17.4.21

Ο Χατζηδάκης να ζήσει έξι μήνες με βασικό μισθό και νοίκι...


Και μετά ας κάνει "μεταρρυθμίσεις"…
Μόλις ανακοινώθηκε το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά, κυκλοφόρησε στα κοινωνικά μέσα μια φαρμακερή ατάκα για τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη: «Δεν έχει εργαστεί ούτε μια ώρα στη ζωή του εκτός πολιτικής και θέλει να ορίσει πώς θα εργάζονται οι άλλοι».

Η ατάκα αυτή περιέχει, ταυτόχρονα, μια αλήθεια και μια... υπερβολή. Η αλήθεια είναι ότι ο νυν υπουργός Εργασίας από τα νιάτα του είναι κομματικό και πολιτικό στέλεχος, βουλευτής, ευρωβουλευτής και υπουργός. Επομένως, δεν γνωρίζει τι επικρατεί στην πραγματική αγορά εργασίας. Η υπερβολή έγκειται στο ότι δεν είναι ο μόνος με αυτά τα χαρακτηριστικά. Πλήθος συναδέλφων του, από όλα τα κόμματα, δεν το γνωρίζουν από πρώτο χέρι, αφού ουδέποτε χρειάστηκε να περάσουν από τη βάσανο του μεροκάματου, του βασικού μισθού, του οκταώρου, των υπερωριών κτλ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να μάθουν τι συμβαίνει στην πραγματική αγορά εργασίας και να πράξουν τα δέοντα.

Λοιπόν, ο ρέκτης κ. Χατζηδάκης, που θέλει να κάνει «μεταρρυθμίσεις», ας μάθει ότι το πρόβλημα δεν είναι το οκτάωρο που μπορεί να γίνει δεκάωρο(στην πράξη γίνεται ήδη) ούτε τα υπόλοιπα που πάει να «μεταρρυθμίσει». Όποιος γνωρίζει εργαζομένους-και δη νέους- ας τον πληροφορήσει τι συμβαίνει και ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα:

Πρώτον, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα σήμερα είναι 650 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο 29 ευρώ. Ετσι αμείβεται η συντριπτική πλειονότητα των νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας. Οι εξαιρέσεις επιβεβαιώνουν τον κανόνα: αν ο εργοδότης είναι καλός ή αν έχει ανάγκη τον εργαζόμενο, μπορεί να του δώσει κάτι παραπάνω, ας πούμε 800 ευρώ. Αμοιβές για πιο εξειδικευμένη εργασία, που να ξεπερνούν το χιλιάρικο, είναι σπάνιο είδος. Ερώτηση: Μπορεί να ζήσει σήμερα ένα νέο παιδί από 22(τότε τελειώνει το Πανεπιστήμιο) μέχρι 30 ετών(όταν έχει αποκτήσει κάποια εργασιακή εμπειρία) με αυτές τις αμοιβές; Δεν χρειάζεται να απαντήσει ο κ. Χατζηδάκης, έχει απαντήσει πολύ πειστικά κάποιος άλλος. Ναι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν δεν ήταν πρωθυπουργός και του έκαναν καμιά ερώτηση της προκοπής.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Γιωργου Καρελιά, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: