15.4.21

Απάντηση για Πειραιώς, χωρίς... απαντήσεις...


Εκφράζοντας την πλήρη κατανόηση στις ανησυχίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη δίκαιη αντιμετώπιση των υφιστάμενων μετόχων και διαβεβαιώνοντας ότι το Ταμείο «στόχο έχει να προασπίσει αυτή τη θεμελιώδη αρχή», το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιχειρεί να απαντήσει στα ερωτήματα που έθεσε ο... ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς, μέσω υπομνήματος.

Βασική προτεραιότητα του Ταμείου και των εκπροσώπων του, όπως αναφέρει στην απάντησή του το ΤΧΣ, είναι η εξασφάλιση της ορθής διαχείρισης των συμφερόντων του Δημοσίου στην Τράπεζα Πειραιώς.

Το Ταμείο σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του στην ΑΜΚ αφήνει μια… χαραμάδα ελπίδας για τα συμφέροντα του Δημοσίου –κυρίως να μην πέσει πολύ κάτω από το 33%– καθώς εκφράζει την πίστη ότι «η τελική δομή της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου θα προσελκύσει τόσο το ενδιαφέρον επενδυτών με μακροπρόθεσμη προοπτική, αλλά θα επιτρέψει και στους υπάρχοντες μετόχους να συμμετάσχουν στα δυνητικά οφέλη που αναμένονται από αυτή τη συναλλαγή».

Ετσι, το Ταμείο στο πνεύμα «εποικοδομητικής ανταλλαγής απόψεων» απαντά περιγράφοντας το γενικό όριο και πάντα εντός των δυνατοτήτων που δίνει το πλαίσιο περί εμπιστευτικότητας και απορρήτου, όπως ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενο.

Παραθέτει τους λόγους για τους οποίους είναι αναγκαία η επικείμενη ΑΜΚ, δηλαδή την ταχεία μείωση «κόκκινων» δανείων που προϋποθέτει ισχυρή κεφαλαιακή βάση, λόγοι που δεν έχουν αμφισβητηθεί, ωστόσο αποφεύγει να απαντήσει επισήμως ποιο θα είναι τελικά το ποσοστό του ΤΧΣ μετά την αύξηση. Σε ό,τι αφορά τους επίμαχους όρους της ΑΜΚ το Ταμείο ξεκαθαρίζει πως:

«Είναι κατανοητό το γεγονός ότι παρότι η έκτακτη γενική συνέλευση της τράπεζας ενέκρινε επί της αρχής τη δυνατότητα του διοικητικού συμβουλίου να προβεί σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ο χρόνος και οι όροι της όποιας τέτοιας συναλλαγής αποτελούν ιδιαίτερα εμπιστευτική πληροφόρηση και για αυτόν τον λόγο δεν θα ήταν ούτε ορθό αλλά ούτε και συμβατό με το κανονιστικό πλαίσιο της κεφαλαιαγοράς να σχολιάσει το Ταμείο στη βάση οποιασδήποτε τέτοιας εμπιστευτικής πληροφορίας τυχόν έχει στην κατοχή του».

Σχετικά με την… αρχή της ιστορίας, δηλαδή τη μη πληρωμή του τοκομεριδίου των CoCos (μετοχές ή μετρητά) και τον ρόλο του σε αυτή την απόφαση, το ΤΧΣ ξεκαθαρίζει ότι η απόφαση εναπόκειτο στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια του Δ.Σ. της τράπεζας – σε συνεργασία με τον επόπτη βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ώστε τα CoCos να χαρακτηρίζονται κεφάλαιο κοινών μετοχών κατηγορίας CET1 και να ενισχύσουν τον εποπτικό δείκτη της τράπεζας, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2015. 

Κατά συνέπεια το Ταμείο, αναφέρεται στην απάντηση προς τον Αλ. Τσίπρα, δεν είχε καμία νομική βάση σύμφωνα με τα συμβατικά κείμενα για να απαιτήσει την πληρωμή, ούτε άλλως ήταν σε θέση να επιβάλει ή να εξασφαλίσει τη διενέργεια της σχετικής πληρωμής του τοκομεριδίου.

«Παραβίαση της ως άνω αρχής θα συνεπαγόταν τον αποχαρακτηρισμό του κεφαλαίου των CoCos ως εποπτικού κεφαλαίου, με αντίκτυπο στην κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας (τον Δεκέμβριο 2020 η τράπεζα είχε EUR 5.938.000.000 σε CET1)», γεγονός που αποτελούσε ανεπιθύμητη εξέλιξη λόγω και των stress tests της ΕΚΤ που διεξάγονται εν μέσω πανδημίας, όπως υποστηρίζει το Ταμείο. 

Και διαβεβαιώνει ότι κράτησε πλήρως ενημερωμένους την τράπεζα και τις σχετικές εποπτικές αρχές της ΕΚΤ/SSM, τον ΕSM και την DG Comp «για τη θέση μας σε αυτό το ζήτημα κατά τη σχετική χρονική περίοδο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ζητήματα δημοσίου συμφέροντος που θέτετε στην επιστολή σας»...

Άρτεμις Σπηλιώτη

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: