17.4.21

Βλέπουν με τα κιάλια το... «Πάσχα στο χωριό»...


Όλο και πιο μακρινό φαντάζει το σενάριο «Πάσχα στο χωριό» που για μέρες καλλιεργούσαν με δηλώσεις τους διάφορα κυβερνητικά στελέχη, μέχρι που μπήκε «φρένο» απ' το Μαξίμου καθώς τα επιδημιολογικά στοιχεία είναι αδιάσειστα και δραματικά. Δύο εβδομάδες πριν από το Πάσχα η χώρα σπάει... το ένα μετά το άλλο ρεκόρ σε διασωληνωμένους (824 το τελευταίο 24ωρο) και δυστυχώς περίπου 100 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους καθημερινά τις τελευταίες ημέρες.

Έχοντας αυτά κατά νου τα μέλη της επιτροπής των ειδικών που συμμετέχουν στην ενημέρωση για την πανδημία, αλλά και ο Νίκος Χαρδαλιάς ήταν εξαιρετικά φειδωλοί και επιφυλακτικοί στις δηλώσεις τους για το τι θα γίνει το Πάσχα και αν θα επιτραπούν τελικά οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, έστω με υποχρεωτικό self test.

Ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής Γκίκας Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε πως «δεν έχει γίνει συζήτηση ακόμα» στην επιτροπή. Ερωτηθείς σχετικά με τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις ενόψει Πάσχα είπε ακόμα: «Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που θα το δούμε στην επιτροπή, δεν μπορούμε να το προκαταβάλουμε» και τόνισε ότι «η επιδημιολογική κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει».

Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι ο Νο1 παράγοντας που λαμβάνεται υπόψιν είναι «η πίεση στο σύστημα υγείας». «Δεν υπάρχει απλή απάντηση» συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι «το βασικό στοιχείο είναι η δημόσια υγεία».

Τον τόνο έδωσε πρώτη η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου με τις επανειλημμένες της εκκλήσεις για επαγρύπνηση. 

Η κ. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι εδώ και μερικές εβδομάδες μια υποεπιτροπή συζητά το πώς θα γίνει εφικτή η επανεκκίνηση δραστηριοτήτων με ασφάλεια. Όπως εξήγησε, είναι σαφές ότι προηγούνται δραστηριότητες που έχουν χαμηλό επιδημιολογικό αντίκτυπο, όπως σε εξωτερικούς χώρους όπου η πιθανότητα μετάδοσης του ιού είναι μικρότερη. Επίσης δεν απέκλεισε να υπάρξουν διαφορετικές συστάσεις ανά περιοχή όπως είπε αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάποιες δραστηριότητες μπορούν να ανοίξουν σε συγκεκριμένες περιοχές και όχι σε άλλες.

Η ίδια τόνισε εξάλλου ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες για να αποσυμπιεστούν οι ΜΕΘ και προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε χαλάρωση θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων».


Παίρνοντας τη σκυτάλη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, επανέλαβε ότι τις αποφάσεις τις υπαγορεύουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Γιατί κάθε απόφαση πρέπει να λαμβάνεται την κατάλληλη στιγμή. Όταν πληρούνται όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις, ώστε το επόμενο βήμα να γίνει με απόλυτη υγειονομική ασφάλεια. Για να κάνουμε βήματα μόνο προς τα μπροστά κι όχι προς τα πίσω», τόνισε ενώ προσέθεσε ότι το άνοιγμα κάθε δραστηριότητας γίνεται με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών κανόνων και πρωτοκόλλων.

Διχασμένοι οι επιστήμονες

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ προειδοποίησε ότι ο κάθε ναός το Πάσχα μπορεί να γίνει γενέτειρα πολλών κρουσμάτων.

Ωστόσο, είπε ότι «ή θα αφήσουμε αυτή την κατάσταση να συνεχιστεί και το Πάσχα, όπου στην ουσία, στα αστικά κέντρα, το ένα σπίτι θα καλέσει το άλλο, ή τρεις οικογένειες μαζί σε κλειστούς χώρους θα βρεθούν να φάνε, ή θα επιτρέψουμε την -ας το πούμε- αραίωση των αστικών κέντρων και να επιτρέψουμε στον κόσμο να πάει στα εξοχικά του, στα χωριά του, όπου κατά κανόνα θα ζήσει ένα Πάσχα σε εξωτερικό χώρο και να τον προτρέψουμε, πηγαίνοντας εκεί, να επιδείξει μια συμπεριφορά ασφαλέστερη με self test και, βεβαίως, με μεγάλη προσοχή».

«Ηρεμήστε όλοι με το Πάσχα στο χωριό. Τα κρούσματα, τους διασωληνωμένους και τους θανάτους τα είδατε», τόνισε σήμερα για άλλη μια φορά η πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη. «Το σύστημα έχει πιεστεί. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Θα κάνουμε διαφορετικό Πάσχα, θα πάμε στις εκκλησίες στους προαύλιους χώρους με μάσκες και αποστάσεις, αλλά την τελευταία εβδομάδα θα κριθεί αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, γιατί με 819 διασωληνωμένους είναι δύσκολο», σχολίασε στο Mega.

«Θα φανεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη – Μεγάλη Τετάρτη πώς έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, θα είναι δύσκολο κάποιος να πει ότι μπορείτε να φύγετε. Όπως και να έχει, ο κόσμος θα μπορεί να βγει, θα μπορεί να πάει από δήμο σε δήμο, δε θα είναι όπως πέρυσι, να είμαστε κλεισμένοι μέσα» πρόσθεσε η ίδια.


Άρση καραντίνας για ταξιδιώτες

Την ίδια ώρα πάντως εκπέμπεται αντιφατικό μήνυμα με το άνοιγμα του τουρισμού, που έχει ανακοινωθεί για τις 14 Μαΐου, αλλά και αναφορικά με την άρση της υποχρεωτικής καραντίνας για όσους εισέρχονται στη χώρα από τις 19 Απριλίου, κάτι που επιβεβαίωσε σήμερα ο επικεφαλής στο οικονομικό γραφείο του πρωθυπουργού Αλεξ Πατέλης.

Συγκεκριμένα σε μήνυμά του στο twitter o κ. Πατέλης αναφέρει ότι η Ελλάδα αίρει την 14ημερη υποχρεωτική καραντίνα για τους επισκέπτες από την Ε.Ε, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ τη Σερβία το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα από τις 19 Απριλίου.


Λίγη ώρα νωρίτερα, ερωτηθείς κατά την ενημέρωση για την πανδημία ο Ν. Χαρδαλιάς αν θα έχουν αρθεί όλοι οι περιορισμοί μέχρι την λειτουργία του τουρισμού στις 14 Μαΐου ή θα ισχύουν τα μέτρα μόνο για τους κατοίκους της χώρας και όχι για τους ξένους επισκέπτες κι αν επιβεβαιώνουν δημοσίευμα του Reuters που κάνει λόγο για άρση της προληπτικής καραντίνας για τους τουρίστες από την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Είναι προφανές ότι όταν ανοίξει ο τουρισμός όλα όσα ισχύουν για τους τουρίστες θα ισχύουν και για τους Έλληνες πολίτες, μέχρι τότε υπομονή, μέρα με τη μέρα παρακολουθούμε το επιδημιολογικό φορτίο βλέπουμε την κάθε περιοχή ξεχωριστά και θα είμαστε έτοιμοι την κατάλληλη ώρα να πάρουμε και τις σχετικές αποφάσεις».

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: