18.4.21

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα...



Τη δυνατότητα άρσης ακινησίας οχημάτων και το 2021 και την αναπροσαρμογή των εκπομπών CO2 για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας  προβλέπει - μεταξύ άλλων - τροπολογία, που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και... μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση».

Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοχοι οχημάτων που έχουν καταθέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας μπορούν να τις πάρουν πίσω πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα χωρίς πέναλτι.

Αναλυτικά σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπεται και για το έτος 2021 (ίσχυε ήδη για τα έτη 2018 - 2020):
 
-η κατ' εξαίρεση δυνατότητα άρσης ακινησίας οχημάτων, αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης, με μερική καταβολή των τελών κυκλοφορίας, κατά τα οριζόμενα ποσοστά τελών σε αναλογία με τους μήνες, για τους οποίους γίνεται η άρση ακινησίας, αντί της καταβολής του συνόλου των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, που κατά κανόνα ισχύει. Ορίζεται ότι διάστημα μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό, ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, ή η υποχρέωση καταβολής κατ' αναλογία των τελών κυκλοφορίας, για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους και όχι το σύνολο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, σε περίπτωση άρσης της αναγκαστικής ακινησίας οχήματος.

3.α.Συμπληρώνονται/τροποποιούνται συγκεκριμένες διατάξεις του ν.2367/1953 (άρθρο 22), αναφορικά με τη θέση σε ακινησία επιβατικών οχημάτων και μοτοσυκλετών ιδιωτικής χρήσης (Ι.Χ.). Συγκεκριμένα, παρέχεται η δυνατότητα για τα ενάριθμα επιβατικά οχήματα και τις μοτοσυκλέτες Ι.Χ., τα οποία έχουν τεθεί σε ακινησία, να εκδίδεται προσωρινή άδεια κυκλοφορίας ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (Ε.Ψ.Π. - gov.gr), διάρκειας μέχρι τριών (3) ημερών κατ' έτος, μετά από την καταβολή του ειδικώς οριζόμενου παραβόλου, προκειμένου να είναι εφικτή η αλλαγή του τόπου φύλαξης του οχήματος.

β. Αναπροσαρμόζονται οι πίνακες με τις τιμές εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (γραμμάρια CΟ2 ανά χιλιόμετρο), που λειτουργούν ως συντελεστές για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας για επιβατικά αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, ταξινομούμενα για πρώτη φορά σε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ε./Ε.Ο.Χ.), από την 1η.1.2021 και εφεξής.

4.α. Αναφορικά με το ιστορικό τέλος ταξινόμησης μεταχειρισμένων επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με άδεια κυκλοφορίας κράτους - μέλους της Ε.Ε., που έχει εκδοθεί πριν από την 1η Ιουνίου 2016, αντικαθίσταται ως προϋπόθεση η βεβαίωση τέλους ταξινόμησης από την κατάθεση ειδικής δήλωσης εντός της ορισθείσας προθεσμίας, ενώπιον της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής, δυνάμει του άρθρου 130 του Τελωνειακού Κώδικα (ν.2960/2001).

β. Προβλέπεται ο επανυπολογισμός του αναλογούντος τέλους ταξινόμησης για επιβατικά αυτοκίνητα με άδεια κυκλοφορίας κράτους - μέλους της Ε.Ε., που έχει εκδοθεί πριν από την 1η Ιουνίου 2016 και για τα οποία μέχρι την 18η Ιουλίου 2020, είχαν κατατεθεί η ειδική δήλωση της παρ.2 του άρθρου 130 του Τελωνειακού Κώδικα (ν.2960/2001) και αίτηση για τον υπολογισμό του ιστορικού τέλους ταξινόμησης από την Ειδική Επιτροπή του δεύτερου εδαφίου της παρ.4 του άρθρου 126 του ιδίου νόμου, σε περίπτωση απόρριψης, λόγω μη έγκαιρης βεβαίωσης του τέλους ταξινόμησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: