7.4.21

Διευθυντής, δημοσιογράφος και μετακλητός στη Νικολάου...


Αλήθεια, τι γίνεται με τον Βασίλη Κανέλλη;...

Άντα Ψαρρά, Γιώτα Τέσση

«Εξοργίστηκα γιατί το 2015 ο ελληνικός λαός την πάτησε τρεις φορές κι έδωσε λευκή επιταγή σε ανθρώπους άσχετους, ψεύτες, ανίκανους και πολιτικούς απατεώνες ολκής. Μήπως όλες οι πράξεις των κυβερνώντων το πρώτο εξάμηνο του 2015 φτάνουν στα όρια της εσχάτης προδοσίας;», έγραφε ο Βασίλης Κανέλλης, διευθυντής σύνταξης του in.gr και πρόσφατα διορισμένος μετακλητός υπάλληλος στο... ιδιαίτερο γραφείο της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου.

Η αδέσμευτη δημοσιογραφία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων κάθε μέρα αποδεικνύει όλο και περισσότερο την ανεξαρτησία και τον πλουραλισμό της. Κι αν οι μισοί ενεργοί δημοσιογράφοι, που κατέχουν μάλιστα διευθυντικές θέσεις, εκτός από τα ρεπορτάζ και τα δελτία «ειδήσεων» έχουν επιφορτιστεί με κυβερνητικά ή βουλευτικά καθήκοντα, αυτό προφανώς οφείλεται στις αμέτρητες ικανότητές τους.

Οποια κυβερνητική πέτρα κι αν σηκώσει κανείς, όποιο γραφείο Τύπου υπουργού, όποια καμπάνια του επιτελικού κράτους, θα βρει από κάτω τα πρόσωπα που ταυτόχρονα κατευθύνουν την καθημερινή ενημέρωση των πολιτών. Κι αν ο Μένιος Φουρθιώτης και τα «Αποκαλυπτικά» είναι ένα κορυφαίο παράδειγμα της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-μιντιαρχών, υπάρχουν δεκάδες άλλοι που σιωπηλά υφαίνουν το χαλί της προπαγάνδας.

Ερευνώντας το πλούσιο έργο των απευθείας αναθέσεων και των ακριβών επιλογών της Σοφίας Νικολάου, διαπιστώνει κανείς ότι δεν υπάρχει τέλος στη δραστηριότητά της.

Αναδείξαμε τις αγορές των 2 εκατ. ευρώ μέσα στην πανδημία με αναδόχους νεοσύστατες και «μεταποιημένες» εταιρείες, προϊόντων που δεν έγιναν καν αντιληπτά από κρατούμενους και σωφρονιστικούς, αλλά και τη μετεγκατάσταση της Γενικής Γραμματείας σε τεράστιο και πανάκριβο κτίριο για να στεγάσει τους πρόσθετους 130 διοικητικούς υπαλλήλους. Προ των πυλών βρίσκονται και πολλές άλλες πρωτοβουλίες που θα αποφέρουν κέρδη σε ιδιωτικές εταιρείες μέσω δημόσιου χρήματος.

Πλούσια δραστηριότητα

Μεγάλη είναι όμως και η δραστηριότητα της Σοφίας Νικολάου, συζύγου του δημοσιογράφου του ΣΚΑΪ Κ. Δαυλού, και στον τομέα επιλογής συνεργατών είτε με απευθείας αναθέσεις, π.χ. για την προβολή του έργου της, είτε με διορισμούς σε καίριες θέσεις (όπως η ΚΕΜ) είτε στο ιδιαίτερο γραφείο της. Μόλις έναν μήνα πριν και παρά το υπεράριθμο επιτελείο της, η Σοφία Νικολάου προσέλαβε ακόμη έναν μετακλητό υπάλληλο -αυτή τη φορά από το ενεργό στελεχικό δυναμικό του ομίλου Μαρινάκη.

Στις 3.3.2021 με πράξη δημοσιευμένη στη «Διαύγεια» διαβάζουμε ότι «διορίζεται ο Βασίλειος Κανέλλης [...] σε θέση μετακλητού υπαλλήλου, κατηγορίας ΠΕ με Μ.Κ. 13ο, στο Ιδιαίτερο Γραφείο της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Σοφίας Νικολάου, από 1-2-2021». Η απόφαση φέρει την υπογραφή του υπερυπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη.

Ο Β. Κανέλλης είναι διευθυντής σύνταξης του in.gr, ενώ παράλληλα γράφει στο «Βήμα» και στα «Νέα». Με την αποδοχή του διορισμού του φαίνεται ότι ο ίδιος ξεπέρασε κάθε ανησυχία που διατύπωσε μόλις σχηματίστηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. «Εχουμε κάποια θέματα με την κυβέρνηση. Κατ’ αρχάς τα 51 μέλη δεν το λες και ευέλικτο σχήμα. Ισορροπίες κράτησε.

Αυτοί που έτρεξαν για να κερδίσει η Ν.Δ. τις εκλογές έπρεπε να βολευτούν σε υπουργεία και υφυπουργεία, οι τεχνοκράτες που θα κάνουν όλη τη δουλειά έπρεπε να μπούνε. Επίσης και οι εξωκοινοβουλευτικοί. Εχει σημασία το γιατί 21 εξωκοινοβουλευτικοί; Μήπως αυτό το κάνει γιατί το πολιτικό κόστος σε οποιοδήποτε λάθος θα το χρεωθούν αυτοί στα υπουργεία και όχι η Ν.Δ.;» έλεγε μεταξύ άλλων ο κ. Κανέλλης, προσθέτοντας:

«Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι ο Μ. Χρυσοχοΐδης και ο Λ. Οικονόμου γιατί θα υπάρξουν κοινωνικές αντιδράσεις. Το ότι έβαλε τον μετριοπαθή και γνωστό για τη δημοκρατική του ευαισθησία Μ. Χρυσοχοΐδη να απορροφήσει τους κραδασμούς, γιατί ξέρει πώς να μιλήσει και στην αστυνομία και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο» (One Channel, 9.7.2019). Ο Β. Κανέλλης αρθρογράφησε για τον «ωμό εκβιασμό» του κρατούμενου απεργού πείνας Δ. Κουφοντίνα.

Το ρεπορτάζ

Το συγκεκριμένο στέλεχος του ομίλου Μαρινάκη ήταν ο συντάκτης του ανυπόστατου ρεπορτάζ για τη δήθεν εξαίρεση του Μ. Μπαλαούρα από την εγκύκλιο για τις περικοπές των συντάξεων. Στη συνέχεια, ύστερα από δύο εξώδικα του Μ. Μπαλαούρα, η εφημερίδα «Τα Νέα» ζήτησε δημόσια συγγνώμη από τον βουλευτή. Και με τον πρώην αναπλ. υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη είχε έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση ο Β. Κανέλλης ο οποίος, μετά τον διορισμό του στο ΠροΠο, με την ιδιότητα του διευθυντή σύνταξης στο in.gr υποδείκνυε στον ΣΥΡΙΖΑ «να μαζέψει» τον Παύλο Πολάκη (Mega 31.3.2021).

Θυμίζουμε ότι σε ανυπόγραφο άρθρο το in.gr τον Ιούλιο του 2019 θεωρούσε δεδομένη την παράνομη ηχογράφηση της συνομιλίας του Παύλου Πολάκη με τον Γιάννη Στουρνάρα. Στη συνέχεια ο Π. Πολάκης σε ανάρτησή του έγραφε ότι ο ανώνυμος αρθρογράφος ήταν ο Βασίλης Κανέλλης, αδελφός του διευθυντή του γραφείου Τύπου του Γιάννη Στουρνάρα.

Μόλις χθες δε ο νέος συνεργάτης του ΠροΠο προέτρεπε με άρθρο του στο in.gr τον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει εκλογές «αν είναι μάγκας»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: