το ενδιαφέρον. Πιθανόν η ποιότητα της σειράς να θυσιαστεί στον βωμό τής εμπορικότητας, καθώς θα συνεχιστεί και για τρίτη περίοδο, ενώ οι σεναριογράφοι πριν από μερικούς μήνες το απέκλειαν. Το καλύτερο για την υστεροφημία της ήταν να τελειώσει τώρα, με υψηλές τηλεθεάσεις, αλλά ας περιμένουμε. Η Μελίνα Τσαμπάνη και ο Πέτρος Καλκόβαλης διαθέτουν και το ταλέντο και το υπόβαθρο, με τις σπουδές που έχουν κάνει πάνω (και) στο σενάριο, να ανοίξουν νέους δρόμους. Ίσως το πέρασμα σε μια ιστορική περίοδο της Ελλάδας, στη δικτατορία, δώσει στη σειρά νέο ενδιαφέρον. 

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο, πατήστε ΕΔΩ...

πηγη harddog-sport.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια: