17.4.21

Επίδειξη πυγμής για εσωτερική χρήση...


Υπό έντονη πίεση βρίσκεται η κυβέρνηση, η οποία βλέπει την εικόνα της να φθείρεται λόγω της αδυναμίας της στη διαχείριση των μεγάλων κρίσεων της πανδημίας και της οικονομίας. Σε αυτές προστίθεται βέβαια και η κρίση με την Τουρκία, η οποία μετά και την προχθεσινή δημόσια σύγκρουση Δένδια - Τσαβούσογλου στην Αγκυρα έχει μπει σε... νέα αχαρτογράφητα νερά και είναι απρόβλεπτης διάρκειας και βάθους.

Αλλά η πίεση που αισθάνεται το μέγαρο Μαξίμου φαίνεται και από το γεγονός ότι, μετά τη σύγκρουση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, ένιωσε την ανάγκη, μέσω διαρροών, να διευκρινίσει ότι ο Νίκος Δένδιας «ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό» και ότι «είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως». Βέβαια κανείς δεν μπορεί να σκεφτεί ότι ο υπουργός Εξωτερικών δεν ήταν σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, οπότε προς τι αυτή η διεκδίκηση από την πλευρά του πρωθυπουργού της πατρότητας της διπλωματικής σύγκρουσης στην Αγκυρα;

Είναι προφανές ότι η διαρροή του Μαξίμου στρέφεται πρώτα απ’ όλα στο εσωκομματικό ακροατήριο -αλλά και το ευρύτερο- επιχειρώντας να αφαιρέσει πόντους από τον κ. Δένδια. Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο εντάσσεται και η επικοινωνιακή σπουδή του κ. Μητσοτάκη να δει από κοντά χθες τον N. Δένδια στο μέγαρο Μαξίμου. Οι σχετικές κυβερνητικές διαρροές έλεγαν ότι το έκανε προκειμένου να ενημερωθεί για τις συναντήσεις του τελευταίου στην Τουρκία και να εκφράσει την ικανοποίησή του για τους χειρισμούς του, αλλά είναι εμφανές ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης στην πραγματικότητα ήθελε και πάλι να δείξει ότι όλα γίνονται «κατ’ εντολήν του».

Εσωκομματικές ρήξεις

Αλλωστε ήδη το εσωκομματικό τοπίο στη Ν.Δ. βρίσκεται σε αναβρασμό. Δεν είναι μόνο η τελευταία δημόσια παρέμβαση Καραμανλή για τα ελληνοτουρκικά, που μοιραία προκαλεί αντανακλάσεις και συσπειρώσεις μέσα στο κόμμα. Είναι και όλο το εσωκομματικό μπρα ντε φερ που εξελίσσεται αναφορικά με την έλευση προς κύρωση στη Βουλή των τριών συμφωνιών συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Γιάννη Μπασκάκη, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: