22.4.21

Το κάρο μπροστά από το άλογο. Κι αν τα πάρει ο κατήφορος;...


Το μήνυμα του πρωθυπουργού, με το οποίο κήρυξε «το τέλος της περιπέτειας» περιέχει τρία παραπλανητικά στοιχεία και μια- επίσης παραπλανητική, έως υπερφίαλη- υπόσχεση. Με μια ανεξήγητη πρεμούρα βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο και ο κίνδυνος να... παρασυρθούν στον κατήφορο δεν είναι καθόλου αμελητέος.

Παραπλάνηση πρώτη. Είπε ο πρωθυπουργός: «Διανύουμε την τελευταία φάση του πολέμου» και «η πρωτοφανής αυτή περιπέτεια τελειώνει». Ακριβώς το ίδιο έχει πει τουλάχιστον πέντε φορές(για παράδειγμα στις 10 Φεβρουαρίου είχε πει στην «Καθημερινή»: «Δεν βλέπουμε απλά το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά βλέπουμε το τέλος του τούνελ»), αλλά έπεσε σε όλες έξω. 

Η πανδημία καλπάζει, δεκάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα , οι διασωληνωμένοι σπάνε κάθε μέρα και ένα ρεκόρ και οι γιατροί φωνάζουν ανήσυχοι. Πώς, λοιπόν, «τελειώνουμε;».

Παραπλάνηση δεύτερη. Είπε ο πρωθυπουργός: « Η πανδημία δείχνει να σταθεροποιείται, το σύστημα υγείας ανταποκρίνεται στην πίεση». Ουδέν αναληθέστερον. Τι είδους σταθεροποίηση βλέπει ο πρωθυπουργός, όταν στα λύματα της Αττικής είχαμε έκρηξη του ιϊκού φορτίου κατά 170% και αυτό θα αποτυπωθεί στα κρούσματα σε δέκα ημέρες; Αν μετά το Πάσχα φτάσουμε τους χίλιους διασωληνωμένους, θα μας πουν «έχουμε σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα;».

Παραπλάνηση τρίτη. Είπε ο πρωθυπουργός: «Με τα εμβόλια χτίζεται τείχος ανοσίας με γρήγορους ρυθμούς». Ουδέν ψευδέστερον. Ανοσία χτίζεται όταν οι εμβολιασμοί καλύψουν το 60% του πληθυσμού, όπως έχει γίνει στο Ισραήλ. Η Ελλάδα έχει εμβολιάσει μόλις το 17% με μία δόση και το 7,5% με δύο δόσεις(42 η θέση παγκοσμίως). 

Ποιος παραπληροφορεί τον πρωθυπουργό κι εκείνος τους πολίτες; Ιδού τα στοιχεία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπως τα καταγράφουν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης και μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά ο κ. Μητσοτάκης έδωσε την εξής υπόσχεση: «Όλα αυτά μας φέρνουν ακόμη πιο κοντά σε ένα καλοκαίρι μεγαλύτερης ελευθερίας και ευημερίας». 

Κι αν μεν ο καλός θεός της ζέστης(συν όλα τα άλλα…) βάλει το χέρι του και η πανδημία υποχωρήσει, άντε να δεχτούμε ότι θα έχουμε μια κάποια μεγαλύτερη ελευθερία το φετινό καλοκαίρι. Όμως, η «ευημερία» από πού προκύπτει ότι θα έλθει; 

Δεν γνωρίζει ο πρωθυπουργός ότι χιλιάδες άνθρωποι ζουν επί μήνες με το κρατικό επίδομα των 530 ευρώ(όσοι το παίρνουν); Πώς είναι σίγουρος ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά, ότι θα ανοίξουν οι δουλειές, ότι ο τουρισμός θα πάει καλά και δίνει τέτοια υπόσχεση με μια πολύ βαριά λέξη, όπως η «ευημερία»;

Είναι φανερό ότι ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Η πανδημία δεν πάει καλά, αλλά την παραμερίζουν χρησιμοποιώντας παραπλανητικά στοιχεία και δίνοντας υποσχέσεις. 

Προσπαθούν να εμφυσήσουν τεχνητή αισιοδοξία. Αλλά όπως έχει πει ο Αμερικανός βιολόγος και πολιτικός Μπάρι Κόμονερ, «αν μπορείτε να δείτε φως στην άκρη του τούνελ, είναι επειδή κοιτάτε προς τη λάθος κατεύθυνση»…

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: